Ciag Fibonacciego
6latek: Dwa zadania z ciagiem Fibinacciego
Zadanie nr 365
Hodowca kupil pare mlodych krolikow do hodowli
Oznaczmy przez un liczbe par doroslych krolikow ktore ma hodowca po n miesiacach
Wiemy ze :
1 wszystkie urodzone kroliki zyja
2. krolik jednomiesieczny jest dorosly
3. Kazda para krolikow majacych po dwa miesiace rodzi po raz pierwszy nowa pare krolikow a
nastepnie co miesiac rodzi pare krolikow
A) Oblicz kolejno u1, u2,u3........u10
B) Udowodnij ze (1) ⋀n∊N+ un+2=un+1+un
Drugie zadania napisze po rozwiazaniu tego zadania
25 lip 07:53
6latek: Po 1 m−cu 1 para u1=1
po 2 m−cu 1 para (ta sama para) u2=1
po 3 m−cu zakupiona para rodzi nowa (1') pare krolikow czyli u3= 1+1=2
Po 4 −m−cu para nr 1 rodzi nowa pare krolikow (1'') czyli u4= 2+1=3
Po 5 m−cu ma juz 5 par czyli u5=5
po 6 m−cu ma juz 8 par czyli u6=8
po 7 m−cu ma juz 13 par czyli u7=13
po 8 m−cu ma juz 21 par czyli u7= 21
Po 8 −mcu ma 34 pary czyli u8=34
Po 9 miesiacu ma 55 par czyli u9=55
po 10 miesiacu ma 89 par krolikow czyli u10= 89
25 lip 08:18
6latek: Co do punktu B) to widac ze tak jest
Udowodnic tego nie potrafie bo to chyba nalezy udowodnic indukcyjnie
25 lip 08:23
6latek: Zadanie nr 366
Ciag dany wzorem rekurencyjnym u
n+2=u−{n+1}+u
n w ktorym u
1=u
2=1 jest to ciag
Fibonacciego
A) Oznaczmy S
n= u
1+u
2+u
3+.....+u{n−1}+u
n
Udowodnij ze ⋀ S
n+3= 2S
n+2−S
n
n∊N
+
Wskazowka u
k=S
k−S
k−1
B) Sprawdz ze dla n=1 n=2 n=3 wyrazy ciagu o wyrazie ogolnym
| | 1 | | (1+√5 | | (1−√5 | |
an= |
| [ |
| )n− |
| )n] spelniaja |
| | √5 | | 2 | | 2 | |
1− rownosc 1 z zadania nr 365
2 rownanie a
2n+1+a
2n= a
2n+1
25 lip 08:53
6latek: Teraz zrobie b)
dla n=1 a1=1 (dla siebie to co w nawiasie to =√5
dla n=2 a2= 1 po obliczeniach skorzystalem z ewzoru a2−b2
dla n=3 a3= skorzystam z ewzoru a3−b3= (a−b)(a2+a*b+b2) to wyjdzie a3=2
Sprawdzam rownosc
1 to a3= a2+a1
2=1+1 Prawda
nad drugim rownaniem musze troche popracowac bo nie czaje tego zapisu a2n+1
25 lip 10:32
6latek: Tym bardziej nie rozumiem A

Jesli ktos by mogl to w miare lopatologicznie wytlumaczyc to bede wdzieczny . Przyda sie do
dalszych zadan z ciagow
25 lip 11:00
6latek: Mysle sobie ze tak
Sn+3= Sn+un+1+Un+2+un+3
Sn+2= Sn+U{n+1}+un+2
Teraz pytanie
Jak mam zapisac sune 2*Sn+2?
25 lip 13:00
6latek:
25 lip 17:25
6latek:
25 lip 19:25
Mila:
Sn+3=2Sn+2−Sn
Sn+3−Sn+2=Sn+2−Sn
L=u(n+3) z własności: uk=Sk−Sk−1
P=u(n+1)+un+2=un+3
L=P
25 lip 21:45
6latek: Milu 
To zadanie jest oznaczone jako trudne
Dlaczego tak rozbilas 2S
n+2?
Drugie pytanie
Jak rozwiazac drugie rownanie z 8:53?
25 lip 21:55
Mila:
Rozbiłam , aby rozwiązać problem.
25 lip 22:00
6latek: A ten moj drugi problem ?
25 lip 22:01
Mila:
To proszę JC o opinię ad. 21:45
25 lip 22:24
Mila:
równanie rekurencyjne:
a2n+1+a2n= a2n+1
Masz odpowiedź? A może wskazówkę?
25 lip 22:25
6latek: Nic do tych zadan nie ma w odpowiedziach
25 lip 22:29
Saizou :
Ja proponuję wyjść od prawej strony
P=2Sn+2−Sn=Sn+2+an+2+an+1+Sn−Sn=
Sn+2+an+2+an+1=
a1+a2+...+an+an+1+an+2+an+1+an+2= (z wł. ciągu Fibonacciego)=
a1+a2+...+an+an+1+an+2+an+3=Sn+3=L
25 lip 22:36
6latek: Czesc
Saizou 
Ja bym bardzo chcial zebys mi to wytlumaczyl slownie jak rospisales prawa strone
P= 2S
n+2−S
n= S
n+2+a
n+2+a
n+1+S
n−S
n
25 lip 22:45
Mila:
Początkowe wartości tego ciągu to: 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233,…
Wg mnie to jest tożsamość, a nie równanie.
(a5)2+(a4)2=a9
L=52+32=34
P=34
Jaka jest dokładnie treść?
25 lip 22:49
jc: Dobry wieczór Mila, 6latek, Saizou

21:45 prościej nie można
25 lip 22:54
6latek: Dokladna tresc zadania post 8:53
Milu staram sie zawsze dokladnie przepisywac tresc
25 lip 22:56
jc: 6latku, tak sobie przeglądałem jakąś książkę i zobaczyłem ciąg 2, 1, 3, 4, 7, ...
Przypadkowo ten sam, który Ci zaproponowałem. Ciąg nazywa się ciągiem Lucasa.
25 lip 22:57
Metis: Liczby Lucasa− ciekawe liczby w matematyce
25 lip 23:02
6latek:
25 lip 23:02
Mila:
Cześć JC. Dziękuję.
25 lip 23:27
6latek: Saizou
Juz wiem
2Sn+2= Sn+2+ Sn+aa+1+an+2 bo Sn+an+1+an+2=Sn+2 i mamy 2Sn+2
To co probuje caly dzien zrozumiec
25 lip 23:30