22 sie 18:31
Mila:
Masz w zadaniu dwa warunki:
| | a1+a11 | |
1) |
| *11=187 suma 11 początkowych wyrazów |
| | 2 | |
2) średnia arytmetyczna a
1,a
3, a
9
Ad1)
a
1+a{11}=34
a
1+a
1+10r=34
2a
1+10r=34
Czy to rozumiesz?
Potem (2) wyjaśnię.
22 sie 19:15
maciu: rozumiem,że to wzor na sume,ale nie bardzo wiem w jakim on jest celu,blizej mi do mojej
metody,zeby tak krok po kroku dochodzic do rozwiazania
22 sie 19:17
maciu: ja bym chcial zaczac od 2
22 sie 19:18
maciu: tutaj z tego pierwszego zapisu mam
a1+a1+10r =17
2
a1+a1+10r = 8,5
2a1+10r=8,5 co dalej?
a1+5r=4,25 tu juz nie pojmuje
22 sie 19:24
Mila:
Masz dwie niewiadome, a
1 i r i trzeba mieć dwa równania.
(2)
a
1+a
3+a
9=36
a
1+a
1+2r+a
1+8r=36
3a
1+10r=36
=============
Mamy układ równań:
3a
1+10r=36
2a
1+10r=34
−−−−−−−−−−−−−−−− odejmuję stronami
3a
1+10r−2a
1−10r=36−34
a
1=2
Podstaw do I równania i oblicz r
22 sie 19:26
Mila:
19:24 mnożysz obie strony przez 2 , a Ty podzieliłeś prawą stronę.
Skoro połowa równa 17 to całość 2*17=34
22 sie 19:28
maciu: ah tak ,racja jeszcze raz sprobuje
22 sie 19:33
maciu: a nie 3*17?
22 sie 19:35
Mila:
Przez 3 mnożysz w drugim warunku patrz 19:26.
22 sie 19:36
maciu: no wiem mi o 2 chodzi
zatrzymałem sie na
a1+4r=17
22 sie 19:38
maciu:
a1+a1+10r+a1+2r =17
3
3a1+12r=51
a1+4r=17 i co dalej
22 sie 19:42
Jolanta: Maciu Mila rozwiązała to zadanie.Może spróbuj zrobić sam proste
22 sie 19:58
Jolanta: np pierwsz wyraz ciągu arytmetycznego(an)jest równy−2 a ósmy 12 oblicz a4
22 sie 20:04
maciu: takie to ja umiem,gorzej z otwartymi
22 sie 20:20
6latek : ciżby jak by to powiedzial nasz szanowny kolega
=== 
To rozwiaz to zadanie 20:04
22 sie 20:22
Mila:
19:24 dobrze
19:42 źle
Maciu pomyliłeś równania.
Masz obydwa doprowadzone do najprostszej postaci, zapisane 19:26.
Przeczytaj uważnie.
22 sie 20:26
maciu: ale nie rozumiem czemu źle przeciez naprawde ...
22 sie 20:28
maciu: jeszcze raz pomału ja napisze swoją wersje
22 sie 20:29
maciu:
a1+a3+a9 =12
3
a1+a3+a9=36
a1+a1+2r+a1+8r=36
3a+10r=36
i co tu jest źle?
22 sie 20:32
6latek : A czemu twierdzisz z ezle ?
Nie moge otworzyc strony bo blokada ale pewnie jest jeszce jakie drugie rownanie zeby wyliczyc
a1 i r
22 sie 20:35
maciu: ja nie pojmuje tego z tego równania nic nie moge wyliczyć?
22 sie 20:36
6latek : Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam .
22 sie 20:36
maciu: przyznaj się ,że chciales napisac podziwiam
22 sie 20:37
maciu: w tym pierwszym mam
a1+5r=17
22 sie 20:39
6latek : Oczywiscie z epodziwiam tez
22 sie 20:47
Mila:
20:32 dobrze zrobiłeś
3a1+10r=36 to z średniej arytmetycznej
2a1+10r=34 to z sumy
Masz dwie niewiadome, odejmij stronami te równania.
22 sie 20:49
maciu: mam,a =2 , a da się z tego równania wyliczyć r?
