matematykaszkolna.pl
Postac trygonometryczna 6latek: I ostatnie juz zadanko ze wstepu do liczb zespolonych z ktorym sobie nie poradze Przedstaw w postaci trygonometrycznej a) 1+itgα b) tgα+i c) sinα−icosα d)1+cosα +isinα
26 lip 07:56
6latek: Moduly a, b, c to jeszcze jestem w stanie policzyc Gorzej jest z d) Argumenty juz nie bardzo
 1 1 
a) |z|=r= 1+tg2α=p{

=

i cosα≠0
 cos2α cosα 
b) tak samo c) |z|=r=1
26 lip 08:12
6latek:
 1 
Chociaz chyba w a) i b nalezaloby napisac tak =

|cosα| 
26 lip 08:18
6latek: d)r=(1+cosα)2+sin2α=1+2cosα+cos2α+sin2α=2+2cosα=2(1+cosα)= 2*2cos2 α/2=
 α 
4cos2 α/2= 2|cos

|
 2 
tak bym policzyl modul z d)
26 lip 09:00
6latek: Niech sobie gosciu z kursu wsadzi miedzy bajki opowiesci ze do policzenia postaci trygonometrycznej potrzene sa naprawde proste wiadomosci z trygonometrii a nawet jesli nie ws co co sa funkcje trygonometryczne to tez dasz rade . Smiech na sali . Student na nie wiedziec co to funkcje trygonometryczne emotka
26 lip 09:04
jc: Czy masz na myśli obliczenie modułu i argumentu? To są dwa wzory. Innym problemem jest zapisanie wyniku w określonej postaci. Jest to okazja do ćwiczenia przekształceń algebraicznych i trygonometrii. I taki głównie jest cel podobnych zadań.
26 lip 09:30
6latek: Witajjcemotka tak to wlasnie mam na mysli CHodzi o zapisanie postaci trygonometrycznej czyli postaci z=r(cosα+isinα) bo tylko taka posatc trygonometryczna liczby zespolonej znam . Teraz tak . Moduly powinny byc obliczone dobrze
 y 
Nie wiem jak argumenty bo do obliczenia argumentu znam wzor tgφ=

jesli liczba jest
 x 
postaci z=x+iy
26 lip 10:37
26 lip 12:56
6latek: Witajemotka Rozumiem ze dotyczy ten wpis z 12:29 2 pazdziernik przykladu d) jednak nie rozumiem tej drugiej linijki
26 lip 13:13
ICSP: 1 zamieniona z jedynki trygonometrycznej cosθ zamieniony za pomocą wzoru na cosinus podwjonego kąta. To samo z sinusem.
26 lip 13:26
6latek: Staram sie to zrozumiec
 α α 
jeden zapisales za pomoca kąta polwkowego jako sin2

+cos2

i zostaje w 1 linijce
 2 2 
+cos2α/2−sin2α/2 Teraz isinα zapisales za pomoca kata polowkowego wiec korzystamy tutaj ze wzoru sin2α=2sinα*cosα
 α 
tylko w miejsce α piszsemy

2 
 α α 
wiec isinα=i*2*sin

*cos

2 2 
26 lip 13:27
6latek: dalej te przeksztalcenia sa dla mnie jasne wezmy teraz a) 1+itgα
 1 
r=

cosα 
 tgα 
Jak mam policzyc argument tgα=

=tgα
 1 
Jak policze tak
 tgα 
sinα=

= tgα*cosα=sinα czyli dostaje sinα=sinα
 r 
 1 
cosα=

=cosα czyli cosα=cosα
 r 
Nie spotkalem sie z takim przypadkiem i nie wiem jak to dalej zapisac
26 lip 13:42
ICSP:
 1 
Dlaczego nie możesz wyłączyć przed nawias

cosα 
26 lip 14:07
6latek: czy ta postac to bedzie taka ? U[1}{cosα}(cosα+isinα) ? Bardziej zastanawialem sie co wpisac w nawiasie w miejsce cosα i isinα
26 lip 14:11
ICSP: Dam ci również fajne zadanko. Jak kiedyś znajdziesz czas to możesz się nim zająć: Wyjaśnij znaczenie geometrycznej następujących zbiorów liczb zespolonych : a) A = {z : |z − a| = |z − b|} , a,b ∊ C i a ≠ b b) B = {z : |z − a| − |z − a| = 2c} gdzie 0 < a < c oraz a,c ∊ C c) C = {z : A|z|2 − B*z − z*B + C = 0} gdzie A,C ∊ R , A ≠ 0 , B ∊ C , |B|2 > AC , a gwiazdki oznaczając sprzężenie
26 lip 14:11
6latek: Dziekuje Ci emotka To zadanie z postacia trygonometryczna bylo ostatnie z tego cyklu i teraz widze w tym zbiorze same z geometrii plaszczyzny
26 lip 14:17
6latek: ICSP emotka czy moj zapis z 14:11 jest prawidlowy dla a? Teraz b) z=tgα+i
 1 
r=

cosα 
Teraz tak
 1 
sinα=

= cosα
 r 
 tgα 
cosα=

= sinα
 r 
Wobec tego czy zapis tej liczby w postaci trygonometrycznej bedzie
 1 
z=

(sinα+icosα)?
 cosα 
Czy to jest dobre podejscie do tych przykladow z mojej strony ?
26 lip 14:25
ICSP:
 1 1 π π 
z =

(sinα + icosα) =

(cos(

− α) + isin(

− α))
 cosα cosα 2 2 
26 lip 14:28
6latek: A moze to nalezaloby zapisac tak
 1 π π 
z=

[(sin(

−α)+icos(

−α)]
 cosα 2 2 
26 lip 14:32
ICSP: z = a + bi = |z|(cosα + i sinα)
26 lip 14:33
6latek: Pisalem to jeszcze nie bylo Twojego postu i napisalem odwrotnie emotka Bj w postaci trygonometrycznej na 1 miejscu jest cosinus
26 lip 14:35
ICSP: emotka
26 lip 14:35
6latek: Widzisz i juz cos sie klaruje emotka wezmy teraz c) z=sinα−icosα r=1 (z jedynki tryg. sinα= −cosα cosα=sinα
 π π 
z=(cos(α−

+isin(α−

)
 2 2 
26 lip 14:41
6latek: Dzieki za pomoc emotka
26 lip 14:44