równania prostej
jola7226: Proszę o wytłumaczenie mi krok po kroku jak się robi te kilka zadań...

1. Wyznacz równanie prostej PROSTOPADŁEJ do prostej y=5x+3 i przechodzącej przez punkt (−1,2).
2. Wyznacz równanie prostej RÓWNOLEGŁEJ do prostej y=2x−4 i przechodzącej przez punkt (−2,3).
3. Oblicz odległość punktu P(−2,3) od prostej 7x−y+17=0.
4. Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, jeśli A(−4,5) B(4,9)
5. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(4,0) i nachylonej do osi OX pod kątem
120
O
6. Rozwiąż nierówność: (1
13)
x2−x < (
34)
−6.
Bardzo zależy mi na tym aby ktoś wytłumaczył mi po kolei co muszę robić
11 sie 13:25
11 sie 13:45
maciu: srodke odcinka wydaje mi sie ze nie jest tak
A(−2,3) B(4,−9)
−2+4 + 3+(−9) to powinno być 2+(−3) lub 4+(−9)
2 2 2 2
11 sie 13:51
6latek : Nie mam juz czasu bo ide do pracy
A=(−2,3) czyli x1=−2 y1= 3
B=(4 ,−9) czyli x2=4 i y2=−9
Podsatwiaj do wzorow i licz
11 sie 13:57
maciu: 1. y=−1/5x + 2,2
11 sie 13:58
Jerzy:
maciu ... nie pomagaj ( do tego źle ), tylko pracuja nad sobą
11 sie 14:01
maciu: a co jest złego w tym zad 1?
11 sie 14:03
Jerzy:
ano to , że równanie które podałeś, jest niewłaściwe.
11 sie 14:03
maciu: nie pojmuje
11 sie 14:04
Jerzy:
| | 1 | |
Punkt A(−1,2) nie należy do prostej: y = − |
| x + 2,2 |
| | 5 | |
11 sie 14:05
maciu: 1/5 to jedna piata
11 sie 14:07
maciu: tak ma byc y= −1/2 x +1,5
11 sie 14:07
Jerzy:
i co z tego ?
11 sie 14:07
Jerzy:
jeszcze gorzej .. ta prosta nie jest prostopadła do danej i nie przechodzi przez punkt A
11 sie 14:08
maciu: y=−1/5 x + 1,5
11 sie 14:09
maciu: dobrze to pierwsze?
11 sie 14:09
Jerzy:
nie
11 sie 14:11
Janek191:
Patrz − 14.07
11 sie 14:12
maciu: i co?
11 sie 14:13
maciu: 1. y= −1/5x + 1,8 ?
11 sie 14:16
Jerzy:
długo bedziesz jeszcze zgadywał ?
11 sie 14:17
maciu: 2. y=−2x+4
11 sie 14:18
Janek191:
y = 5 x + 3 P =( −1, 2)
Warunek prostopadłości
a
1*a
2 = − 1
więc mamy
oraz
| | 1 | |
y = − |
| x + b − równanie dowolnej prostej prostopadłej do danej. |
| | 5 | |
Ma przechodzić przez P, więc
======================
11 sie 14:18
maciu: jurek! ja nie zgaduje mamy tak
zad 1
y=5x+3 , to a musi być −1/5 x i dalej
2=0,2 + 1,8
y=−1/5x + 1,8
11 sie 14:19
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
2 = − |
| *(−1) + k ⇔ 2 = |
| + k ⇔ k = 2 − |
| ⇔ k = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 9 | |
szukana prosta: y = − |
| x + |
| |
| | 5 | | 5 | |
11 sie 14:21
maciu: a co ja napisałem?
11 sie 14:22
Jerzy:
no nareszczie policzyłeś dobrze
11 sie 14:22
maciu: a zad 2 też?
11 sie 14:23
maciu: 14−18
11 sie 14:24
Jerzy:
źle
11 sie 14:25
Janek191:
Źle. Ma być a1 = a2
11 sie 14:25
maciu: 2x+4 pomyliło mi sie
11 sie 14:26
maciu: chyba dobrze
11 sie 14:27
Janek191:
Dalej źle.
11 sie 14:28
maciu: y=2x+7
11 sie 14:28
Jerzy:
To sprawdź, czy punkt B(−2,3) należy do tej prostej
11 sie 14:29
Jerzy:
Teraz dobrze
11 sie 14:29
Janek191:
y = 2 x − 4
a1 = a2
więc a2 = 2
y = 2 x + b − równanie dowolnej prostej równoległej do danej
P = ( −2, 3) więc
3 = 2*(−2) + b
3 + 4 = b
b = 7
Odp. y = 2 x + 7
=============
11 sie 14:30
maciu: a co ja napisałem 14 28
11 sie 14:30
maciu: jak sie zabrac za 3?
11 sie 14:31
Janek191:
c) Zastosuj wzór
| | I A x0 + B y0 + C I | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
11 sie 14:31
Janek191:
A = 7 B = −1 C = 17
x0 = −2 y0 = 3
11 sie 14:33
maciu: nie rozumiem nic z tego wzoru

