zespolone
Benny: Kumpel na wykładzie miał zespolone i dostał jakieś zadanko. Staram się mu pomóc, ale nie znam
za bardzo pojęć, definicji.
Próbowałem tu liczyć moduł, podstawienia trygonometryczne, ale jakoś nic nie szło.
2 paź 00:21
PW:
| | √3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
|z|2 = (1+ |
| )2 + |
| = 1 + √3 + |
| + |
| = 2 + √3 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
|z| =
√2+√3
| | Rez | | 2+√3 | | √2+√3 | |
cosφ = |
| = |
| = |
| , |
| | |z| | | 2√2+√3 | | 2 | |
a to jest cos15°. Ale to trzeba wiedzieć, zwłaszcza że nawet w tablicach wartości funkcji
trygonometrycznych wybranych kątów wartość cos15° została podana jako
Sprawdzić, że
można łatwo podnosząc obie liczby do kwadratu.
Nasza liczba to
z
24 = (
√2+√3(cos15°+isin15°))
24
2 paź 12:24
ICSP: a ja mam następujące podejście :
1 + cosθ + isinθ =
| | θ | | θ | | θ | | θ | | θ | | θ | |
=sin2( |
| )+cos2( |
| )+cos2( |
| )−sin2( |
| )+2isin( |
| )cos( |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | θ | | θ | | θ | |
= 2cos2( |
| ) + 2isin( |
| )cos( |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | θ | | θ | | θ | |
= 2cos( |
| ) * [ cos( |
| ) +isin( |
| ) ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 paź 12:29
PW: Świetne! Wtedy cosφ = ... i świat jest piękny.
Trzeba jednak powiedzieć, że oba sposoby bardzo trudne dla początkujących. Po pierwszym
wykładzie!
2 paź 12:47
Benny: Nie czytałem tego i właśnie doszedłem do rozwiązania, które podał PW.
Rozwiązanie ICSP bardzo mi się podoba, jest krótkie i zrozumiałe. Miałeś to na wykładach
czy samo to jakoś ogarnąłeś?
2 paź 13:49
ICSP: Na wykładach są głównie twierdzenia oraz ich dowody a nie przykłady strikte obliczeniowe.
2 paź 16:01
Benny: Zobaczymy jak to będzie. Na następnych ćwiczeniach/wykładach mam mieć zespolone to już coś
więcej będę wiedział
2 paź 16:12
Mila:
Benny, miałeś już matematykę? Wrażenia?
2 paź 16:49
Benny: Mało zajęć mam coś. Wczoraj miałem algebrę, ale nie wiem czy to wykład czy ćwiczenia, niby
1,5h, ale Pani doktor brała cały czas do tablicy. Później jeszcze takie spotkanie
organizacyjne na wfie i dziś znowu algebra. Jak na razie mało się dzieje, nie mamy podanych
żadnych książek, same zadanka lecą.
2 paź 17:44
Mila:
I co było z tej algebry?
2 paź 21:16
Benny: Iloczyn kartezjański i indukcja. Jakaś jedna może definicja podana i reszta to zadania.
2 paź 21:18
Mila:
Trudne zadanka? Czy już znane ?
2 paź 21:20
Benny: Z tego iloczynu jakieś dziwne przekształcenia, za chwilę poszukam i się właśnie zapytam. Z
indukcji już kiedyś coś szukałem, więc w sumie nic nowego.
2 paź 21:29
Benny: Trzeba było sprawdzić czy prawdziwe są równości:
c) (AxB)∪(CxD)=(A∪C)x(B∪D)
i tutaj ktoś rozwiązywał na tablicy tylko wychodził od prawej strony do lewej, dało się
ogarnąć, ale właśnie coś mi nie wychodziło jak wychodziłem od lewej.
d) (AxB)∩(CxD)=(A∩C)x(B∩D)
tutaj mam coś zapisane, ale nie jestem pewny czy dobrze.
Mogłabyś rozwiązać?
2 paź 21:42
2 paź 22:32
Benny: No właśnie ja wyszedłem z lewej i też wyszło mi mi, że L=P a to nieprawda. Można to pokazać
graficznie, ale ja właśnie chce wiedzieć jak z lewej dojść do prawej. Tutaj mam rozwiązanie z
prawej do lewej.
(x,y)∊A∪C ⋀ y∊B∪D ⇔ (x∊A ⋁ x∊C) ∧ (y∊B ∨ y∊D) ⇔ (x∊A ∧ y∊B) ∨ (x∊A ∧ y∊D) ∨ (x∊C ∧ y∊B) ∨ (x∊C
∧ y∊D) ⇔ (x, y)∊(AxB) ∨ (x, y)∊(AxD) ∨ (x, y)∊(CxB) ∨ (x, y)∊(CxD) ⇔ (x,
y)∊(AxB)∪(AxD)∪(CxB)∪(CxD) no i z tego wynika, że (x,y)∊(AxB)∪(CxD)
L⊂P, ale P⊄L więc równość jest nieprawdziwa.
2 paź 22:34
Benny: @Qulka to właśnie udowadnialiśmy na zajęciach.
2 paź 22:35
2 paź 22:39
Qulka: oj też nie...chyba będę musiała rozpisać sama
2 paź 22:40
Benny:
2 paź 22:41
Qulka: bo pierwsza nie jest prawdziwa

