12 sie 18:43
Metis: Nie rozumiesz, że to nie próbna matura

Uczniowie, którzy nie mogli uczestniczyć w maturze majowej − nie dojechali, byli w szpitalu
itp. , mają możliwość pisania matury w czerwcu!
12 sie 18:45
Adam: wolframalpha.com wpisz sobie i ci obliczy
12 sie 18:46
Adam: 1/3≤x≤3
12 sie 18:47
Adam: licz jeszcze raz
12 sie 18:47
maciu: ty masz źle co to za nierówność w ogóle ci wyszła i nie pojmuje tej strony
12 sie 18:49
Adam: masz pecha a ignorantom nie pomagam
12 sie 18:51
maciu: nia mam pecha,a nie pomagaj jaka to pomoc jak zle piszesz
12 sie 18:53
maciu: x1 to 1/6 x2 to 17/6
x nalezy od 1/6 fo 17/6
12 sie 18:55
6latek :

Nie piszs ze zle skoro nie rozumiesz zapisu
| | 1 | |
To jest zapisz nierownosci podwojnej i oznacza on tyle co x≤3 i x≥ |
| |
| | 3 | |
Teraz nalezy wyznaczyc zcesc wspolna rozwiazan
12 sie 18:56
maciu: jakch wspólnych to nierówność kwadratowa
12 sie 18:57
Janek191:
3 x
2 − 9 x ≤ x − 3
3 x
2 − 10 x + 3 ≤ 0
Δ = 100 − 4*3*3 = 64
√Δ = 8
a = 3 > 0, więc
============
12 sie 18:59
6latek : Druga sprawa to jest tak
Pisz adania tutaj . TO akuratnie nie ma rysunku i mozesz zapisac
Nie chce mi sie co rusz przwijac do poczatku zeby zobaczyc zadanie a i tez nie chce mi sie go
zpisywac
To pokaz jak rozwiazujesz Chce widziec obliczenia
Moge sprawdzic ale zadan nie chce mi sie rozwiazywac zeby Tobie podac prawidlowa odpowiedz
12 sie 19:01
maciu: racja pomylilo mi sie bo popatrzylem na pierwszy zapis a tam b to −9
12 sie 19:01
maciu: Jan gdzie sie podziało 1/3?
12 sie 19:02
maciu: powinno byc od 1/3 do 3
12 sie 19:03
6latek : A co mysmy napisali ?
12 sie 19:04
6latek : Witaj
Janek191
12 sie 19:05
Janek191:
Patrz 18.59
12 sie 19:05
Janek191:
Cześć 6latku
12 sie 19:05
maciu: rozwiaz rownanie
x(x2−2x+3)=0
x=0 z nawiasu delta wychodzi ujemna,to co 0 jest rozwiazaniem?
12 sie 19:07
maciu: patrze 18 59 ale tam nie widze 1/3 w przedziale
12 sie 19:07
Janek191:
x*(x2 − 2 x + 3) = 0
x = 0 lub x2 − 2x + 3 = 0
Δ = 4 − 4*1*3 < 0 − brak rozwiązań
Odp. x = 0
========
12 sie 19:10
12 sie 19:10
maciu: czylu w takim przypadku tylko za x trzeba było dać 0? przed nawiasem ten x?
12 sie 19:11
maciu: 1/3 to pierwsze miejsce zerowe
12 sie 19:11
Smule: Funkcja kwadratowa, f dla x = −3 przyjmuje wartość największą równą 4. Do wykresu
funkcji f należy punkt A = −( ) 1, 3 . Zapisz wzór funkcji kwadratowej f .
zrob to
12 sie 19:30
maciu: y=−1/4(x+3)2+4
12 sie 19:35
Smule: dobrze..
umiesz robic takie zadania?
Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y prawdziwa jest nierówność
3x2 + 5y2 −4xy ≥0
12 sie 19:36
maciu: tego nie umiem moge podstawić?
12 sie 19:36
Omikron: Nie możesz podstawiać w zadaniach z dowodzenia
12 sie 19:38
maciu: to jak mam to inaczej zrobic
12 sie 19:40
Omikron: Smule dał trochę trudniejszy przykład, bo nie da się od razu zwinąć do wzoru skróconego
mnożenia, spróbuj doprowadzić to jakoś. Pamiętaj, że np. 10x=3x+7x=x+9x
Możesz dowolnie to rozkładać
12 sie 19:46
Smule: Mozna to zrobic na pare sposobow, ale najlatwiejszy to delta albo wzory skroconego mnozenia.
Delta x = −(4y)2 −4*3*5y2 = 16y2 − 60y2 = −46y2 < 0
Co sie dzieje jesli delta mniejsza od zera, a wspolczynnik a jest wiekszy od 0?
12 sie 19:46
Janek191:
3 x2 + 5 y2 − 4 x*y = ( x − 2y)2 + 2 x2 + y2 ≥ 0
12 sie 19:47
Omikron: No to masz już gotowe rozwiązanie, przejrzyj i sprawdź czy rozumiesz
12 sie 19:48
maciu: no delte pojmuje akurat
12 sie 19:50
Smule: No ok co sie dzieje jak delta mniejsza od 0 i wspolczynik a > 0?
Potraktuj to jako funkcje f(x) = 3x2 −4xy + 5y2, gdzie x to zmienna, a y to jakakolwiek
liczba
12 sie 19:51
maciu: jesli delta mniejsza od 0 nie ma rozwiazan
12 sie 19:52
6latek :