mozna jasniej

?
11 sie 14:33
Jerzy:
@
Janek .... tutaj musi byc "kawa na ławę"
11 sie 14:33
Jerzy:
Mówiłem ?
11 sie 14:34
maciu: jaka kawa na ławe?nie pojmuje
11 sie 14:35
Janek191:
Punkt leży na tej prostej, więc jego odległość od niej jest równa 0.
I podany wyżej wzór nie jest potrzebny
11 sie 14:35
Jerzy:
To popatrz na wpis Janka: 14:33 ... tam masz "kawę"
11 sie 14:36
maciu: a w 4 ,trzeba napisać równanie prostej prostopadłej?
11 sie 14:36
Janek191:
Prostopadłej przechodżącej przez środek danego odcinka
11 sie 14:37
maciu: środek to −1/2?
11 sie 14:38
Janek191:
Punkt na płaszczyźnie ma dwie współrzędne
11 sie 14:40
maciu: nie pojmuje
11 sie 14:41
maciu: x −2 y 3?
11 sie 14:41
Janek191:
A = (−4, 5) B = ( 4, 9)
| | − 4 + 4 | | 5 + 9 | |
xs = |
| = 0 ys = |
| = 7 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( 0, 7)
========
11 sie 14:42
maciu: i konice tak?
11 sie 14:43
Janek191:
11 sie 14:44
maciu: a te A −4,5 B 4,9 to są współrzedne A i B?
11 sie 14:46
Janek191:
A ma współrzędne − 4 i 5
B ma współrzędne 4 i 9
11 sie 14:48
maciu: aha,no to pojmuje
11 sie 14:48
maciu: a jak sie zabraz za zadANIE 4?
11 sie 14:49
Jerzy:
Najpierw wyznacz środek odcinka
11 sie 14:50
Janek191:
Od 14.36 zajmujemy się zadaniem 4
11 sie 14:50
maciu: NO TO ZA ZAD 3 Z TYM ŚRODKIEM
11 sie 14:51
Janek191:
Napisz równanie prostej AB , a następnie prostej do niej prostopadłej przechodzącej przez S.
11 sie 14:51
Janek191:
z.3 już zrobione

14.31 − 14.35
11 sie 14:53
maciu: punkt p chyba...2,−3
11 sie 14:53
maciu: to ostanie zad 5
11 sie 14:54
maciu: jak sie za to zabrac
11 sie 14:57
Janek191:
z.3
P = ( −2, 3)
7 x − y + 17 = 0
wstawiam −2 za x oraz 3 za y
7*(−2) − 3 + 17 = − 14 − 3 + 17 = 0
Punnkt P leży na danej prostej. Jego odległość od niej jest równa 0.
11 sie 14:57
Janek191:
z. 4 jeszcze nie skończone
11 sie 14:58
maciu: chodziło mi o 5
11 sie 14:59
Janek191:
Nie wszystkie na raz bo będzie ambaras
11 sie 15:00
maciu: to które teraz?
11 sie 15:01
Janek191:
W z. 3 punkt P = ? ( w końcu )
11 sie 15:02
maciu: 0 odległość
11 sie 15:03
Janek191:
O 13,25 w z.3 pisze P = ( −2, 3), a o 14.53 piszesz,że P = (2, − 3)
To w końcu jak ma być ?
11 sie 15:06
maciu: −2 i 3 tak jak w zadaniu,ale przeciez ja juz je zrobilem,piatego nie pojmuje
11 sie 15:07
maciu: czwartego tez nie pojmuje,gdzie ono jest zrobione?
11 sie 15:07
Janek191:

