Wzor de Moivre"a
6latek: Rozwin wyrazenie
A)(cosα+isinα)
n wedlug wzoru Newtona dla n=2 ,3 ,4, 5 .
B) Oblicz wyrazenie na podstawie wzoru de Moivera
Porownaj odpowiednie skladniki rzeczywiste i urojone otrzymanych wyrazen
Wyprowadz stad wzory na cos nα i sin nα dla
a) n=2
b) n=3
c) n=4
d) n=5
C) Rozwiaz rownanie 32x
5−40x
3+10x+1=0
Wskazowka . Zadanie d)
A) n=2
(cosα+isinα)
2= cos
2α+(2i)*cosα* sinα −sin
2α
n=3
(cosα+isinα)
3=cos
3α+(3*i)*cos
2α*sinα−(3)*cosα*sin
2α−isin
3α
n=4
(cosα+isinα)
4= cos
4α+(4)*cos
3α*isinα−(6)*cos
2α*sin
2α−(4*i)*cosα*sin
3α+sin
4α
n=5
(cosα+isinα)
5=
cos
5α+(5)*i*cos
4α*sinα−(10)*cos
3*sin
2α−(10*i)*cos
2α*sin
3α+(5)*cosα*sin
4α+i*sin
5α
Wzialem wspolczynniki w nawias zeby lepiej bylo odczytac
B) Na postawie wzoru de Moivre'a
r=1
| | sinα | |
Jak teraz policzyc argument bo wychodzi mi tgφ= |
| = tgα . |
| | cosα | |
I tutaj sie zatrzymalem
23 lip 16:50
6latek: Musimy tutaj liczyc (cosα+isinα)n= (cos nα+isin nα)
rn pomijamy bo to bedzie zawszse 1
Wiem tez ze (cosα+isinα) jest to zapis trygonometryczny jedynki (ale czy to jest tutaj
akuratnie wazne ?
23 lip 16:59
Iryt:
(cosα+isinα)2= cos2α+(2i)*cosα* sinα −sin2α=(cos2α−sin2α)+i*2sinα*cosα
(cosα+isinα)2=cos(2α)+isin(2α)⇔
cos(2α)=cos2α−sin2α
sin(2α)=2sinα*cosα
================
I tak w każdym przypadku.
23 lip 17:16
jc: Użyj liter c i s na oznaczenie cos α, sin α.
(c + s i )2 = (c2 − s2) + (2 c s) i
(c + s i)3 = (c3 − 3 c s2) + (3c2 s − s3) i
(c + s i)4 = c4 + 4 c3 s i − 6 c2 s2 − 4 c s3 + s4
= (c4 − 6 c2 s2 + s4) + 4(c3 s + c s3) i
Argumenty są wielokrotnościami α: 2α, 3α, 4α, 5α.
Przykład n=3.
cos 3α = (cos α)3 − 3 cos α (sin α)2 = 4 (cos α)2 − 3 cos α
sin 3 α = podobnie
Skorzystałem z jedynki trygonometrycznej.
W każdym przykładzie
cos nα = P( cos α)
sin n α = sin α W(cos α), dla nieparzystych n wystarczą sinusy
P, W nazywamy wielomianami Czebyszewa
23 lip 17:20
6latek: Witam

Pozdrawiam
dziekuje .
Wlasnie znalazlem takie rozwiazanie w ksiazce Eustachy Tarnawski Matematyka dla studiow
technicznych
Natomiast w ksiazce Specjalny wyklad trygonometrii Nowosiolowa jest pokazane ale dla mnie
troche niezrozumiale
Teraz sobie ja troche przestudiuje .
23 lip 17:32
6latek: To teraz jeszce podpunktc C)
Wyszlo mi ze
cos5α= cos5α−10cos3αsin2α+5cosαsin4α
sin5α=5cos4sinα−10cosα2sin3α+sin5α
jak to wykorzystac do rozwiazania tego rownania ?