zrób sobie na obrazku
2 paź 22:43
Benny: No wiem właśnie, że nie jest prawdziwa. Wrzuciłem rozwiązanie i napisałem, że widać to na
obrazku. Nie wiem jak wyjść tylko od lewej do prawej.
2 paź 22:47
Qulka:

najpierw niebieski to AxB potem zielony CxD to lewa a różowy to prawa

(A∪C)x(B∪D)
2 paź 22:51
Mila:
Rozpisz Qulka (c)
2 paź 22:52
henrys: do pierwszej, bez obrazka, jeśli A=∅ i D=∅, (AxB)∪(CxD)=∅, ale A∪C=C, B∪D=B, CxB≠∅
2 paź 22:53
Mila:
Podaj , jakie własności iloczynu kartezjańskiego masz podane i wykazane.
2 paź 23:31
Benny: AxB={(a,b): a∊A ⋀ b∊B}
A1xA2x....xAn={(a1,a2,...,an): ai∊Ai}
An={(a1,a2,...,an): ai∊A}
wykazane, że (A∪B)xC=(AxC)∪(BxC), (A∩B)xC=(AxC)∩(BxC)
2 paź 23:40
Mila:
Benny. masz dobrze 22:34
2 paź 23:49
Benny: Milu ja wiem, że to jest dobrze, bo tak ktoś rozwiązał na zajęciach. Ja tylko nie wiem jak
wyjść od lewej strony.
2 paź 23:54
Qulka: dokładnie w drugą stronę ..piszesz od końca te równoważności
2 paź 23:55
henrys: Benny we wpisie z 22:34 dowodzisz implikację (⇒) L⇒P, tutaj nie ma równoważności więc
implikacji z L⇒P nie dowiedziesz
2 paź 23:58
henrys: z P⇒L
2 paź 23:58
henrys: czy tam na odwrót, tak czy siak im wyszło, a w odwrotna stronę nie wyjdzie
3 paź 00:00
Benny: Nie da się więc lewej strony przekształcić, żeby otrzymać sprzeczność?
3 paź 00:01
henrys: to jest źle zrobione
3 paź 00:13
Benny: Co jest źle?
3 paź 09:13
daras: @ ICSP za moich czasów było i to i to
3 paź 09:59
Benny:
3 paź 23:14
henrys: Benny dlaczego w tym dowodzie z tego, że
(x,y)∊(AxB)∪(AxD)∪(CxB)∪(CxD) wynika, że (x,y)∊(AxB)∪(CxD) ?
4 paź 00:13
Benny: Znaczy, bo tam zabrało mi znaku implikacji w drugą stronę.
Na końcu właśnie powinno być, że z (x,y)∊(AxB)∪(CxD)⇒(x,y)∊(AxB)∪(AxD)∪(CxB)∪(CxD)
4 paź 09:30
Benny:
4 paź 15:22
Benny: ref
5 paź 03:34
henrys: aaa, to tak, w tym dowodzie masz pokazane, ze L⊂P (bierzemy jakiś (x,y)∊P i pokazujemy, że nie
musi on należeć do L, bo zbiór po prawej stronie jest większy w sensie inkluzji). Gdybyś wziął
jakiś (x,y)∊L, to cokolwiek z nim nie zrobisz i tak będzie należał do P, więc nie ma jak