z.5
P = (4, 0) α = 120
o
więc
y = a x + b gdzie a = tg α = tg 120
o = − ctg 30
0 = −
√3
Mamy zatem
y = −
√3 x + b
oraz
0 = −
√3*4 + b ⇒ b = 4
√3
Odp. y = −
√3 x + 4
√3
==================
11 sie 15:11
maciu: a czy to zadanie z rozszerzenia czy podstawy
11 sie 15:12
Janek191:

z.4
A = ( − 4, 5) B = ( 4, 9)
1) środek odcinka AB
S = ( 0, 7)
Równanie prostej AB
y = a x + b
5 = − 4 a + b
9 = 4 a + b
−−−−−−−−− dodajemy stronami
14 = 2 b
b = 7
====
| | 1 | |
9 = 4 a + 7 ⇒ 4 a = 9 − 7 = 2 ⇒ a = |
| |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−
Teraz symetralna
y = −2 x + k
Ma przechodzić przez S
7 = −2*0 + k
k = 7
−−−
Odp. y = − 2 x + 7
=============
Patrz też na rysunek
11 sie 15:20
Janek191:
Wg mnie − podstawa
11 sie 15:23
Janek191:
Gdzie ta Jola7226: ?
11 sie 15:28
maciu: nie mam pojęcia,ale jeszcze bardziej nie mam pojęcia jak te zadania ruszyć
11 sie 15:29
Janek191:
z.5
| | 1 | | 3 | |
(1 |
| )x2 − x < ( |
| ) −6 |
| | 3 | | 4 | |
x
2 − x < 6
x
2 − x − 6 < 0
( x +2)*(x − 3) < 0
x ∊ ( − 2, 3)
========
11 sie 15:34
maciu: to zadanie 6
11 sie 15:43
maciu: sytuacja taka, pojmuje zadania 1,2
6 odpuszczam bo tego na podstawie nie bedzie ,chce sie zabrac jeszcze z 3,4,5
11 sie 15:43
maciu: w zadaniu 3 wystarczy podstawić za x i y wspolrzedne punkty p i wyliczyć ile wyjedzie?
11 sie 15:44
Janek191:
z. 3 Patrz 14.31 i 14.33
11 sie 15:58
maciu: tego wzoru nie rozumiem,można podstawić te punkty?
11 sie 16:00
maciu: ja 4 tak zrobiłęm
5 =−4x+b
9 = 4x+b (*−1)
5=−4x+b
−9=−4x−b
−4 =−8x
x= 1/2
5=−2+7 b=7
y=1/2x+7
11 sie 16:06
Janek191:
P = (x
0, y
0) = ( − 2, 3)
A x + B y + C = 0 − równanie prostej
U nas jest
7 x − y + 17 = 0
więc
A = 7 B = − 1 C = 17
Wstawiam do wzoru na odległość punktu od prostej :
| | I A x0 + B y0 + C I | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
| | I 7*(−2) + (−1)*3 + 17 I | | 0 | |
d = |
| = |
| = 0 |
| | √72 + (−1)2 | | √50 | |
11 sie 16:07
Omikron: Na razie obliczyłeś równanie prostej AB
11 sie 16:07
Omikron: (to był komentarz do postu maciu)
11 sie 16:08
maciu: czekaj chwile bo polki płyną
11 sie 16:08
Janek191:
Pewnie Polki ?
11 sie 16:09
maciu: mam tak y=1/2x + 7
x0 y7
i co dalej?
11 sie 16:18
Omikron: Symetralna jest prostopadła, czyli zastosuj warunek prostopadłości. Z niego oblicz współczynnik
kierunkowy. Podstawiając współrzędne punktu oblicz b.
11 sie 16:19
maciu: symetralna to musi być y=−2x + b?
11 sie 16:20
Omikron: Tak
11 sie 16:21
maciu: y=−2x+7
11 sie 16:21
Omikron: Dobrze
11 sie 16:23
maciu: bardzo prosze zad 3 objaśnić
11 sie 16:33
maciu: bardzo prosze
11 sie 16:38
Omikron: Co jest do objaśniania? Janek podstawił do wzoru.
11 sie 16:39
maciu: ale ja tego nie pojmuje
11 sie 16:39
maciu: moge 2 za x i −3 za y?
11 sie 16:40
Omikron: Nie ma czego pojmować, masz gotowy wzór i podstawiasz.
11 sie 16:40
maciu: ale ja tego wzoru nie pojmuje , po co jest ten punkt
P −2 i 3?
11 sie 16:41
11 sie 16:42
maciu: bardzo prosze
11 sie 16:42
Omikron: Przeczytaj to, tam masz wszystko objaśnione.
11 sie 16:43
maciu: a jak zabrac sie za zadanie 5? w tablicach nie ma na to wzoru?
11 sie 17:08
maciu: bardzo prosze,ja nie pojmuje tego,mam środek wyznaczyć
11 sie 17:10
maciu: a teraz tak patrze to ono zbyt skomplikowane dla mnie