23 lip 17:40
6latek: Poprawie sin5α= 5cos4α*sinα−10cos2α*sin3α+sin5α
23 lip 17:42
jc: Można bez liczb zespolonych.
cos (n+1) a = cos a cos na − sin a sin na
cos (n−1) a = cos a cos na + sin a sin na
Dodajemy stronami.
cos (n+1) a + cos (n−1) a = 2cos a cos na
lub inaczej
cos (n+1) a = 2cos a cos na − cos (n−1) a
Wygodnie jest przyjąć, że cos a = x. No to jedziemy od zera ...
cos 0 = 1
cos a = x
cos 2a = 2x x − 1 = 2 x2 − 1
cos 3a = 2x (2 x2 − 1) − x = 4 x3 − 3x
cos 4a = 2x (4 x3 − 3x) − (2 x2 − 1) = 8 x4 − 8 x2 + 1
cos 5a = 2x (8 x4 − 8 x2 + 1) − (4 x3 − 3x) = 16 x5 −20 x3 + 5x
itd.
23 lip 18:04
jc:
32x5−40x3+10x+1=0
16 x5 −20 x3 + 5 x = −1/2
Jeśli podstawimy x = cos a, to będziemy mieli cos 5a = −1/2, a więc a = ...
23 lip 18:07
6latek: jc
Nie rozumiem tych 1 dwoch linijek co zapisales
23 lip 18:09
6latek: z postu 18:04
23 lip 18:11
jc: Pierwsza linijka to podpunkt (C) zadania.
Druga linijka, to przekształcone równanie. Przenoszę 1 i dzielę przez 2.
Trzecia linijka, to wzniosek ze wzoru dla n = 5 (ostatnia linia wcześniejszgo wpisu).
23 lip 18:13
jc: Nie ten wpis ... Których linijek nie rozumiesz?
23 lip 18:15
6latek: Post 18:04
cos(n+1)a=....
cos(n−1)a=....
23 lip 18:19
jc: Wzóry na cos (a+b) i cos (a−b).
23 lip 18:22
jc: Tak jest, jak się poprawia ... Wzory na cos (a+b) i sin(a−b).
23 lip 18:23
6latek: Dobrze
czyli muszse doprowadzic cos3α, cos4α, cos5α i to samo z sinusem do prostszsej posatci
jak sie rozwaizauje rownania trygonometryczne muszse sobie przypomniec
Ale to bedzie
| | 2 | | 2 | |
5α= |
| π+2nπ lub 5α=− |
| π+2nπ i ten n∊C i dalej to rozwaizywac |
| | 3 | | 3 | |
23 lip 18:33
jc: Dobrze
23 lip 18:44
6latek: Wiesz .
To jest zadanie maturalne
23 lip 18:53
6latek: Zaraz sobie bede doprowadzal te sinusy i cosinusy do prostszej postaci
23 lip 18:56
Iryt:
Zadanie maturalne? Z którego roku?
23 lip 19:08
6latek: Zbior zadan jest z 1973roku
23 lip 19:13
Iryt:
No tak, radosna twórczość lat 70−tych.
23 lip 19:17
6latek: Iryt 
Tylko w tym zbiorze
Zbior zadan z matematyki elementarnej Algebra Aniela Ehrenfeucht i OLga Stande znalazlem
multum zdan z liczb zespolonych
23 lip 19:18
jc: 6latku, nie spodobał Ci się rekurencyjny sposób na cos na ?
To jest szczególny przypadek bardziej ogólnego schematu.
Podobne związki pojawiają się przy funkcjach opisujących
oscylator kwantowy, atom wodoru, ...
23 lip 21:12
6latek: jc
Ja to musze zrozumiec
Przez chwile to zostawilem bo pomagalem historykowi
23 lip 21:26
6latek: mam troche klopot
bo cos5α= cos5α−10cos3α*sin2α+5cosα*sin4α
=cosα(cos4α−10cos2α*sin2α+5sin4α)
jak dojsc z tego do 16cos5α−20cos3+5cosα?