a>0 i Δ<0 jest to ta sytuacja i wtedy rozwiazamiem sa wszystkie liczby rzeczywiste
12 sie 19:55
12 sie 19:57
maciu: nie rozumiem zadania 10 mam tak
y=−3x+6 ,ale kompletnie nie wiem co dalej
12 sie 20:00
6latek : Podstaw za y=0 i wylicz x
12 sie 20:02
Smule:

zapamietaj, ze jesli delta jest mniejsza od 0 to wykres nie "dotyka" osi OX.
Wspolczynnik a definiuje, czy funkcja jest usmiechnieta czy smutna

Czyli jesli masz delte < 0 i wspolczynnik a wiekszy od 0 to (rysunek 1)
a jesli masz delte < 0 i wspolczynnik a mniejszy od 0 to (rysunek 2)
W przykladzie ktory Ci podalem masz wspolczynnik a > 0 (bo 3x
2), wiec masz wykres z rysunku 1.
To znaczy, ze funkcja przymuje zawsze wartosci wieksze od 0.
12 sie 20:02
maciu: ale odpowiedz jest (2,0)
12 sie 20:04
6latek : I na studiach powie profesorowi ze funkcja jest usmiechnieta tak

czego nie rozumiesz w tym zadaniu ?
12 sie 20:06
maciu: ja nie ide na studia
12 sie 20:09
6latek : DO tego zadanie nie powinno byc w ogole odpowiedzi bo to jest tak proste zadanie ze az strach
12 sie 20:09
maciu: to jest jedno z trudniejszych
12 sie 20:11
6latek : Ty sobie chyba zartujesz
Toz adanie to zrobi dziecko z podstawowej szkoly
0=−3x+6
albo inaczej
−3x+6=9
−3x=−6 to x= ?
12 sie 20:13
6latek : −3x+6=0 ma byc
12 sie 20:13
maciu: wiem juz x 2,0
12 sie 20:16
6latek : No to to samo zadanie tylko prosta rownolegla do y=−3x przecina os OY w punkcie P=(0,8)
masz to samo polecenie
12 sie 20:20
maciu: wiem juz ze b=8
12 sie 20:23
6latek : Albo takie zadanie
Znajdz rownanie prostej rownoleglej do prostej y=−3x jesli wiadomo ze miejscem zerowym tej
prostej rownoleglej jest x=2
12 sie 20:24
maciu: y=−3x+8
0=? co dalej
12 sie 20:25
6latek : tak masz racje b=8
Wiec jakie bedzie rownaie prostej rownoleglej do y=−3x
Zadanie 20:24 na razie zostaw
12 sie 20:26
maciu: nie wiem naprawde
12 sie 20:27
6latek : 0=−3x+8 i wyznacz z tego x
12 sie 20:29
maciu: nie za dużo tych arkuszy?
12 sie 20:30
6latek : Dobry wieczor
Eta
12 sie 20:30
6latek : Bedziesz mial na jutro zajecie
12 sie 20:31
maciu: jaki dobry wieczór jest ,jeszcze północy nie ma
12 sie 20:31
maciu: x=2,6
12 sie 20:31
Eta:
Zamiast podzękować

to twierdzisz,że za dużo ( ucz się) ....... zaraz wrzucę następne
12 sie 20:33
6latek : A Ty dlaczego jeszcze nie spisz ?
Przecie dobranocka dawno juz byla i wszystkie dzieci juz powinny spac
12 sie 20:33
Eta:
Witaj "małolatku"
12 sie 20:33
maciu: kto ja?
12 sie 20:33
maciu: ja nie jestem dziecko mam 19 lat
12 sie 20:33
6latek : No to teraz zadanie 20:24 (przyda sie do rozwiazania zadania od Ety
12 sie 20:34
maciu: 0,6?
12 sie 20:37
6latek : A o co pytalem w poleceniu do tego zadania ?
12 sie 20:41
maciu: słcuhaj ja teraz biore sie za arkusz..
12 sie 20:44
6latek : Dobrze . Rozwiazuj tez zadania z arkuszsy od Ety .
Tam sa naprawde fajne zadania
12 sie 20:45
maciu: bardzo prosze
12 sie 21:49
maciu: halo

12 sie 22:06
12 sie 22:11
maciu:
12 sie 23:49
Jack: ?
13 sie 13:20