7 sie 23:26
Jolanta: Ale czego konkretnie nie rozumiesz ?
8 sie 00:14
maciu: bo tam pisze ze wykres został przesuniety y=1/x (ułamek) a potem jest przesunięty f(x−3) tego
nie rozumiem
8 sie 00:23
Jolanta: | | 1 | |
f(x)=y= |
| masz narysowany wykres |
| | x | |
Jeżeli to co jest na wykresie przesuwasz w prawo o 3 jednostki to otrzymujesz g(x)=f(x−3)
Jeżeli przesuniesz o 3 jednostki w lewo otrzymasz g(x)=f(x+3)
w prawo minus w nawiasie,w lewo plus w nawiasie
Jeżeli przesuwasz w górę o 3 jednostki g(x)=f(x)+3
Jeżeli przesuwasz w dół o 3 jednostki g(x)=f(x)−3
9 sie 16:31
maciu: a to nie jest tak że jak −3 to 3 w prawo? i szybko odpisz bo chce mecz ogladac
9 sie 16:34
maciu: nic nie rozumiem z tego
9 sie 16:37
Jolanta: zapamiętaj tak przesunięcie w bok w nawiasie x−p jeżeli p jest dodatnie przesunięcie o 3 masz
x−3
9 sie 16:38
maciu: przecież jak jest x−2 to 2 jednostki w prawo (dziedzina)
a w ZW jest na odwrót że jak jest x+3 do 3 wgóre nie w dół taK? bo tak napisałeś cytat
Jeżeli przesuwasz w górę o 3 jednostki g(x)=f(x)+3
9 sie 16:40
maciu: to wiem jola,że x−3 to 3 w prawo,ale namacilas z ta gora...
9 sie 16:40
maciu: rozumiesz o co pytam?
9 sie 16:41
Jolanta: Nic nie namaciłam Jest tak jak napisłam
np g(x)=f(x+4)−2 jak masz przesunięty wykres ?
9 sie 16:44
maciu: o 4 w lewo i 2 w dół tak?
9 sie 16:46
Jolanta: tak
9 sie 16:46
maciu: na poczatku pisz y=1/x,a co to ma do rzeczy? to jest tylko wzór funkcji i nie ma sie do zadania
tak?
9 sie 16:48
maciu: pisze
9 sie 16:48
maciu: a ja jeszcze jednego zadania nie rozumiem
9 sie 16:49
9 sie 16:50
Jolanta: | | 1 | |
kliknęłam w pytanie,pytałeś o przesuwanie wykresu f(x)= |
| to napisałam |
| | x | |
Tak samo postępujesz przy innych wykresach.Np parabola f(x)=2x
2 przesunięta
o 5 jednostek w lewo i 2 w górę
g(x)=2(x+5)
2+2
9 sie 16:56
Jolanta: Przy wierzchołku A masz kąt 360.Jest to kat wpisany.Na tym samym łuku opiera się kąt środkowy
α.Kąt środkowy jet zawsze dwa razy większy od kąta wpisanego opartego na tym samym łuku.Czyli
α ma 720
9 sie 17:07
maciu: ale czemu w takim razie beta nie ma 32? jak jest 2 razy mniejsz?
9 sie 17:10
maciu: prosze mi to objasnic
9 sie 17:12
maciu: przeciez beta jest na wierzcholku to powinno miec 36....
9 sie 17:13
Jolanta: Koniecznie poczytaj po lewej geometria na płaszczyżnie.Okrąg masz opisany na czworokącie a
tzn,że suma kątów leżących na przeciwko rowna jest 1800.Inaczej być nie moze
.Kąt ADC+kątABC=1800
Kąt ADC=1800−2*360=1080
czyli kąt ABC=1800−1080=720
9 sie 22:24
maciu: nie pojmuje co znaczy ''geometria po lewej'' i w ogóle bardzo bym prosił jaśniej,niewiele
rozumiem z tego postu
9 sie 22:29
maciu: ja tego nie pojmuje HALO

