e
maciu: miary kątów wewnętrznych penwgo trojkata pozostaja w stosunku sa w stosunku 3:4:5 najmniejszy
kat wewnetrzny tego trojkata ma miare
13 sie 16:44
6latek : W pamieci
Kat ten wynosi 45o
13 sie 16:46
6latek : A teraz napisz ile wynosi suma katow weewnwetrzych trojkata?
13 sie 16:47
maciu: nie pojmuje...
13 sie 16:50
13 sie 16:59
6latek :

Nie wiesz ile wynosi suma katow wewnetrznych trojkata ?
To zajrzyj do tablic i napisz
∡α+∡β+∡γ= ile stopni ?
13 sie 17:00
maciu: suma katow w trojkacie ma 180 to wiem,ale nie rozumiem co znaczy wewnetrzene
13 sie 17:01
6latek : No wlasnie zanaczylem te katy
To znaczy katy ktore leza wewnatrz trojkata
Teraz jesli one pozostaj w stosunku 3:4:5 to oznaczymy
α=3x β=4x γ=5x gdzie x to kat jednostkowy
wiec α+β+y=180o
3x+4x+5x=180o
wyznacz z tego x
13 sie 17:06
maciu: 12x=180
x=15
13 sie 17:10
6latek : x=15o
no to teraz α= 3*x= policz
β=4*x= policz
γ= 5*x= policz i wskaz ile stopni ma najmniejszy kąt
13 sie 17:13
maciu: 3*15,ale nie bardzo pojmuje to zadanie
13 sie 17:15
maciu: już pojmuje
13 sie 17:16
6latek : NIc nie poradze na to .
takie zadanie .
Stosunek katow wewnetrznych pewnwego czworokata ma sie tak jak 3:4:5:6
Wyznacz te katy
Zadanie jest bardzo podobne do porzedniego
13 sie 17:18
maciu: 3+4+5+6=18x=360
x=20
3*20=60
13 sie 17:19
6latek : Zadanie jest nieskonczone
13 sie 17:19
maciu: 80,100 120
13 sie 17:20
6latek : Dobrze , teraz wracaj do zadania z tym promienim i zobacz co tam napisalem
13 sie 17:22
13 sie 17:23
maciu: halo!
13 sie 17:28
6latek : To jest zadanie bardzo latwe i na pol minuty do rozwiazania
napisz mi co wiesz o nierownosci trojkata ?
13 sie 17:28
6latek : Daruj sobie to halo . ja mam tez czasmi inne obowiazki i pomoge jak bede mial czas
13 sie 17:30
6latek : Odpowiedz na pytanie 17:28
13 sie 17:32
maciu: wiem że jak ma bok najdluzszy 7 do 2 inne nie moga miec po 2
13 sie 17:38
13 sie 17:40
maciu: dowolny bok trujkata ma mniejsza dlugosc niz suma dwoch pozostalych
13 sie 17:42
6latek : No to ile wynosi suma tych dwoch bokow w trojkacie w zadaniu ?
13 sie 17:43
maciu: albo 6 albo 3
13 sie 17:43
maciu: 6?
13 sie 17:44
maciu: halo!
13 sie 17:54
6latek : No wlasnie . Oto jest pytanie
czy moze 6 ? a moze 3 ? bo przeciez 6<9 i 3<9 i oba te boki spelniaja warunek ze
dowolny bok trojkata musi byc mniejszy niz suma dwoch pozostalych bokow
Jest jeszce jeden warunek o ktorym ludzie zapominaja
Otoz dlugosc trzeciego boku musi byc wieksza od roznicy dlugosci dwoch pozostalych bokow
Jesli jedn bok ma 7cm , drugi bok ma 2cm to roznica 7−2=5 cm i ten trzeci bok musi byc
wiekszy od 5cm wiec ktora odpowiedz ?
13 sie 17:54
maciu: 6
13 sie 17:55
6latek : Juz CI pisalem na temat halo
13 sie 17:55
6latek : Dobrze
13 sie 17:55
maciu: 6 tak?
13 sie 17:55
maciu: a zad 16 tez nie pojmuje,a co tu duzo pisać,chciałbym pojąć....
13 sie 17:56
maciu: to jest naprawde trudne zadanie,raczej je odpuszcze
13 sie 17:57
6latek : Ono nie jest trudne ale zajmnij sie inny zadaniem
13 sie 18:03
6latek : Teraz wychodze do rodzicow wiec mnie nie bedzie przez jakis czas
13 sie 18:05
6latek : I jeszce jedno
Masz oficjalnie przeprosic Ete za wczorajszy wpis o okularach i laptopie . Tylko nie ok
ale jest takie ladne slowo w jezyku polskim
przepraszam .
13 sie 18:09
Rom:
maciu to arogant i nie rozumiem dlaczego mu pomagacie.
13 sie 18:09
maciu: a kogo to obchodzi że tego nie rozumiesz

?
13 sie 18:39