Moze to trzeba inaczej przeksztalcic ale ten wynik ma byc
23 lip 22:29
jc: Jedynka trygonometryczna
23 lip 22:47
jc:
23 lip 22:48
6latek: Probowalem zrozumiec post 18:04 i jestem juz na dobrej drodze
Potem wzor na sinnα
Tutaj chyba mnie cos zacmilo
23 lip 23:03
jc:
sin na = (sin a) * wielomian ( cos a)
wielomiany, które tu się pojawiają spełniają takie same relacje rekurencyjne, jak wielomiany
związane z cos na, tylko początek rekurencji jest inny (może coś mylę).
Zamiast 1, x, jest 1, 2x.
23 lip 23:50
Iryt:
cos5α=cos5α−10cos3α*sin2α+5cosα*sin4α=
=cos5α−5*sin2α*[2cos3α−cosα*(1−cos2α)]=
=cos5α−5*sin2α*[2cos3α−cosα+cos3α]=
=cos5α−5*(1−cos2α)*(3cos3α−cosα)=
=cos5α−5*(4cos3α−3cos5α−cosα)=
=cos5α−20cos3α+15cos5α+5cosα=
=16cos5α−20cos3α+5cosα
23 lip 23:54
6latek: dziekuje
Iryt 
[Pj[jc]] wroce pozniej do tego sinusa bo cos mi tam nie pasuje
24 lip 07:54
6latek: Teraz tak patrze i moglem przeciez w miejsce sin
2α wstawic 1−cos
2α w miejsce
sin
4=(1−cos
2α)
2
24 lip 10:12
jc: 22:47
24 lip 10:39
6latek: wracam do sinusa
sin[(n+1)a]=sin(na+a)= sin na*cosa+cos na*sina
sin[(n−1)a]= sin(na−a)= sin na*cosa−cos na*sina
Dodaje to stronami i dostaje
sin[(n+1)a]+sin[(n−1)a]=2sin (na)*cosa
sin[(n+1)a]=2sin(na)*cos(a)−sin[(n−1)a]
=====================
To teraz cos(a)=x ?
natomiast gdyby zrobic podstawienie sin(a)=x to mozna w 1 rownianiu napisac
sin[(n+1)a]= sin(a+na)= sin(a)*cos(na)+cos(a)*sin(na)
==========================================
Natomiast w drugim rownaniu sin[(n−1)a] juz nie mozemy tak sobie zamienic bo odejmowanie nie
jest przemienne
i wobec tego to = sin(na)*cos(a)−cos(na)*sin(a)
=================================
No i zrobil sie problem z lekka
24 lip 10:42
6latek: czekaj jc
Ale mysmy zrobili dokladnie to samo w cosinusie
wiec
sin[(n+1)a]= 2*sin(a)*cos(na)− sin[(n−1)a]
24 lip 10:55
jc: Czasem wzory rekurencyjne jest wygodniejsze, czasem nierekurencyjne.
sin (n+1)a + sin (n−1)a = 2 sin na cos a
Jeśli przyjmiesz, że
sin na = sin a Wn(cos x)
to będziesz miał
sin a Wn+1 (cos a) + sin a Wn−1 (cos a) = 2 cos a sin a Wn (cos a)
czyli Wn+1(x) + Wn−1(x) = 2 x Wn (x), x = cos a
lub inaczej Wn+1(x) = 2 x Wn (x) − Wn−1(x).
Ta sama rekurencja, ale inny początek: W0 = 0, W1 = 1.
W0 = 0
W1 = 1
W2 = 2x W1 − W0 = 2x
W3 = 2x W2 − W1 = 4x2 − 1
W4 = 2x W3 − W2 = 2x (4x2 − 1) − 2x = 8x3 − 4x
W5 = 2x W4 − W3 = 2x (8x3 − 4x) − (4x2 − 1) = 16 x4 − 12 x2 + 1
czyli sin 5a = sin a (16 cos4 a − 12 cos2 a + 1)
24 lip 11:08
jc: Wysłałeś list, w czasie, kiedy ja pisałem
24 lip 11:09
6latek: Wiesz ja to przemysle ale nie znam rekurencji (jedynie jak ciag jest okreslony takim wzorem
srednia szkola
24 lip 11:21
6latek: ja to zrozumie tylko potrzeba troche czasu tak jak z tym cosinusem
24 lip 11:26
jc: Znasz rekkurencję

a
n+1 = a * a
n, początek a
0 = 1
(n+1)! = (n+1) * n!, początek 0! = 1
∑
k=1n+1 a
k = (∑
k=1n a
k) + a
n+1, początek ∑
k=11 a
k = a
1
| | | |
plus warunki | = 0 jeśli k < 0 lub k > n, |
| | |
itd.