!
9 sie 22:34
Jolanta: Po lewej stronie ekranu masz napis matematyka pisz i pod spodem wypisane rózne tematy.Klknij w
któryś a znajdziesz teorię i zadania
9 sie 22:35
Jolanta: Zadawaj konkretne pytania a odpowiem
9 sie 22:35
maciu: dlaczego kat ADC + ABC ma 180
dużo materiału strasznie z geometri na płaszczyźnie na co zwrócić uwage?
9 sie 22:37
Jolanta: ABCD to czworokąt.opisany jest na nim okrąg ....godz 22:24 przeczytaj jeszcze raz
9 sie 22:40
maciu: Ja naprawde staram sie ale nic kompletnie z tego nie rozumiem
9 sie 23:02
Jolanta: czego nie rozumiesz konkretne pytanie
9 sie 23:04
maciu: prosze mi to objaśnić tak łatwo
9 sie 23:13
Jolanta: Masz cyrkiel ?
9 sie 23:14
maciu: nie mam
9 sie 23:14
Jolanta: A kątomierz?
9 sie 23:17
maciu: mam kątomierz,ale co to ma do zadania?
9 sie 23:17
maciu: na maturze nie moge miec katomierza ani nawet linijki
9 sie 23:17
Jolanta: Weż szklankę,narysuj okrąg a póżniej narysuj czworokąt −ale nie kwadrat−tak zeby wierzchołki
leżały na okręgu
9 sie 23:19
omikron: Na maturze możesz mieć linijkę.
9 sie 23:20
maciu: ten czworokąt mam umiescic w tym kółku tak? zeby wierzcholki sie stykały?
9 sie 23:23
maciu: narysowałem
9 sie 23:25
9 sie 23:26
Jolanta:

coś takiego
9 sie 23:26
maciu: no mam podobny ale jak to sie ma do zadania?
9 sie 23:27
Jolanta: Zmierz teraz ile maja dwa kąty lezace na przeciwko siebie
9 sie 23:27
maciu: ale naprzeciwko w takim sensie ze od dłuzszego boku do dłuzszego czy tak pionowo?
9 sie 23:28
maciu: nie pojmuje
9 sie 23:29
maciu: jak naprzeciw siebie które to są?
9 sie 23:30
Jolanta: wyobraż sobie pokój.W każdym kącie ktoś stoi plecami do kąta.Ci co patrzą sobie w oczy stoją na
przeciwko siebie
9 sie 23:31
Eta:

Maciu
a Ty siedzisz na przeciw... komputera?
108 na przeciw β
to 108+β=180
to β=.... ?
9 sie 23:32
maciu: b ma 172?
9 sie 23:34
maciu: nie siedze na przeciw komputera bo mam laptop
9 sie 23:34
maciu: dobrze ta beta?
9 sie 23:35
Adam: laptop to komputer
9 sie 23:35
Jolanta: Maciu prosiłam zebys zmierzył kąty na swoim rysunku,te co leza na przeciw
9 sie 23:35
maciu: ale dalej nie rozumiem nie moge wszystkich zmierzyć?
9 sie 23:36
Jolanta: β=720 napisałam Ci to o 22:24
9 sie 23:37
maciu: ok,co z tymi kątami?
9 sie 23:38
Jolanta: Musisz zrozumieć zadanie a to chyba jedyny sposob
9 sie 23:38
maciu: robimy to zadanie czy nie
9 sie 23:38
maciu: jakie znowau zadanie a ,gdzie ono jest?
9 sie 23:39
Jolanta: podaj te kąty
9 sie 23:39
maciu: wszystkich wierzchołków moge zmierzyc tak?
9 sie 23:39
Jolanta: Zadanie nr 14 maturalne rozwiazanie Ci podałam ale nie rozumiesz więc próbuję Ci
wytłumaczyć.Mialeś narysowac czworokąr wpisany w okrąg i podać ile wynoszą miary katów
leżACYCH NA PRZECIW
9 sie 23:41
maciu: narysowałem ten okrąg i kąty w nim w tym czworokącie, ale nie wiem jakie to sa na przeciw
9 sie 23:42
maciu: to są na krzyż?
9 sie 23:44
maciu: jak się za to zabrać?
9 sie 23:44
Eta:
Ciężki "przypadek" !
9 sie 23:45
Jolanta: 23:31przeczytaj
9 sie 23:46
6latek :

