suma
Olkusz: Wykaz że suma tg21o +tg23o +tg25o +...+tg289o jest całkowita.
15 sie 20:49
Jack: ciekawe zadanie
15 sie 22:33
15 sie 22:45
Mariusz:
| | 1 | |
tan2(x°)+tan2((90−x)°)=tan2(x°)+cot2(x°)=tan2(x°)+ |
| = |
| | tan2(x°) | |
| | tan4(x°)−2tan2(x°)+1 | |
tan2(x°)+tan2((90−x)°)−2= |
| |
| | tan2(x°) | |
| | 4 | |
tan2(x°)+tan2((90−x)°)−2= |
| |
| | tan(2x°) | |
| | 4 | |
tan2(x°)+tan2((90−x)°)= |
| +2 |
| | tan(2x°) | |
Po zsumowaniu otrzymasz
45+4∑
k=122tan
2((4k)°)
16 sie 05:27
Mariusz:
| | kπ | |
zombi gdyby udało ci się wykazać że ∑k=1mtan2( |
| )=2m2+m |
| | 2m+1 | |
to już mielibyśmy zadanie rozwiązane
U nas m=22 więc można by także policzyć tę sumę
16 sie 05:41
zombi: Podobne zadanie miałem jeszcze z liceum na jakimś konkursie, ale z tego co pamiętam, nikt nie
ruszył.
16 sie 14:22
5-latek: Znalazlem taka tozsamosc ale jest zamiast (+) to (−)
tg2α−tg2β= sin(α+β)*sin(α−β)*sec2α*sec2β
16 sie 17:28
Mariusz:
| | 1 | |
tg2α+tg2β= |
| ((tgα+tgβ)2+(tgα−tgβ)2) |
| | 2 | |
ale
2m
2+m=∑
k=1m(4k−1)
17 sie 04:57
Benny: a co z taką sumą ∑k=144(tgk+ctgk)2
17 sie 10:38
piotr1973:
gdzie:
gdzie t= tg(x)
(powyższe po zastosowaniu wzórów de Moivre'a)
Teraz jeśli tg(90x) = tg(90°) =
∞
90x = 180°n +90° = 90°(2n+1) n∊N
⇒ x = (2n+1)° gdzie n = 0, 1, 2, ..., 88, 89
wtedy mianownik:
| | | | | | | |
t90 − | t88 + ... − | t2 + | = 0 |
| | | | |
Pierwiastkami powyższego równania są:
tg(2n+1)° gdzie n = 0, 1, 2, ..., 88, 89
Zaś pierwiastkami równania:
są tg
2(2n+1)° gdzie n = 0, 1, 2, ..., 88, 89
Stosując wzór Vieta na sumę wszystkich pierwiastków mamy:
| | | |
∑n=089 tg2(2n+1)° = | = 4005 |
| | |
18 sie 11:36
piotr1973: poprawka w ostatniej linijce:
| | | |
∑n=044 tg2(2n+1)° = | = 4005 |
| | |
18 sie 11:40
Mariusz:
Takie rozwiązanie jest na stacku skąd zombie wziął swoją sumę
20 sie 20:31