24 lip 22:01
jc: Dobry wieczór 6latku

Zadanie, które rozwiązywałeś można rozwiązać dwoma sposobami.
Zaproponowałem Ci rozwiązanie rekurencyjne.
Wzory rekurencyjne, które pojawiają się w rozwiązaniu są bardzo podobne
do wzorów określających ciąg Fibonacciego.
Ciąg Fibonacciego tworzymy w ten sposób, że piszemy 0, 1, a każdy następny wyraz
powstaje z dodania dwóch wcześniejszych.
0 1 2 3 5 (dopisz kilka następnych wyrazów)
n−ty wyraz ciągu Fibonacciego oznacza się zwykle symbolem F
n. Mamy więc
F
0=0, F
1 = 1, F
n+1 = F
n + F
n−1 (oczywiście dla n > 0)
W rozwiązaniu zadania o sinusach i cosinusach napisałem, że że mamy takie
same rekurencje (myślałem o wzorach rekurencyjnych), tylko inne początki.
Zobacz, co uzyskamy przyjmując F
0=2, F
1 =1, F
n+1 = F
n + F
n+1
Wzór rekurencyjny taki sam, jak poprzednio, ale początek inny.
24 lip 23:46
6latek: 0,1,2 3 5 8 13, 21, 34, 55.
F0=2 F1=1
2,1,3,4, 7. 11, 18, 29, 47 ,
25 lip 00:15
6latek: Z tym ciagiem spotkalem sie tylko raz w zadaniu o krolikach (nawet go nie probowalem rozwazywac
bo jet z atrudne dla mnie
Tam wlasnie piszse ze ciag okreslomy wzorem rekurencyjnym
Dla kazdego n∊N+ un+2=Un+1+Un w ktorym u1=U2=1 nazywamy ciagiem Fibonacciego
Ale jutro go wstawie .
25 lip 00:27
6latek: Drugi sposb to rozumiem ze ze wzorow na cosinus sumy i sinus sumy
np cos3x= cos(2x+x)= i td
sin4x= sin(2x+2x)
25 lip 00:35
6latek: jc
Czy post 00:15 mam dobrze ?
25 lip 08:29