A lezy naprzeciw B
B lezy naprzeciw A
Clezy naprzeciw D
D lezy naprzeciw C
Wybierz np kat A i go zmierz a potem zmierz kat B
9 sie 23:46
maciu: no to przecierz ja tak myślałem!
9 sie 23:48
maciu: ale mam problem bo mam u góry 80 a na dole 100 to króre wybrać?
9 sie 23:49
Jolanta: ILE
9 sie 23:50
maciu: mam dwie wartości
9 sie 23:50
maciu: no u góry 80,albo 100 nie wiem które ma być
9 sie 23:50
Jolanta: ile wynosi ich suma
9 sie 23:51
maciu: przecież pisze że nie wiem ile bo jak przykładam to mam u góry 80 na dole 100
9 sie 23:52
Jolanta: wiesz co to jest suma?
9 sie 23:53
maciu: no
9 sie 23:53
maciu: co to ma do tego?
9 sie 23:53
maciu: dodac te 80 i 100 ?
9 sie 23:54
Jolanta: tAK
9 sie 23:55
Jolanta: ile wynosza pozostale kąty leżace na przeciw
9 sie 23:56
maciu: czekaj zaraz zmierze,2 kąty tak?
9 sie 23:56
Jolanta: tAK
9 sie 23:57
6latek : Jolanta 
tak przy okazji to zycze duzo zdrowia

On chce miec zadanie rozwiazane bez rownan i wzorow
najlepiej to cos podstawic i wyliczyc . Nalepiej to jescze wskazac gdzie to podstawic
(konktertnie .
a on juz sobie bedzie rozwiazywal zadania
9 sie 23:58
maciu: oba maja mniejwiecej 180 razem 360
9 sie 23:58
maciu: 6latek : Jolanta emotka
tak przy okazji to zycze duzo zdrowia emotka
On chce miec zadanie rozwiazane bez rownan i wzorow
najlepiej to cos podstawic i wyliczyc . Nalepiej to jescze wskazac gdzie to podstawic
(konktertnie .
a on juz sobie bedzie rozwiazywal zadania
nie życze sobie takich uwag,a tak w ogóle to nie jesteśmy na ty!
9 sie 23:59
maciu: noi co dalej suma dwoch katow to 360
10 sie 00:00
6latek : Pisz tak dalej to za dwa dni zostaniesz sam .
A czego ja nie wlasnie tego oczekujesz ?
10 sie 00:03
maciu: dobra ,ale maja 2 katy w sumie 360 stopni ,ale co dalej?
10 sie 00:04
maciu: A czego ja nie właśnie tego oczekujesz?
nie pojmuje,nic z tego zdania nie rozumiem
10 sie 00:05
Jolanta: CO NACISNĄC ZEBY PISAŁO MAŁYMI LITERAMI
10 sie 00:07
maciu: capslock
10 sie 00:07
maciu: co to ma do rzeczy małe czy duże litery co to ma do zadania pytam? co dalej suma 2 katow to 360
i co z tego?
10 sie 00:08
6latek : Wylacz Caps lock (pewnie sobie wcisnelas
10 sie 00:08
maciu: już napisałem jej że capslock! 00−07
10 sie 00:08
Jolanta: Dzięki
6 latek pozdrawiam

