Postac trygonometryczna
6latek: I ostatnie juz zadanko ze wstepu do liczb zespolonych z ktorym sobie nie poradze
Przedstaw w postaci trygonometrycznej
a) 1+itgα
b) tgα+i
c) sinα−icosα
d)1+cosα +isinα
26 lip 07:56
6latek: Moduly a, b, c to jeszcze jestem w stanie policzyc
Gorzej jest z d)
Argumenty juz nie bardzo
| | 1 | | 1 | |
a) |z|=r= √1+tg2α=p{ |
| = |
| i cosα≠0 |
| | cos2α | | cosα | |
b) tak samo
c) |z|=r=1
26 lip 08:12
6latek: | | 1 | |
Chociaz chyba w a) i b nalezaloby napisac tak = |
| |
| | |cosα| | |
26 lip 08:18
6latek: d)r=
√(1+cosα)2+sin2α=
√1+2cosα+cos2α+sin2α=
√2+2cosα=
√2(1+cosα)=
√2*2cos2 α/2=
tak bym policzyl modul z d)
26 lip 09:00
6latek: Niech sobie gosciu z kursu wsadzi miedzy bajki opowiesci ze do policzenia postaci
trygonometrycznej potrzene sa naprawde proste wiadomosci z trygonometrii
a nawet jesli nie ws co co sa funkcje trygonometryczne to tez dasz rade . Smiech na sali .
Student na nie wiedziec co to funkcje trygonometryczne
26 lip 09:04
jc: Czy masz na myśli obliczenie modułu i argumentu?
To są dwa wzory. Innym problemem jest zapisanie wyniku w określonej postaci.
Jest to okazja do ćwiczenia przekształceń algebraicznych i trygonometrii.
I taki głównie jest cel podobnych zadań.
26 lip 09:30
6latek: Witaj
jc
tak to wlasnie mam na mysli
CHodzi o zapisanie postaci trygonometrycznej czyli postaci z=r(cosα+isinα) bo tylko taka
posatc trygonometryczna liczby
zespolonej znam .
Teraz tak . Moduly powinny byc obliczone dobrze
| | y | |
Nie wiem jak argumenty bo do obliczenia argumentu znam wzor tgφ= |
| jesli liczba jest |
| | x | |
postaci z=x+iy
26 lip 10:37
26 lip 12:56
6latek: Witaj

Rozumiem ze dotyczy ten wpis z 12:29 2 pazdziernik przykladu d)
jednak nie rozumiem tej drugiej linijki
26 lip 13:13
ICSP: 1 zamieniona z jedynki trygonometrycznej
cosθ zamieniony za pomocą wzoru na cosinus podwjonego kąta. To samo z sinusem.
26 lip 13:26
6latek: Staram sie to zrozumiec
| | α | | α | |
jeden zapisales za pomoca kąta polwkowego jako sin2 |
| +cos2 |
| i zostaje w 1 linijce |
| | 2 | | 2 | |
+cos
2α/2−sin
2α/2
Teraz isinα zapisales za pomoca kata polowkowego wiec korzystamy tutaj ze wzoru
sin2α=2sinα*cosα
| | α | |
tylko w miejsce α piszsemy |
| |
| | 2 | |
| | α | | α | |
wiec isinα=i*2*sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 lip 13:27
6latek: dalej te przeksztalcenia sa dla mnie jasne
wezmy teraz a) 1+itgα
| | tgα | |
Jak mam policzyc argument tgα= |
| =tgα |
| | 1 | |
Jak policze tak
| | tgα | |
sinα= |
| = tgα*cosα=sinα czyli dostaje sinα=sinα |
| | r | |
| | 1 | |
cosα= |
| =cosα czyli cosα=cosα |
| | r | |
Nie spotkalem sie z takim przypadkiem i nie wiem jak to dalej zapisac
26 lip 13:42
ICSP: | | 1 | |
Dlaczego nie możesz wyłączyć przed nawias |
| |
| | cosα | |
26 lip 14:07
6latek: czy ta postac to bedzie taka ?
U[1}{cosα}(cosα+isinα) ?
Bardziej zastanawialem sie co wpisac w nawiasie w miejsce cosα i isinα
26 lip 14:11
ICSP: Dam ci również fajne zadanko. Jak kiedyś znajdziesz czas to możesz się nim zająć:
Wyjaśnij znaczenie geometrycznej następujących zbiorów liczb zespolonych :
a) A = {z : |z − a| = |z − b|} , a,b ∊ C i a ≠ b
b) B = {z : |z − a| − |z − a| = 2c} gdzie 0 < a < c oraz a,c ∊ C
c) C = {z : A|z|2 − B*z − z*B + C = 0} gdzie A,C ∊ R , A ≠ 0 , B ∊ C , |B|2 > AC , a
gwiazdki oznaczając sprzężenie
26 lip 14:11
6latek: Dziekuje Ci

To zadanie z postacia trygonometryczna bylo ostatnie z tego cyklu i teraz widze w tym zbiorze
same z geometrii plaszczyzny
26 lip 14:17
6latek: ICSP 
czy moj zapis z 14:11 jest prawidlowy dla a?
Teraz b)
z=tgα+i
Teraz tak
Wobec tego czy zapis tej liczby w postaci trygonometrycznej bedzie
Czy to jest dobre podejscie do tych przykladow z mojej strony ?
26 lip 14:25
ICSP: | | 1 | | 1 | | π | | π | |
z = |
| (sinα + icosα) = |
| (cos( |
| − α) + isin( |
| − α)) |
| | cosα | | cosα | | 2 | | 2 | |
26 lip 14:28
6latek: A moze to nalezaloby zapisac tak
| | 1 | | π | | π | |
z= |
| [(sin( |
| −α)+icos( |
| −α)] |
| | cosα | | 2 | | 2 | |
26 lip 14:32
ICSP: z = a + bi = |z|(cosα + i sinα)
26 lip 14:33
6latek: Pisalem to jeszcze nie bylo Twojego postu i napisalem odwrotnie

Bj w postaci trygonometrycznej na 1 miejscu jest cosinus
26 lip 14:35
ICSP:
26 lip 14:35
6latek: Widzisz i juz cos sie klaruje

wezmy teraz c)
z=sinα−icosα
r=1 (z jedynki tryg.
sinα= −cosα
cosα=sinα
| | π | | π | |
z=(cos(α− |
| +isin(α− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
26 lip 14:41
6latek: Dzieki za pomoc
26 lip 14:44