p
Sylwia: Czemu jedne posty mają aż tak duzo odpowiedzi a niektóre prawie wcale?
15 sie 20:23
6latek : Takie życie
15 sie 20:26
Sylwia: OKI
15 sie 20:29
Mila:
Szybkie rozwiązanie − mało odpowiedzi.
Rozwiązanie mało jasne dla autora− dużo komentarzy.
15 sie 20:30
6latek : Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam .
15 sie 20:32
Sylwia: No fakt ale niektóre są po 0
15 sie 20:33
6latek : No wiesz czasmi jak jakis Pan doktor ma problem to student nie odpowie
A Panow czy Pan doktorow jest malo na forum . czasami maja duzo obowiazkow i nie odpowiadaja
15 sie 20:38
Sylwia: Nie rozumiem
15 sie 20:38
Adam: bo są zbyt trudne
15 sie 20:39
Sylwia: No dla studentów to chyba nie
15 sie 20:44
6latek : No jasne ze nie . Student wszystko wie
15 sie 20:45
6latek : Jak bedzies studentka tez bedziesz wiedziala wszystko
15 sie 20:47
Sylwia: no ja 3 gimnazjum a ty która klasa
15 sie 20:49
6latek : Teraz mama mnie wysyla do 1 klasy
Prosilem ja zeby mnie wyslala od 7 lat ale nie zgodzila sie
15 sie 20:51
Sylwia: Dobrze piszesz na swój wiek
15 sie 20:54
Omikron:
15 sie 20:54
Omikron: To jest geniusz matematyczny jak na swój wiek. Mówię Ci, zostanie laureatem wszystkich olimpiad
matematycznych w podstawówce.
15 sie 20:55
Eta:
15 sie 20:55
6latek : Dziekuje Ci
Sylwia
15 sie 20:56
Sylwia: Ide bo jednak nie umiem tu nic rozwiązać, dobranoc
15 sie 20:57
6latek : Nie zniechcaj sie tak . Zawsze trafisz na zadanie ktore bedziesz umiala rozwiazac .
Pani w przedszlolu nam mowila zeby nie rezygnowac tak szybko

Moze kolega maciu wstawi jakies zadanie to napewno rozwiazesz
15 sie 21:01
Sylwia: Próbuje te z 0 ale to chyba poziom studiów
15 sie 21:03
6latek : Ktore ?
15 sie 21:07
Sylwia: no te które ma 0 odp
15 sie 21:13
6latek : Tak . Niektore to poziom studiow a niektore poziom liceum
Tak wiec jeszce mamy czas oboje do tego
15 sie 21:19
Sylwia: a które to np z liceum bo za rok tam pójde?
15 sie 21:20
Mila:
Sylwio, lepiej weź jakiś zbiór zadań i zacznij rozwiązywać zadania,
a te z którymi nie poradzisz sobie, to wpisz tutaj.
Zobaczysz jak tu działamy.
15 sie 21:22
15 sie 21:26
Sylwia: ok spoko choc tez chciałam rozwiazać jakies zadanie i pomóż komus
15 sie 21:26
Sylwia: no w gimnazjum nie mam czegos takiego jak tg
15 sie 21:26
6latek : Nie przejmuj sie na razie tym
15 sie 21:28
Sylwia: Mam pomysł a moze wyciągnąc tg2(1+3+...+89) i to policzyc
15 sie 21:28
15 sie 21:35
6latek : Dobrze kombinujesz
I w nawiasie masz ciag arytmetyyczny (ktory jest w gimnzazjum

gdzie a
1 = 1 i a
n=89
i r=2
Policz ilosc wyrazow n i sume .
15 sie 21:41
Sylwia: Inaczej to liczę 1+89 2+88 itd a co z tym tg potem
15 sie 21:44
yht:

Sprawa nie jest prosta...
Może na początek,
co to jest ten
tg α
Zauważmy, że w trójkącie prostokątnym :
− odcinek długości
3 jest
przyprostokątną naprzeciw kąta
α
− odcinek długości
4 jest
przyprostokątną przy kącie
α
− odcinek długości
5 jest
przeciwprostokątną
tg α definiujemy jako
| | przyprostokątna naprzeciw α | |
tg α = |
| |
| | przyprostokątna przy α | |
czyli
15 sie 21:48
Sylwia: A to do tego zadania z trójkątne?
15 sie 21:51
yht:

Znasz zapewne z gimnazjum trójkąt prostokątny o kątach 90, 60, 30.
W gimnazjum jest regułka że boki takiego trójkąta to: a, a*
√3, 2a.
Ta regułka wynika właśnie m.in. z tych
tg α
Popatrz się na kąt
30o i jak są usytuowane boki tego Δ względem kąta 30 stopni
4 −
przyprostokątna naprzeciw kąta
30o
4
√3 −
przyprostokątna przy kącie
30o
8 − przeciwprostokątna
wobec tego
| | przyprostokątna naprzeciw 30o | |
tg 30o = |
| |
| | przyprostokątna przy 30o | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wartości takie jak: tg1
0, tg3
0, tg5
0, ... tg89
0 też mają jakieś konkretne wartości. tylko
problem w tym że nie zawsze da się to tak ładnie policzyć jak tg30
0 ... dlatego nikt nie
odpowiada na to zadanie
15 sie 21:59
Mila:
Sylwia nie można tak zrobić jak zapisałaś 21:28.
15 sie 23:23
daras: w przedszkolu wszystko jest możliwe
16 sie 10:36
6latek :
16 sie 10:57