pomocy prosze
lolek: | 3x2−4x=8 | |
| ≥m dla jakich wartosci m podana nierownosc jest prawdziwa dla |
| 9x2−12x+16 | |
wszystkich rzeczywistych x?
12 lip 08:27
ICSP: 9x
2 − 12x + 16 > 0. Mnożąc przez 9x
2 − 12x + 16 dostajemy :
3x
2 − 4x
+ 8 ≥ m(9x
2 − 12x + 16)
(3 − 9m)x
2 + (12m − 4)x + 8 − 16m ≥ 0
Dalej wystarczy aby ta parabola leżała w całości nad osią OX.
https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html
Wybierz odpowiedni przypadek. Wypisz założenia i rozwiąż.
12 lip 10:08
lolek: dziekuje bardzo
12 lip 10:20
piotr1973: jedno extemum:
max{(3 x
2−4 x+8)/(9 x
2−12 x+16)} = 5/9 dla x = 2/3
| | 8−4 x+3 x2 | | 1 | |
limx→±∞ |
| = |
| |
| | 16−12 x+9 x2 | | 3 | |
z powyższych wynika, że m=1/3
12 lip 11:29
lolek: ma lezec w calosci nad lub pod?
12 lip 14:40
Jerzy:
Nad
12 lip 14:54
12 lip 15:05
piotr1973: Δ<0
3−9m>0
12 lip 15:07
Jerzy:
Δ ≤ 0
12 lip 15:13