problem z sam już nie wiem czym
maciu: https://matematykaszkolna.pl/strona/4167.html
tu mam taki problem z zadankiem bo dziedzina jest (−3,8} to wiem ale znając życie na
maturze poprawkowj będzie trudniej tzn beda 2 odp −3 ,8 tylko różniły się tymi nawiasami od
czego to zależY?
chodzi o to ze dlaczego jest (−3, a po osemce taki inny,na maturze pewnie bedzie tez (−3,8)
6 sie 20:49
omikron: Zależy od oznaczenia tych kół na końcach wykresu. Jeżeli jest puste w środku to znaczy, że ten
punkt nie należy już do dziedziny, jeżeli jest wypełnione to należy.
6 sie 20:55
maciu: czyli jak nie zamalowane to takie cuć ( ) a jak zamalowane to inne?
6 sie 20:57
omikron: Tak. To inne to < >
6 sie 20:58
6 sie 20:58
omikron: Musisz patrzeć na cały wykres, bo czasami są też pojedyncze punkty oddzielone od reszty
wykresu, one mogą zmienić dziedzinę. Czyli np. jeżeli masz niezamalowane kółko, ale powyżej
(dla tego samego x) znajduje się jakiś punkt, to wtedy stosujesz nawias < ( lub >, zależy z
której strony)
6 sie 20:59
6 sie 21:01
maciu: ja tą tablek na pamiec juz znam....
6 sie 21:02
maciu: teraz kurcze arkusz zrobilem to z samych zamknietych 30% ale znajc moje szczesci to ta poprawka
bedzie wyjatkowo trudna
6 sie 21:02
omikron: To w czym masz problem w tym zadaniu? Wystarczy skorzystać tam z prostych wzorów.
6 sie 21:03
maciu: w tej tabelce te wzory nie maja zastosowanie chyna
6 sie 21:04
omikron: Mają, w rozwiązaniu powołują się na wzory stamtąd.
6 sie 21:10
maciu: ok,bardzo prosze mógłbyś jakoś mi sprecyzować twój post z 20−59?
to ważne bo kompletnie nic nie rozumiem co miałeś na myśli,a na maturze takie coś pewnie bedzie
jako teoretycznie łatwe zadanie i nichciabym na tym stracić punkta
6 sie 21:11
maciu: dobrze by było żebyć mi to wytłumaczyć bo rozumiem że jak jes niezamalowane to takie coś ( a
jak zamalowane to coś takiego innego
6 sie 21:17
6 sie 21:25
maciu: czyli takie odcinki też wchodza w dziedzine? a ma to tez zastosowanie w ZW?
6 sie 21:27
omikron: Chodzi o to, że każdy x przez który przechodzi wykres należy do dziedziny. Tak samo jest ze
zbiorem wartości.
6 sie 21:29
maciu: który jest na tym wykresie tak?
6 sie 21:30
6 sie 21:34
maciu: dziedzina (−3,8) zw (0,10)
6 sie 21:36
omikron: Pamiętaj o rodzaju nawiasów
6 sie 21:37
maciu: zw (0,9)
6 sie 21:37
maciu: no ale nawiasy dobre mam tak?
6 sie 21:37
omikron: Nie
6 sie 21:37
omikron: Kropki są zamalowane, czyli powinny być nawiasy < >
6 sie 21:38
maciu: to prosze o inne zadanko pomylił mi sie
6 sie 21:39
omikron: Poszukaj sobie różnych wykresów funkcji i poćwicz ustalanie dziedziny i zbioru wartości
6 sie 21:39
maciu: ja to umiem naprawde,daj jeszczw 1 rysunek a odrazu dobra odpowiedz dam
6 sie 21:40
6 sie 21:41
maciu: D {−8,10) ZW (−6,5}
6 sie 21:44
omikron: Stosuj nawiasy < >, a nie { }
{ } są do oznaczania zbioru elementów, a nie przedziałów.
Poza tym zbiór wartości dobrze, a dziedzina źle. Spójrz, pomiędzy częściami wykresu jest
przerwa. Dziedziną będzie tutaj <−8,−3) ∪ <−1,10)
6 sie 21:47
6 sie 21:48
maciu: D <−3,4> zw (−2,2)
6 sie 21:50
maciu: nie pojmuje dlaczego dziedzina od −3 a nie od −8 ,przeciez w poprzednim zadaniu tez byl taki
odcinek i go sie calego bralo pod uwage
6 sie 21:51
omikron: Ale zobacz, jest przerwa w wykresie, nie ma go w przedziale <−3,−1)
A teraz co do tego co właśnie napisałeś: Spójrz na x=0, żaden punkt nie należy do dziedziny, bo
kropki są puste w środku. W takim razie dziedziną jest <−3,0)∪(0,4>
Zbiór wartości też prawie dobrze, ale y=2 należy do zbioru wartości. Kropka jest pusta, ale na
prawo od niej przechodzi wykres, też dla tej samej wartości y.
6 sie 21:56
maciu: Musisz patrzeć na cały wykres, bo czasami są też pojedyncze punkty oddzielone od reszty
wykresu, one mogą zmienić dziedzinę. Czyli np. jeżeli masz niezamalowane kółko, ale powyżej
(dla tego samego x) znajduje się jakiś punkt, to wtedy stosujesz nawias < ( lub >, zależy z
której strony)
Ale zobacz, jest przerwa w wykresie, nie ma go w przedziale <−3,−1)
A teraz co do tego co właśnie napisałeś: Spójrz na x=0, żaden punkt nie należy do dziedziny, bo
to co ja mam już w końcu myśleć?
6 sie 22:01
maciu: to jak jest odcinek poza wykresem to on wchodzi w D i ZW czy nie?
6 sie 22:03
omikron: Nie wiem jak Ci to wyjaśnić, dla mnie wydaje się to oczywiste

Może ktoś inny będzie miał pomysł jak to wytłumaczyć?
6 sie 22:05
maciu: no bo piszesz ''ale uważaj bo może być też odcinek'' a teraz że ten odcinek coś nie należy....
6 sie 22:06
omikron: Jeżeli w danym miejscu jest część wykresu to należy do dziedziny (zbioru wartości). Jeżeli nic
nie ma (lub puste kółko) to nie należy. Jeżeli jest i puste kółko i przechodzi wykres to
należy.
6 sie 22:13