przekształcić L, żeby dostać sprzeczność, na czym na sprzeczność miałaby polegać?
5 paź 12:59
Benny: Miałaby polegać na tym, że P⊄L. Czyli nie da się wyjść z lewej strony, aby sprawdzić czy
równanie jest prawdziwe?
5 paź 13:16
henrys: ,,z Lewej strony równanie jest prawdziwe", jeśli (x,y)∊L⇒(x,y)∊P
5 paź 13:19
Benny: Dziwne rzeczy, przecież, żeby było prawdziwe to te iloczyny zbiorów muszą być sobie równe. To
jak L=P?
5 paź 13:25
henrys: Jeśli wychodzisz z lewej strony, to rozważasz (x,y)∊L, jedyne co dostaniesz to to, że należą
też do P, o pozostałych elementach zbioru P nic nie wiesz, bo cały czas pracujesz na
elementach L.
5 paź 13:27
henrys: mówimy o zadaniu c) ?
5 paź 13:29
Benny: Czyli najlepiej rozłożyć prawą i lewą stronę, żeby coś zauważyć?
5 paź 14:09
henrys: no najlepiej
5 paź 14:13
Benny: d) przeliczysz?
5 paź 14:14
henrys:
(x,y)∊(AxB)∩(CxD)⇔(x,y)∊(AxB)⋀(x,y)∊(CxD)⇔(x∊A⋀y∊B)⋀(x∊C⋀y∊D)⇔
x∊(A∩C)⋀y∊(B∩D)⇔(x,y)∊(A∩C)x(B∩D)
5 paź 14:33
henrys: tutaj cały czas mamy równoważność
5 paź 14:35
Benny: No to ten przykład mam dobrze rozwiązany. Chyba lepiej rysować, żeby sobie sprawdzić. Może być
tak, że będzie wymagana taka metoda, a nie będzie można graficznie?
5 paź 16:14
henrys: wiesz Benny ja ekspertem nie jestem

jak równość nie jest prawdziwa, to wskazanie kontrprzykładu na rysunku wystarcza, ale jak
równość jest prawdziwa to na rysunek raczej nie wystarczy jako dowód.
5 paź 17:10
Benny: Trzeba być dobrej myśli
5 paź 19:12
Mila:
Aby wykazać, że tw. fałszywe, wystarczy podać kontrprzykład.
5 paź 19:19
Benny: Na jakimś egzaminie czy czymś tam to wystarczy?
5 paź 19:26
Mila:
Jak najbardziej, miałam ongiś kolokwium z topologii, były podane 3 tw. fałszywe i coś tam
jeszcze,
właśnie podałam kontrprzykłady i pięknie zaliczyłam, a większość grupy otrzymała dwóje,
próbowali jakoś formalnie wykazać, co było trudne.
5 paź 19:55
Benny: To ładnie

Co myślisz o elementach logiki i teorii mnogości? Jak tak zaglądałem do książki to jakoś to do
mnie nie przemawia.
5 paź 20:00