Rozklad na czynniki
6latek: Rozloz dwumian na czynniki liniowe o wspolczynnikach zespolonych
a) x2+1
b) x2+4
c) x2+2
d) x4−1
e) x4+1
Skorzystam tutaj z patentu ktory pokazal mi kiedys jc
np 1=−i2*1 =−i2
to a)
x2−i2= (x+i)(x−i)
b) x2+4=x2−i24=(x+2i)(x−2i)
c) x2+2=x2−i22=(x+i√2)(x−i√2)
d) x4−1=(x2−1)(x2+1) =(x−1)(x+1)(x+i)(x−i)
zostal przyklad e) z ktorym nie goge sobie poradzic gdzyz nawet jesli zapiszse ze i4=1
to i tak nie moge skorzystac ze wzoru x4+14 bo mam n parzyste (n=4)
12 lip 10:49
12 lip 10:54
Benny: x
4+1=(x
2+1)
2−2x
2=(x
2+1−
√2x)(x
2+1+
√2x)=...
Δ=−2
12 lip 10:58
6latek: Witam i dziekuje
12 lip 11:04
6latek: ICSP
Tam mam z2−i ale to niewazne jakie bedzie oznaczenie
Po prostu przyjmuje ze np x=a+bi i rozwiazuje to
12 lip 11:22
ICSP: a co za różnica czy masz z czy x ?
Musisz być niewrażliwy na zmianę oznaczeń.
Daleko jeszcze masz do wzoru de Moivre'a ?
12 lip 11:25
6latek: Jeszce ponad 10 zadan z tego dzialu (wiadomosci wstepne )
Potem biegunowy uklad wspolrzednych (tu kilka zadan
Postac trygonometryczna (ze 30 zadan widze
Potem potega i pierwiastek
12 lip 11:30
ICSP: ok
12 lip 11:39
6latek: x
4+1= (x
2+i)(x
2−i)
x
2=i
x
2=−i
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x4+1= (x−( |
| +i |
| )(x−(− |
| −i |
| )(x−(−U{1}{√2 |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
}+i |
| )(x−( |
| −i |
| ) |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
Po uporzadkowaniu dostaniemy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x4+1= (x− |
| −i |
| )(x+ |
| +i |
| )(x+ |
| −iU{ |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
12 lip 12:46
Mila:
x4+1=x4−i2=(x2−i)*(x2+i)=
=(x−√i)*(x+√i)*(x−√−i)*(x+√−i)
i policzyć pierwiastki z: i oraz (−i)
12 lip 21:59
6latek: Witam

Nie ma teraz pokazanego jka policzyc pierwiastki z i oraz (−i)
Z wczesniejszych wiadomosci wiem ze moge to policzyc z ewzoru
| | |z|+a | | |z|−a | |
ω=√ |
| +sgn i√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
gdzie z=a+bi
12 lip 23:48
Benny: Co to za wzór?
12 lip 23:52
6latek: dla i to bedzie
dla (i) to bedzie
12 lip 23:53
6latek: Na pierwiastki kwadratowe z liczby zespolonej
|z| to modul z liczby zespolonej z=a+bi
| | |z|−a | |
natomiast jesli b≥0 to jest +i√ |
| |
| | 2 | |
| | |z|−a | |
jesli b<0 to jest −i√ |
| |
| | 2 | |
12 lip 23:57
6latek: Jesli CIe to intersuje to jutro Ci napiszse wyprowadzenie jego tylko mi przypomnij
12 lip 23:59
Benny: Właśnie miałem o to pytać
13 lip 00:02
jc:
z2 = a + bi
z = x+iy
x2 + y2 = √a2+b2 (moduł lewej strony = moduł prawej strony)
x2 − y2 = a (części rzeczywiste)
2xy = b (części urojone)
Z dwóch pierwszych równań mamy
x2 = (√a2+b2 + a)/2
y2 = (√a2+b2 − a)/2
Trzecie równanie mówi, że znak xy = znak b
Stąd z = ± [ (√a2+b2 + a)1/2 + i znak(b) (√a2+b2 − a)1/2 ] / √2
To jest właśnie wzór 6latka.
13 lip 00:14
Benny: Okej właśnie sobie myślałem nad tym i miałem podobnie

Dzięki
13 lip 00:20
6latek: Albo na mocy wzoru
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
ωk=n√|z| (cos |
| =isin |
| ) pierwiastkami kwadratowymi liczby z sa liczby |
| | 2 | | 2 | |
ω
0=
√|z|(cosφ/2+isinφ/2)
ω
1=−ω
0
Rozpatrzmy 3 przypadki
Ale zanim dalej to φ argument glownu i z=a+bi
1. b=0 a>0
wtedy mamy |z|=a i cosφ=0
wiec ω
0=
√a ω−1=−
√a
2. b=0 a<0
Wowczas |z|=−a oraz cosφ=π
zatem ω
0=
√−a(cosπ/2+isinπ/2)=i
√−a
ω
1=−i
√−a
3.b≠0
| | a | | b | |
wobec cosφ= |
| sinφ= |
| |
| | |z| | | |z| | |
otrzymujemu
| | φ | | 1+cosφ | | |z|+a | | φ | | |z|−a | |
cos2 |
| = |
| = |
| sin2 |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2|z| | | 2 | | 2|z| | |
Ale −π/2<φ/2<π/2 wiec cosφ/2>0 gdy b>0
wtedy 0<φ<π wobec czego sinφ/2>0
Jezeli zas b<0 to mamy sinφ/2 <0
Wobec tego
| | |z|−a | |
oraz sinφ/2=ε√ |
| i ε=1 jesli b>0 i ε=−1 jesli b<0 |
| | 2|z| | |
| | |z|+a | |
Wtedy ω0= √ |
| +ε√U{|z}−a{2}}i |
| | 2 | |
Literatura
Janowski Kaczmarski Liczby i zmienne zespolone (1974r
13 lip 00:47
6latek: Mialem to napisac rano ale slucham radia rock i ladnie spiewaja i graja
13 lip 00:48
Metis:
13 lip 01:04
6latek: A teraz dobranoc
13 lip 01:06
Mila:
√i liczysz z definicji pierwiastka kwadratowego
√i=x+iy, gdzie x,y∊R⇔
(x+iy)2=i
(x2−y2)+2xy=i⇔
x2−y2=0 i 2xy=1
dalej sam
13 lip 18:14
6latek: Milu 
Ja juz to liczylem
13 lip 23:12