Liczba jest równa :
maciek: √3 + √2 : √3 − √2
28 lip 22:39
Mila:
Maciek, czy nie ma tam nawiasów?
Może tak:
28 lip 22:46
maciek: tak , właśnie
28 lip 22:46
maciek: nw , jak to ugryźć
28 lip 22:50
6latek: W pamieci 5+2
√6
28 lip 22:50
6latek: | √3+√2 | | √3+√2 | |
| * |
| = |
| √3−√2 | | √3+√2 | |
28 lip 22:51
28 lip 22:53
maciek: tyle też wiem

tylko wolałbym dokładniej ...
28 lip 22:54
6latek: No to jak wiesz to dzialaj
28 lip 22:55
Jack:
... = 5 +2√6
28 lip 22:58
6latek: Tutaj chodzi o to Tyle tez wiem]
Okazuje sie ze nie wiem .
Widzisz co zrobilem w poscie 22:51? Przez co pomnozylem licznik i mianownik?
28 lip 23:01
Mila:
Jak zapisał kolega 22:51:
| √3+√2 | | (√3+√2)2 | |
| = |
| = |
| √3+√2 | | (√3)2−(√2)2 | |
| (√3)2+2*√3*√2+(√2)2 | | 3+2√6+2 | |
| = |
| =5+2√6 |
| 3−2 | | 1 | |
Korzystasz z wzorów:
(a+b)
2=a
2+2ab+b
2 w liczniku
(a−b)*(a+b)=a
2−b
2 w mianowniku, w ten sposób usunięto niewymierność z mianownika.
28 lip 23:03
maciek: tak to wiem

, tylko nw co dalej zrobić żeby dostać ten wynik ?
28 lip 23:04
6latek: Juz widzisz?
28 lip 23:09
maciek: tak , dzięki
28 lip 23:10
6latek: No to w takim razie taki przyklad
28 lip 23:16
maciek: może , √10
is it good?
29 lip 14:36
Jerzy:
It is not.
29 lip 14:51
maciek: aa, to już się w to nie bawię
29 lip 15:13
Jerzy:
| | (2 + √5)*(4 − √2) | |
.... = |
| = .... |
| | (4 + √2)*(4 − √2) | |
29 lip 15:19
Jolanta: żeby usunąć niewymierność z mianownika stosujesz wzór (a−b)(a+b)=a2−b2
29 lip 15:47
maciek: good,, już wiem
29 lip 16:06