22 sie 20:51
6latek : Nie wiem co piszse dla wyrazu a
1 i a
11
| | a1+a11 | |
ale skoro Mila napisala |
| =17 to |
| | 2 | |
| a1+a1+10r | | 2a1+10r | |
| =17 to |
| =17 to 2a1+10r=43 |
| 2 | | 2 | |
Masz teraz uklad rowna
{3a
1+10r=36
{2a
1+10r=34
teraz z tego ukladu wyznaczysz a
1 i r
Rozwiaz go
22 sie 20:54
6latek : tam ma byc nie 43 tylko 34 (poprw
22 sie 20:55
Jolanta: o 19:26 Mila napisała a1=2
22 sie 20:55
maciu: no wychodzi mi a1=2 a jak r z tego wuliczyc jak sie redukuje
ale zanim to pytania:
czy −2>−2 to to samo co 2>2
czy jesli wyznaczam najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji to wystarczy ze napisze
np : y min=4 y max = 8,czy musze pisać dla jakich argumentów ,bo mam trudnośći...
22 sie 20:57
6latek : Jolu tutaj bedzie problem z rozwiazaniem tego ukladu . No ale moze sie myle i sie nauczyl
Daj Boże.
22 sie 20:57
Jolanta: Maciu taka moja rada na jutro.Skoncentruj sie na zadaniach zamkniętych.Jak już będziesz
pewny,ze wszysko zrobiłeś dobrze to pomyśl o otwartych
22 sie 20:57
Jolanta: 2a1+10r=34 podstawiasz 2 za a1 i masz r
22 sie 20:59
maciu: wiem,wiem jola
22 sie 21:00
Jolanta: Zdazało mi sie pomagać maturzystom i pierwsze co im radziłam to nauczyc się ,w ktorym miejscu
sa wzory z kazdego działu.po drugie liczyć zadania maturalne zamkniete z poprzednich lat ,az
będa je robić w mig.a dopiero póżniej liczyć otwarte.
22 sie 21:04
maciu: wiem wiem
22 sie 21:05
Jolanta: to zalezy jak jest pytanie sformuowane
22 sie 21:05
maciu: tyle,że na nic te wzory jak ktos kompletnie nic nie umie,poza tym one nie sa dokladnie
np:nie ma polowy wzorow logarytmow i to tych najwazniejszych
22 sie 21:05
Mila:
2*2+10r=34
4+10r=34 /−4
10r=30 /:3
r=3
22 sie 21:05
Mila:
Maciu wzorów jest dość. Trzeba wiedzieć kiedy i jak stosować.
22 sie 21:06
Jolanta: Maciu problem jest jeżeli są braki.Nie umiesz potęgowac to i z logarytmem bedzie problem
22 sie 21:09
maciu: nie będzie
22 sie 21:10
Jolanta: właśnie a jak z logarytmami u ciebie log220−log25= ?
22 sie 21:11
maciu: jak mam znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji kwadratowej i mam
(0,1) (1−5)
to to oznacza ze najmniejsza to −5 a najwieksza 1 tak?
22 sie 21:11
maciu: odp =2
22 sie 21:11
Jolanta: Podaj całą tresć.Funkcja kwadratowa jezeli a>0 ma ramiona w góre wtedy istnieje min tam ,gdzie
jest wierzchołek
jeżeli a<0 ramiona są w dło wtedy istnieje max tam ,gdzie jest wierzchołek
chyba,że rozpatrujemy funkcję w przedziale np dla x od −5 do 2
22 sie 21:16
maciu: to ty daj zadanie,ja zrobie
22 sie 21:17
Mila:
Zostawiam Was, bo tłok się robi i bałagan.
22 sie 21:18
maciu: to dobranoc w takim razie
22 sie 21:22
Jolanta: f(x)=2x2−4x−6 podaj najmniejsza i najwieksza wartość funkcji w pprzedziale x <−2,4>
22 sie 21:22
maciu: ymax=12
ymin=−8
22 sie 21:28
Jolanta: tak
22 sie 21:33
maciu: taki zapis moze byc nie trzeba pisac np że y max dla argumentu 2?
22 sie 21:37
Jolanta: napisałabym dla jakiego argumentu
22 sie 21:43
maciu: a ja nie napisze
22 sie 21:44
maciu: a lepiej nie pisac i dobrze,czy napisac ale zly argument
22 sie 21:45
Jolanta: ale dlaczego ?
22 sie 21:45
Jolanta: Maciu przeciez liczyłeś to umiesz
22 sie 21:45
maciu: umiem,ale nie pojmuje do konca tych argumentów
22 sie 21:48
6latek : Z tego co widze i czytam maciu to niezle sie bawisz z Jolantą
22 sie 21:49
Jolanta: To tak Masz podany przedział.Najpierw sprawdzasz czy jest tam wierzchołek czyli liczysz
xw.Póznniej liczysz wartość funkcji dla x na krańcach przedziało .Tak robiłeś
22 sie 21:50
Jolanta: 6 latek muszę założyc,ze ma luki w wiadomościach
22 sie 21:52
maciu: to rozumiem , że musi sie mieśćic wx w przedziale
22 sie 21:52
22 sie 21:52
6latek : Jolu to nie chodzi o to . TYlko gosciu ktory ma az takie braki w teorii wie co to argument
funkcji ?