maciu masz dwie pary katów,ktore leża na przeciw.Pierwsza para to 80i 100
0 a druga?
10 sie 00:10
6latek : No to co ze napisales?
Nie bylo twojego postu jak pisalem
10 sie 00:10
maciu: a co ty ślepa jesteś? przecierz kilkanaście postów napisałem że 180 i 180
10 sie 00:11
maciu: No to co ze napisales?
Nie bylo twojego postu jak pisalem
trzeba było się domyśleć że ja napisze szybciej!
10 sie 00:11
maciu: ruchy gamonie
10 sie 00:13
6latek : Nie badz bezczelny kolego .
Wszystkich ktorzy ci pomagaja predzej czy pozniej obrazasz
Dlazcego ? Dlatego ze zamarzyles sobie miec mature a nie masz do tego podsatw i sie flustrujesz
10 sie 00:15
maciu: bezczelny to ty jesteś ''kolego'' ile razy już mnie wyśmiałeś,ja nikogo nie obrażam,tylko sobie
żartuje troche dystansu do siebie
10 sie 00:16
6latek : Wczoraj Eta, i Mila
dzisiaj Jolanta
Wczoraj albo dzisiaj do Jerzego (spierdalaj )
Juz raz napisalem CI ze mowie ze to poziom gimnazjum albo podstawowki
NIgdy nie napisalem Ci ze jestes gamon czy inaczej . Chociaz jestes leń i to patentowany
10 sie 00:22
maciu: No bo ona w kulki leci,miala mi zadanie tlumaczyc a w huja poleciala szmata pierdolona
10 sie 00:25
Jolanta: Jeszcze troche widzę ale nie widziałam nigdy czworokąta w którym dwa kąty mialyby po
1800,ponieważ ich suma wynosiłaby 3600.Jest to niemożliwe ponieważ 3600 wynosi suma
czterech kątów
10 sie 00:26
maciu: nie pojmuje
10 sie 00:27
maciu: to czekaj jeszcze raz zmierze
10 sie 00:27
Jolanta: Myślałam,ze jesteś osoba,która po latach przerwy zdecydowała sie uczyć.Jestem bardzo cierpliwa
zadanie wytumaczyłam Ci dawno.Niestety masz bardzo duże braki i nie możesz zrozumieć co
piszę.Moge godzinami pomagać jeżeli ktoś chce sie nauczyć ale chamstwa nie toleruję
10 sie 00:31
6latek :

Ale zebys nie mowil ze tylko sie czepiam to
Jak mozna mowic ze w czworokacie sa dwa katy i ich suma to 360
o ?
Przeciez w czworokacie sa 4 katy i ich suma to 360stopni
czworokat wypukly mozna podzielc na 2 trojkaty a suma katow w trojkacie wynosi 180
o
180*2=360
o (tyle wynosi suma katow w czworokacie
10 sie 00:31
maciu: ale ,jakie chamstwo?,ja też chamstwa nie toleruje i ja chce się uczyć o co chodzi?
10 sie 00:32
maciu: ale jak pytałem sie jolanty że jak mierze i wychodzi mi u góry 80 i 100 to kazała mi dodać to
dodałem i mam 180 + 180
10 sie 00:33
maciu: bardzo prosze:(
10 sie 00:34
maciu: to jolanta mi głupoty napisała.... ja tez wiem ze czworokat ma 360
10 sie 00:35
10 sie 00:36
Eta: maciu
jeszcze raz napiszesz wulgaryzmy ! to Cię zablokuję!
10 sie 00:39
Jolanta: Widze,ze na niebiesko jest ten chamski wpis.Zapytałam ile mają katy lezace naprzeciw siebie .Sa
dwie takie pary 800i 1000 juz podałeś a teraz podaj te pozostałe katy
10 sie 00:39
Eta:
Dobre
Adam
10 sie 00:40
Adam: to nie moje, ja tylko repostuje
10 sie 00:41
maciu: ale jolanta,jak mierze jeden kąt to wychodzi mi u góry miara 80 ,a na dole 100 to ile on ma
80,100 czy 180
10 sie 00:42
maciu: kątomierz podaje mi 2 wartości
10 sie 00:42
maciu: bardzo prosze
10 sie 00:43
Jolanta: o godz 23:46 6 latek zrobił rysunek zmierz tam kąty bo sie nie dogadamy i podaj
10 sie 00:44
Adam: czy ów kąt jest rozwarty
10 sie 00:44
maciu: ale słuchaj co ci pisze,mierze jeden kąt ,ale u góry kątomierz pokazuje,że on ma 80,a u dołu
100 to ile on ma?
10 sie 00:45
Adam: czy ten kąt jest rozwarty
10 sie 00:45
maciu: a skąd ja mam to wiedziec?
10 sie 00:46
Adam: jesteś ślepy?
10 sie 00:46
10 sie 00:47
Jolanta: Zeby zobaczyć na czym polega problem prosze ,zebyś podał miary katów z rysunku 6 latka
10 sie 00:48
10 sie 00:48
Eta:
"grochem o ścianę"
10 sie 00:49
10 sie 00:49
maciu: "grochem o ścianę"
co to niby miało znaczyć?
10 sie 00:50
Adam: nie, to ty nie jesteś w stanie zrozumieć PROSTEJ odpowiedzi
10 sie 00:51
Eta:
Rzucanie grochem o ścianę .... taka zabawa przed poprawką
10 sie 00:51
maciu: jaki ma kąt,jeśli kątomierz pokazuje u góry 80 stopni a u dołu 100?
10 sie 00:54
Eta:
1500
10 sie 00:54
6latek : Nie kolego .
Nikt Ciebie nie wysmiewa tylko Ty nie umiesz cztac ze zrozumieniem
Jalanta prosi (chociaz sie troche dziwie po ty co napisales zebys podal obie miary katow a Ty
sie pytasz jaka miare masz podac
10 sie 00:55
maciu: wy jesteście bez obrazy dziwni ,mówie,że nie jestem w stanie zmierzyc jednego kąta,gdyż
kątomierz pokazuje u góry 80 stopni a u dołu 100,to jak mam to zmierzyć?
10 sie 00:57
Metis: Maciu najlepsze jest to, że my naprawdę chcemy Ci pomóc.
Angażujemy się wszyscy −
Mila ,
6latek,
Jerzy i nawet
Eta wróciła by Ci
pomóc, ale na siłę niczego do głowy Ci nie wbijemy

