liczby naturalne
6latek : Znajdz liczby naturalne zawarte w przedziale (10000,15000) i takie dla ktorych przy dzieleniu
tych liczb przez 393 otrzymujemy reszte 210 ,orza przy dzieleniu przez 655otrzymujemy rowniez
reszte 210
To muszse chyba zrobic tak
10000<k*393+210<15000
oraz druga nierownosc
10000<k*655+210<15000
Teraz rozwiazac te dwie nieronosci podwojne wyznaczyc czesc wspolna tych nierownosci (czyli
w jakim przedziale zawiera sie k
i potem to k przemnzyc przez 393 i przez 655
Takiego bym mial plana na to zadanie
21 sie 16:30
wmboczek: masz tak samo oznaczone różne niewiadome
pomyśl o najmniejszej wspólnej wielokrotności 393 i 655
21 sie 16:34
6latek : Dobrze . Pomysle .
dziekuje Ci
21 sie 16:39
6latek : 393= 3*131
655= 58131
NWW= 393*3*5= 5895
Ale teraz nie bardzo weim co mam zrobic dalej
21 sie 16:46
6latek : Odp jest taka
10035, 12000, 13965
21 sie 17:12
maciu: Witaj 6latku,nie myślałeś o tym,żeby w maju znowu pisać maturę?
Z pewnośćią poprawiłbyś swój wynik sprzed 50 lat
21 sie 17:14
6latek : Maciu nie ma potrzeby takiej . nalepsza ocena byla wtedy 5 . ja mialem +4 . Starczy

Az tak stary to jeszcze nie jestem . za dwa lata minie 40 lat
21 sie 17:18
Janek191:
NWW( 363,655) = 1965
10 035, 12 000, 13 965,
21 sie 17:27
6latek : Witaj
Janek 191 
Nawet zeby byla 1965 to i tak nie wiem dlazcego takie wyjda liczby . napisz dlazcego
21 sie 17:32
Janek191:
25*393 + 210 = 10 035
10 035 + 1 965 = 12 000
12 000 + 1 965 = 13 965
−−−−−−−−−−−−−−−
21 sie 17:40
Mila:
10000<k*393+210<15000
k∊{25,26,27,....37}, k∊N
10000<m*655+210<15000
m∊{15,16,17,18,19,20,21,22}
liczba m*655+210 ma cyfrę jedności 0 lub 5
liczba k*393+210 może mieć cyfrę jedności 5 dla k=25 lub k=35
sprawdzamy:
k=25
25*393+210=10035
dla m=15
15*655+210=10035 zgodność
k=35
35*393+210=13 965
szukaj m (wśród nieparzystych)
21 sie 17:50
6latek : dziekuje CI na razie

No tak
Milu trudno jest tak ot sobie wpasc na to od razu ze liczba m*655+210 musi miec na
koncu 5 lub 0
ale to jest klucz do tego zadania
21 sie 17:59
6latek : Dla m=21 mamy
21*655+210= 13965
czyli sie zgadza
pozostalo jeszcze do rozpatrzenia cyfra jednosco 0 na koncu
dla k=30 mamy i zadne einne k nie da liczby jednosci 0 na kocu
30*393+210= 12000
dla m= 18
18*655+210= 12000 czyli zgodnosc
21 sie 22:33