To niech napiszse co to jest argument i wtedy sie przekonasz .
22 sie 21:54
maciu: tylko mi tego nie tłumacz bo ja to pojmuje,ale nie pojmuje co by było jakby było bez zwracania
to by było
4/10*6/10 + ile?
22 sie 21:54
maciu: argument to x,ale tego nie pojmuje i niechce nic wcinaj sie zgredzie
22 sie 21:55
6latek : I wszystko stalo sie jasne .
22 sie 21:56
maciu: to by było jakby było bez zwracania
4/10*3/9 + 6/10*5/9
22 sie 21:56
maciu: dla ciebie tak bo myslisz ze sobie jajca robie to mysl ,ale ja naprawde nie pojmuje tego
22 sie 21:57
Jolanta: Maciu nie wytlumacze ci rachunku,bo sama mam z nim na bakier
22 sie 21:59
maciu: nie pojmujesz?
22 sie 22:02
Jolanta: proponuje dla utrwalenia f(x)=−2x2+9x−7 wrtość najmniejsza i największa w przedzialex ∊<0,4>
22 sie 22:04
maciu: zaraz
22 sie 22:04
Jolanta: Jak musiałam to sie nauczyłam i zapomniałam.Nie wierzę w prawdopodobieństwo.
22 sie 22:05
maciu: y min =−7 y max=61
22 sie 22:06
Jolanta: dla x=0 funkcja osiąga wartośc najmniejsza y=−7
max zle
22 sie 22:14
maciu: czekaj sprawdze
22 sie 22:15
maciu: −3,nie zauwazylem ze tam jest −2x2
22 sie 22:17
Jolanta: całym zdaniem jak na maturze
22 sie 22:18
maciu: y min =−7 dla x=0
y max=−3 dla x=4
22 sie 22:19
Jolanta: i tu właśnie jest pułapka.Policzyłeś tylko y dla x na końcach przedziału.A jeżeli tam jest
wierzchołek to odpowiedz sie zmieni .sprawdz
22 sie 22:21
maciu: miesci sie w wierzcholku
22 sie 22:22
maciu: to może nie ma co mieszac i tak zostawić że tylko wartosc max i min podać..
22 sie 22:23
Jolanta: czyli w tym przedziale jest wierzchołek to musisz policzyc yw
22 sie 22:23
maciu: nie ma co mieszać,nie będzie 2pkt? jak napisze y min= i y max =?
22 sie 22:24
Jolanta:

Maciu widzisz narysowałam wykres funkcji i zaznaczyłam na niebiesko przedział,w którym masz
policzyc wartość najmniejszą i najwieksza
Widać,że wartość najwieksza jest tam ,gdzie wierzchołek
22 sie 22:29
maciu: najmniejsza !
22 sie 22:29
Jolanta:

Gdyby nie było wierzchołka tylko taki przedział jak miedzy tymi czerwonym kreskami to dobrze by
był,gdybyś tylko policzył na krancach przedziału
22 sie 22:34
Jolanta: Maciu rozumiesz ?
22 sie 22:38
maciu: nie ,nie mąć źle będzie jak napisze y max i y min =
22 sie 22:41
Jolanta: Będzie żle
22 sie 22:42
maciu: a czemu?
22 sie 22:43
22 sie 22:43
Jolanta: Popatrz na górny rysunek.Ymin policzyłeś dobrze ale −3 to watość tam,gdzie jest niebieska
kreska z prawej strony.To nie jest najwieksza wartosć.
22 sie 22:45
maciu: czekaj
22 sie 22:45
maciu: a jaka jest i dlaczego taka?
22 sie 22:45
Jolanta: A wierzchołek nie jest najwyżej ?
22 sie 22:47
maciu: no jest bo ramionami inaczej niz poprzednio
22 sie 22:48
Jolanta: A mieści sie wierzchołek w podanym przedziale?