odpusze je
11 sie 17:11
Omikron: Masz do znalezienia funkcję y=ax+b
a=tgα
α=120 stopni
Wiesz już jak zrobić?
11 sie 17:27
maciu: Nie wiem
11 sie 17:30
Omikron: a=tg120 stopni
Oblicz a.
11 sie 17:32
maciu: mam spory problem w tablicy tg maksimum mam do 90
11 sie 17:40
maciu: tangens 120 to inaczej tg −60?
11 sie 17:41
maciu: a czemu w tych tablicach oprócz np tg a jest B? po co to jest?
11 sie 17:46
Omikron: Tak, ze wzorów redukcyjnych.
11 sie 17:47
Omikron: Jak masz dwa kąty i chcesz policzyć funkcje trygonometryczne sumy lub różnicy. Ale to na
rozszerzenie jest.
11 sie 17:48
maciu: to w podstawie mnie beta nie interesuje?
11 sie 17:49
maciu: tg a to −1,73 ale co to ma do zadania?
11 sie 17:50
Omikron: Nie stosuj przybliżeń, zostawiaj pod pierwiastkiem. Tangens kąta nachylenia do osi Ox funkcji
jest równy współczynnikowi kierunkowemu. Czyli masz już obliczone a. Teraz żeby obliczyć b
podstaw współrzędne punktu.
Zależy w jakim zadaniu, beta to po prostu inne oznaczenie kąta, ale funkcji trygonometrycznych
sumy i różnicy kątów, ani sum i różnic funkcji trygonometrycznych na podstawie nie ma.
11 sie 17:54
maciu: mamy tak
a=−1,73
0=4*−1,73+b
0=6,92+b
b= 6,92?
11 sie 18:00
Omikron: a=−√3
11 sie 18:01
maciu: ok,ale dobrze jest?,ja nie umiem działan na pierwiastkach....
11 sie 18:03
maciu: dobrze do sobie pojmuje?
11 sie 18:04
Omikron: To się naucz, jeżeli będzie zadanie otwarte to nie zaakceptują przybliżenia, bo to nie będzie
dokładny wynik.
Idea rozwiązania dobra.
11 sie 18:05
maciu: ale mi to nie potrzebne bo pierwiastki tylko beda w zamknietych tam sobie moge robic
przyblizenia
11 sie 18:07
Omikron: Skąd wiesz że pierwiastki tylko w zamkniętych będą?
11 sie 18:09
maciu: bo przeanalizowałem wszystkie arkusze i żadnym nie ma zadan z pierwiastkow w otwartych
11 sie 18:10
Omikron: Co nie znaczy, że się nie pojawią, no ale jak uważasz...
11 sie 18:10