mam jeszcze jedna całke mogłby ktos pomoc bardzo prosze.oblicz metoda podstawian
qwek: ln2xdx
4 lut 20:01
qwek: nie mam pojecia co z tym kwadratem zrobić
4 lut 20:02
Mickej: Podstawiania powiadasz hmmm to można machnąć tak
lnx=t
x=et
dx=etdt
t*etdt a dalej to już chyba jasne
4 lut 21:09
qwek: dzieki wielkie
5 lut 12:13
AS:
J = ∫(lnx)2dx
Całkowanie przez części
lnx = t ⇒ x = et ⇒ dx = etdt
u = t2 dv = etdt
du = 2tdt v = et
J = u*v − ∫vdu
J = t2*et − 2∫tetdt = t2et − 2*J1 gdzie
J1 = ∫tetdt
u = t dv = etdt
du = dt v = et
J1 = tet − ∫etdt = tet − et
J = t2et − 2tet + 2et
Wracając do zmiennej x mamy
J = x*(lnx)2 − 2xlnx + 2x + C gdzie x > 0
5 lut 12:38
mix: ∫xe−x2*dx
20 wrz 12:51
wredulus_pospolitus:
podstaiwenie:
t = x2
dt = 2x dx
i działasz
20 wrz 13:13
Mila:
[−x
2=t,−2xdx=dt]
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ∫et dt=− |
| et=− |
| e−x2+C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 wrz 18:56