22 sie 22:48
maciu:

to sie pogubilem juz jak jest tak albo tak wiem,że w pierwszym przypadku
to najmniejszy a wdrugim najwiejszy ale sie pogubilem
22 sie 22:49
maciu: ale jak xw sie miesci to yw też
22 sie 22:49
Jolanta: a najwyżej i najniżej nie myli ci się chyba.To zrób tak.Przed x2 liczba dodatnia jestes wysoko
w górach .Przed x2 liczba ujemna siedzisz w piwnicy
22 sie 22:51
maciu: nie nie bede robił w pierwszym przypadku jest min w drugim max
22 sie 22:52
Jolanta: Oczywiscie po to liczysz xw.Jeżeli jest w przedziale to liczysz y−w
22 sie 22:52
maciu: to wiem przecież, co było źle w ostatnim przykładzie
22 sie 22:53
Jolanta: Maciu widać z rysunku ,że to nie jest max dla x=4.
Maksimum jest dla wierzchołka i trzeba policzyc
22 sie 22:54
maciu: już to pojmuje
22 sie 22:54
maciu: poprostu jak jest −a pierwszy wyraz to xw jest najwyzszy, a jak a to yw najnizszy
22 sie 22:55
maciu: znaczy yw
22 sie 22:55
Jolanta: tak ale nie zawsze wierzchołek jest w przedziale.Zawsze trzeba policzyc czy tam jest a jesli
tak to tam będzie minimum lub max
22 sie 22:56
maciu: to wiem,pojmuje
22 sie 22:59
Jolanta: wyliczyłeś
22 sie 23:02
maciu: nie,ale juz rozumiem
22 sie 23:02
Jolanta: co jeszcze ?
22 sie 23:03
maciu: nie wiem,chyba nic
22 sie 23:03
Jolanta: moze wartość bezwzględna
22 sie 23:04
maciu: to juz nie obowiazuje na maturze
22 sie 23:05
Jolanta: a jak procenty?
22 sie 23:06
maciu: to loteria,bo pojmuje,ale jak bedzie jakies podchwytliwe ,albo lokaty w banku to pewnie
strzele zle ,ale trudno juz sie tego nie naucze,to tylko 1 zad zamkniete
22 sie 23:07
22 sie 23:07
maciu: ale to nie ja to pisałem
22 sie 23:08
Metis: Idź spać chłopie, jutro masz poprawkę.
22 sie 23:09
maciu: dziadek uwazaj ,bo wiesz...
22 sie 23:09
maciu: tylko,że ja o 13 wstałem dzisiaj bo pijany wczoraj byłem
22 sie 23:09
maciu: nie wiem naprawde,spać czy nie spać jeszcze te 9 godzin?
22 sie 23:10
Mila:
Od wódki rozum krótki.
Idź spać.
22 sie 23:12
maciu: ale ja nie lubie wódki (raz tylko litra wypiłem) 4 piwa wypiłem wczoraj
22 sie 23:13
Jolanta: Widziałam tamten wpis.Myslę,że to ktoś inny.Trudno wyobrazić sobie,żeby ktos z własnej woli
siedział przy klawiaturze robiąc zadanka do białego ranka.Lepiej z kolegami byłoby piwko
wypic.
22 sie 23:15
maciu: tymbardziej ze ja napisalem na poczatku ze tym razem czarny maciu jest TRUE no false (jesli
oczywiscie rozumiesz)
22 sie 23:16
Jolanta: Mila ma rację będziesz zmeczony to ciezko będzie się myślało.Daj znać jak Ci poszło .dobranoc
22 sie 23:17
maciu: kurde,nie bardzo mam pewnosc czy pojmuje te wartosci jak jest −a
22 sie 23:17
maciu: ja całe życie jestem zmęczony
22 sie 23:18
Metis: Ważne, że nie jesteś zmęczony życiem.
22 sie 23:24
maciu: właśnie życiem jestem zmęczony,a nawet wycięczony
22 sie 23:24
Jolanta: Maciu może tak w paraboli ramiona idą w nieskończoność,możesz je przedłużać daleko
daleko.Jeżeli idą w niebo czyli do góry to a jest dodatnie.Jeżeli ramiona idą w dól to
scgodzisz do piwnicy coraz niżej a jest ujemne
22 sie 23:27
wojtek: wycie
ńczony maciu, chyba go już mamy z głowy
23 sie 11:36
6latek : Maciu oczywiscie ze rozumiem ale to ty napisales w ktorym poscie gdy zapytalem czy czarny i
niebieski i rozowy maciu to ten sam ze tak to ten sam
23 sie 11:40
Jack: tylko czekac na wyniki.
23 sie 11:46
6latek : Jack
czy zda czy nie zda odposzczum sobie to
W pewnym momencie naprade sie zaangazowalem w pomoc .
jednak to mozna naprawde wpedzic siebie samego w depresje i dlatego od pewnego czasu
odpuscilem
23 sie 11:52
7latek: już po tobie
23 sie 12:22
maciu: nie pojmuję ?
23 sie 12:23