A ty zamiast docenić czas osób, które Ci pomagają jeszcze używasz wulgaryzmów

Nigdy nie zależało Ci na edukacji ?
10 sie 00:57
Adam: czy ty teraz mówisz o dwóch kątach które zmierzyłeś czy o jednym
10 sie 00:59
maciu: zależy mi na takim jak na niczym innym w życiu,niczego tak nie pragne i nie będe pragnał
10 sie 00:59
maciu: o jednym
10 sie 00:59
maciu: nie moge go zmierzyc bo katomierz pokazuje 100 ,albo 80 dla niego
10 sie 00:59
Adam: jak masz 0 w środku figury to ta skala
10 sie 00:59
10 sie 01:01
maciu: widzisz na zdjeciu pokazuje 100 stopni i 80? tak jest u mnie
10 sie 01:01
Adam: wiem co to kątomierz
10 sie 01:01
Adam: Adam: jak masz 0 w środku figury to ta skala
10 sie 01:02
maciu: wiem że wiesz,pokazuje mi jak mierze kąt u góry 80 u dołu 100 to co jest prawidłowe?
10 sie 01:02
maciu: jakie 0 jak tam nie widze 0
10 sie 01:02
Eta:

Odp:β=72
o
Przejdź teraz do następnych zadań
10 sie 01:03
Adam: zrób zdjęcie kątomierza, i jak przykładasz go do kartki
10 sie 01:03
maciu: nie będe nic wrzucał,masz na linku jaki ja mam kątomierz taki sam jak na zdjeciu,podaje dwie
miary
10 sie 01:04
Adam: Adam: jak masz 0 w środku figury to ta skala
10 sie 01:04
maciu: dobrze zróbmy zadanie 1−03
10 sie 01:04
Adam: w takim razie
10 sie 01:04
Jolanta: Na środku kątomierza jest kreska.Przyłoż ją do wierzchołka np A na lini która biegnie w stronę
wierzchołka C leży prawa strona katomierzaI wtedy 0 jest na dolnej podziałce,czyli miare kata
odczytujesz z dolnej podziałki
Jeżeli kreskę przyłożysz do wierzchołka A a lewą stronę kątonmierza na boku biegnącym w strone
wierzchołka D to 0 jest na górnej podziałcei z niej odczytujesz miare kąta
10 sie 01:06
Eta:
Co oznacza 1−03
bo nie wiem ? ( 1 marca?
10 sie 01:06
maciu: bardzo przepraszam,nic nie rozumiem
10 sie 01:07
10 sie 01:07
maciu: nie to oznacza godzine i minuty
10 sie 01:07
Eta:
Idź już spać!
Jutro pogadamy jak odpoczniesz
10 sie 01:13
maciu: dobrej nocy
10 sie 01:14
10 sie 01:14
Jolanta: Wyparłeś sie chamstwa i pomślalam ,że ktoś inny na niebiesko podpisany wpisał te
paskudztwa.Szkoda mojego czasu
10 sie 01:17
Eta: Dobranoc Wszystkim
10 sie 01:29