Rownania zespolone nr2
6latek: Znajdz takie liczby rzeczywiste x i y aby (x+yi)2=i czyli rozwiaz rownanie
z2=i
(x+yi)2=i
x2+2xyi+y2i2=i
x2−y2+2xyi=i
Z tego mamy ukad rownan
{x2−y2=0
{2xy=i czy {2xy=1 ?
11 lip 11:37
ICSP: 2xy = 1
11 lip 11:38
6latek: Witam i dziekuje

Bo pozniej wzorujac sie na tym zadaniu mam rozwiazc rownania
z
2=1 z
2=−1 z
2=−i
z
2=8+6i z
2=−3+4i z
2=3−4i
Wiec bedziemy mieli
{x+y)(x−y)=0
{2xy=1
x+y=0 to x=−y lub x−y=0 to x=y
Wstawiam za x=y najpierw
| | 1 | | √2 | | √2 | |
dostaje 2*y*y=1 to 2y2=1 to y2= |
| to y= |
| lub y=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
czyli x= |
| y= |
| lub x=− |
| y=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
==================================================
Natomiast dla x=−y bede mial troche klopoty
Dostane tak
| | 1 | | 1 | | √2 | | √2 | |
−2y2=1 to y2=− |
| to y=√− |
| to y=i |
| lub y=−i |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
x=i |
| y=i |
| lub x=−i |
| y=−i |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
===============================================
11 lip 11:56
6latek: | | √2 | |
Jednak w odpowiedzi do zadania mam tylko odpowiedz x=y=± |
| |
| | 2 | |
11 lip 12:02
Jerzy:
Cześć

... przecież x i y muszą być liczbami rzeczywistymi
11 lip 12:12
6latek: Witaj

Zalapalem teraz
11 lip 12:16
6latek: Teraz rozwiazujac ta metoda rownanie
z
2=8+6i
dostane
{x
2−y
2=8
{2xy=6
| | 3 | |
( |
| )2−y2=8 (mnoze przez y2 |
| | y | |
9−y
4=8y
2
−y
4−8y
2+9=0 (mnoze przez (−1)
y
4+8y
2−9=0
Δ= 64+36=100
√100=10
y
12= 1 to y=1 lub y=−1
y=i3 lub y=−i3
Odp y=1 to x=3 y=−1 to x=−3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y=i3 to x= |
| =−i y=−i3 to x= |
| =− |
| =i |
| | i | | −i | | i | |
Natomiast w odpowiedzi mam
3+i , −3−i
11 lip 12:39
6latek: Chyba rozumiem juz bo to ma byc liczba zespolona postaci x+iy
Natomiast jak rozumiec te drugie zapisy
x=−i y=i3
czy to zapisac tak
−i+3i=2i?
i−3i=−2i?
11 lip 12:48
Jerzy:
Znowu ten sam błąd ... x i y to liczby rzeczywiste
11 lip 12:49
Jerzy:
Masz dwie pary (x,y) i dwa rozwiązania ( dwie liczby zespolone)
11 lip 12:54
6latek: Jerzy
Ale to rownianie nie ma tylko dwoch rozwiazan x=3 y=1 i x=−3 y=−1
Ale tez x=−i y=3i i x=i y=−3i a co z tymi rozwiazaniami ?
W tamtym zadaniu pytali o liczby x i y rzeczywiste no ale te liczby tez sa rozwiazaniami
11 lip 12:54
6latek: tylko powiem tak . Nie bardzo to rozumiem zeby za x (czyli czesc rzeczywista liczby zespolonej
) podstawiac i czy (−i)
11 lip 13:06
Jerzy:
Liczba zespolona: z = x + yi , gdzie x oraz y to liczby rzeczywiste
11 lip 13:08
6latek: Dobrze .
11 lip 13:11
6latek: Reszte tych rownan juz sobie rozwiaze w zeszycie sam
11 lip 13:13
jc: 6latku, zmieniłeś podręcznik? Kilka tygodni temu rozwiązywałeś straszniejsze równania.
11 lip 16:38
6latek: Witaj
jc 
Tamten byl do rownan
Teraz sie ucze z matematyka podrecznik uzupelniajacy dla kasy 3 i 4 liceum
Sa tam zadania z calych tych liczb (a nie tylko rownania
Na nie przyjdzie pora . MI sie nigdzie nie spieszy
11 lip 22:53