24 lip 11:31
6latek: I to sin5α=sinα(16cos4α−12cos2α+1) zgadzaloby sie
bo jak podstawie za cos2α=1−sin2α to dostane
sin5α= 16*sin5α−20sin3α+5sinα i to jest prawidlowe (ale liczenia bardzo duzo
jednak troche nie rozumiem tego z postu 11:08
Cytat : Ta sama rekurecja ale inny poczatek
W0=0
W1=1
Co wstawiasz w miejce poszczegolnych oznaczen do tego wzoru ?
Wn+1(x)= 2*xWn(x)−Wn−1(x)
W0= 2*1* co? w miejsce x wstawaim 1 bo cos0=1 a w miejsce Wn(x) wstawiam 0 bo sin0=0?
A to W1? Troche nie wiem
24 lip 18:19
jc: Czy znasz ciąg Fibonacciego? Zaczynasz od 1, 1. Zacznij od 1, 3, otrzymasz coś innego.
24 lip 18:52
6latek: Tylko slyszalem
24 lip 18:53
jc: Zaczynasz od dwóch jedynek. Każdy nowy wyraz jest sumą dwoch ostatnich.
F1 = 1, F2 = 1, Fn+1 = Fn + Fn−1.
To samo uzyskasz wychodząc z F0 = 0, F1 = 1.
Ale możesz zacząć od F1 = 1, F2 = 2. Uzyskasz inne liczby.
Wypisz sobie.
24 lip 19:19
jc: Za drugim razem zacznij od F1=1, F2=3 (nie 1 , 2).
24 lip 19:34
Mila:
To ładny sposób podany przez JC2*
1) cos(nα)
Wyprowadzony masz wzór:
cos[(n+1)α]=2cos(nα)*cosα−cos[(n−1)α]
rozpisuję dokładnie:
cos0=1
n=1
cos(1+1)α]=cos(2α)=2cosα*cosα−cos[(1−1)α=2cos2α−1
n=2
cos(3α)=2 cos(2α)*cosα−cosα=2*(2cos2α−1)*cosα−cosα=4cos3α−3cosα
n=3
cos(4α)=2cos(3α)*cosα−cos(2α)=2*(4cos3α−3cosα)*cosα−(2cos2α−1)=
=8cos4α−8cos2α+1
n=4
cos(5α)=2cos(4α)*cosα−cos(3α)=2*(8cos4α−8cos2α+1)*cosα−(4cos3α−3cosα)=
=16cos5α−20cos3α+5cosα
25 lip 15:49
Mila:
sin(na)
sin [(n+1)a ] = 2 sin (na )cos a− sin [(n−1)a]
sin0=0
1) n=1
sin(2α)=2sinα*cosα−sin0=2sinα*cosα
2) n=2
sin(3α)=2sin(2α)*cosα−sinα=4sinα*cos2α−sinα=sinα*(4cos2α−1)=sinα*(4−4sin2α−1)=
=3sinα−4sin3α
3) n=3
sin(4α)=2sin(3α)*cosα−sin(2α)=2*(3sinα−4sin3α)*cosα−2*sinα*cosα
=6sinα*cosα−8sin3α*cosα−2sinα*cosα=4sinα*cosα−8sin3α*cosα
4) n=4
sin(5α)=2sin(4α)*cosα−sin(3α)=2*(4sinα*cosα−8sin3α*cosα)*cosα−(3sinα−4sin3α)=
=8sinα*cos2α−16sin3α*cos2α−3sinα+4sin3α=
=sinα*(8cos2α−16sin2α*cos2α−3+4sin2α)=
=sinα*(16cos4α−12cos2α+1)
25 lip 17:01
25 lip 17:21