oblicz całkę
WKZ: oblicz całkę
∫(Inx)2 dx.
9 sie 00:10
9 sie 00:24
jc:
∫ (ln x)2 dx = ∫ x' (ln x)2 dx = x (ln x)2 − 2 ∫ ln x dx = x (ln x)2 − 2 x ln x + 2x
9 sie 00:26
WKZ: dziękuje
9 sie 00:28
WKZ: | | x−1 | |
To jeszcze taki przykład: ∫ |
| dx |
| | 3√x+1 | |
9 sie 22:22
bezendu:
t=x−1
dt=dx
| | x−1 | | t | | 3 | | 3 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dt=∫t2/3dt= |
| t5/3dt= |
| (x−1)5/3+C |
| | 3√x+1 | | t1/3 | | 5 | | 5 | |
9 sie 22:31
jc: x−1 = (x+1) − 2
... = ∫ [(x+1)2/3 − 2(x+1)−1/3 ] dx = (3/5) (x+1)5/3 − 3 (x+1)2/3
9 sie 22:33
WKZ: bezendu licznik i mianownik nie są takie same,
jc też tak mi wyszło ale w
odpowiedziach jest trochę inaczej
9 sie 22:37
bezendu:
faktycznie strzeliłem gafę.
9 sie 22:38
WKZ: Ale chciałeś pomoc więc dziękuję Bezendu i jc
9 sie 22:40
jc: To jest to samo

(3/5) (x+1)
5/3 − 3 (x+1)
2/3 = [(3/5)(x+1) − (3/5) 5] (x+1)
2/3
= (3/5)(x − 4)(x+1)
2/3
9 sie 22:49
9 sie 23:20
WKZ: przyda się, dzięki
Eta
9 sie 23:27
Eta:
9 sie 23:29
Mariusz:
Jeśli podstawiać to lepiej t
3=x+1
ale można też przez części
| | 3 | | 3 | |
∫(x−1)(x+1)(−1/3)dx= |
| (x−1)(x+1)(2/3)− |
| ∫(x+1)(2/3)dx |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 9 | |
∫(x−1)(x+1)(−1/3)dx= |
| (x−1)(x+1)(2/3)− |
| (x+1)(x+1)2/3+C |
| | 2 | | 10 | |
| | 1 | |
∫(x−1)(x+1)(−1/3)dx= |
| (15x−15−9x−9)(x+1)2/3+C |
| | 10 | |
| | 3 | |
∫(x−1)(x+1)(−1/3)dx= |
| (x−4)(x+1)2/3+C |
| | 5 | |
10 sie 10:33
WKZ: ∫x3(Inx)2dx =?
11 sie 23:09
jc: Tak samo, przez części
11 sie 23:18
WKZ: Liczyłem już chyba 3 razy i coś mi nie chce wyjść
11 sie 23:20
WKZ: To nie ten przykład
11 sie 23:24
WKZ: | | (Inx)2 | |
O tę całkę mi chodziło :∫ |
| dx |
| | √X | |
11 sie 23:25
jc:
= 2 ∫ (
√x)' (ln x)
2 dx = 2
√x (ln x)
2 − 4 ∫ U{ln x}{
√x dx =
| | 1 | |
= 2 √x (ln x)2 − 8 ∫ (√x)' ln x dx = 2 √x (ln x)2 − 8 √x ln x + 8 ∫ |
| dx |
| | √x | |
= 2
√x (ln x)
2 − 8
√x ln x + 16
√x
Sprawdź!
Dlaczego nie stawiasz spacji pomiędzy ln a x ?
11 sie 23:41
WKZ: Dobrze Ci wyszło dzięki za pomoc
jc pisze z telefonu i mi tak wychodzi( jest szybciej) następnym razem już tak nie zrobię
11 sie 23:48
11 sie 23:50
jc: O Eta
11 sie 23:58
WKZ: W tym linku od Ety jest przejście którego nie rozumiem
t=
√x
2∫(In t
2)
2dt=8∫ In
2tdt
Co się stało z tym kwadratem przy (In t
2)
2
12 sie 00:01
jc: ln t2 = 2 ln t
12 sie 00:09
Eta:
12 sie 00:12
Metis:
12 sie 00:13
WKZ: Już rozumiem

na dziś kończę i idę spać, bo już nie ogarniam
Dobranoc
Eta i
jc
12 sie 00:14