znajdz n
6latek : Przy dzieleniu liczby 4373 przez liczbe naturalna n otrzymujemy reszte 8 , zad przy dzieleniu
liczbby 828 przez liczbe naturalna n otrzymujemy reszte 7
Znajdz n
21 sie 09:47
6latek : jest wskazowka zeby od 4373 odjac 8 i rozkadac na czynniki
Bardziej moze by mi chodzilo jak to zapisac
bo cos*n+8=4373 tylko ile wynosi to cos ?
21 sie 09:52
Benny: Taka liczba nie istnieje.
4373=xn+8
xn=4365
828=yn+7
yn=821, ale 821 jest liczbą pierwszą, więc y=1, n=821
821*x=4365 nie dzieli się przez 821
21 sie 09:58
6latek : Przepraszam ale napisalem zle
Druga liczba to 826 .
21 sie 10:00
Benny: xn=3*3*5*97
yn=3*3*7*13
W obydwu liczbach powtarza się czynnik 3*3, więc wnioskuje, że n=9
21 sie 10:03
6latek : Wtedy nam wyjdzie y*n=819
21 sie 10:05
6latek : juz widze . dziekuje
21 sie 10:06
Mila:
4373−8=4365− liczba podzielna przez n
826−7=819 − liczba podzielna przez n
n>8
819=3*3*7*13
4365=3*3*5*97
wspólne dzielniki : 3,9
n=9
21 sie 16:59
6latek : dzien dobry
MIlu 
To n>8 bo reszta z dzielenia nie moze byc wieksza niz ta liczba przez ktora dzielimy ?
21 sie 17:03
21 sie 17:05
Mila:
Jeżeli dzielisz przez 3 to reszty {0,1,2}
Jeżeli dzielisz przez 9 to reszty: {0,1,2,3,4,5,6,7,8}
21 sie 17:55