liczny zespolone
dag: Znaleźć wszystkie liczby zespolone z takie, że z5 = −32i.
3 lip 13:51
jc:
z = −2i (cos 2kπ/5 + i sin 2kπ/5), k = 0,1,2,3,4
3 lip 14:17
6latek: z=
5√−32i
r=|z|=
√02+(−32)2= 32
| | 3/2π+2*0*π | | 3/2π+2*0*π | |
ω0=5√32(cos |
| +isin |
| )=2(cos54o+isin54o) |
| | 5 | | 5 | |
=================
| | 3/2π+2*1π | | 3/2π+2*1*π | |
ω1= 2(cos |
| +isin |
| = |
| | 5 | | 5 | |
| | 7 | | 7 | |
2(cos |
| π+isin |
| π)=2(cos126o+isin126*o)= |
| | 10 | | 10 | |
=2(−cos54
o+isin54
o )
===================
| | 11 | | 11 | |
ω2= 2(cos |
| π+isin |
| π)= 2(cos198o+isin198o)= 2(−cos18o−isin18o) |
| | 10 | | 10 | |
=====================
| | 15 | | 15 | |
ω3= 2(cos |
| π+isin |
| π)= 2(cos 270o+isin270)= 2(0+1i)=2i |
| | 10 | | 10 | |
===========
| | 19 | | 19 | |
ω4=2(cos |
| π+isin |
| π)= 2(cos342o+isin342o)= 2(cos18o−isin18o) |
| | 10 | | 10 | |
=================
3 lip 16:06
jc: @6latku, Twoje rozwiązanie jest dobre dla komputera.
Spróbuj zapisać wynik nie używając sinusa i kosinusa.
3 lip 16:19
6latek: Witaj

Liczylem to wedlug wzoru . Wzorowalem sie tez na na kursie . Tylko on tam podaje kąty gdzie
idzie ladnie nawet zapamietac bo 30,45,60,90 i 0
To w takim razie musialbym z tablic albo na kalkulatorze odczytac te kąty .
czy tu chodzi o co innego ?
3 lip 16:26
jc: Dla komputera sposów w sam raz. Natomiast dla nas czytelniejszy jest na ogół zapis
pierwiastek = (jeden z pierwiastków)*(pierwiastek n−tego stopnia z 1)k
Np. z2 = −9, z = ± 3
3 = jeden z pierwiastków z 9
± 1 = dwa pierwiastki z jedynki
3 lip 16:32
jc: Miało być z
2 = 9
3 lip 16:32
6latek: Ja sobie jeszcze raz przypomne to jak on to robil
ale przypominam sobie ze robil ze wzoru
| | 2π | | 2π | |
ωk=ωk−1(cos |
| +isin |
| ) |
| | n | | n | |
| | 2 | |
Ale tutaj tez to nie bedzie takie proste bo mamy cos |
| π= 72stopnie |
| | 5 | |
Wezmy np pierwiastek stopnia 5 z jedynki
to jest naprawde w cholere liczenia bo wychodzi ze musimy rozwiazac rownanie
z
5−1=0
(z−1)(z
4+z
3+z
2+z+1)=0
z−1=0 z=1
teraz nie jest on pierwiastkiem pierwotnym bo z=1 jest pierwiastkiem stopnia czwartegi z jeden
(nie wiem czy to ma tutaj jakies znaczenie
rozwiazujac rownanie z
4+z
3+z
2+z+1=0 (tutaj bedzie duzo liczenia dostaniemy
3 lip 17:03
6latek: Moze ktos pokazac jak policzyc pierwszse dwa pierwiastki wedlug tego sposbu co napisal jc
3 lip 19:35
jc: @6latku, gratuluję rozwiązania równania z5 = 1. O jakie dwa pierwsze pierwiastki pytasz?
3 lip 21:17
Mila:
(−2i)5=−32i ( liczysz w pamięci)
Potem wzór jak kolega JC.
3 lip 21:17
3 lip 21:32
6latek: dziekuje za wpisy
Wroce do tego po poludniu po pracy
jc te
ω0 i ω1
4 lip 04:16
jc: @6latku, zn = w = r ( cos α + i sin α)
Twoje tozwiązanie z = r1/n [ cos (α+2kπ)/n + i sin (α+2kπ)/n ]
Moje rozwiązanie z = u (cos 2kπ/n + i sin 2kπ/n),
gdzie u jest jednym z pierwiastkow równania un = w.
k = 0,1,2,3,...,n−1
Jeden z pierwiastków równania z5 = −32 i jest oczywisty. Jest to liczba −2i.
arg(−2i) = −90o
Argumenty u mnie:
−90 = 270
−90 + 72 = −18 = 342
−90 + 2*72 = 54
−90 + 3*72 = 126
−90 + 4*72 = 198
Argumenty u Ciebie (te same liczby, ale w innej kolejności)
270/5 = 54
54 + 72 = 126
54 + 2*72 = 198
54 + 3*72 = 270
54 + 4*72 = 342
−−−−−−
Spróbuj rozwiązać po swojemu równanie z4 = (3+4i)4.
Zobaczysz o co chodzi.
4 lip 08:14
6latek: Mozna to rozwaizac tak
Mamy juz jeden pierwiastek
ω
0=3+4i
| | 2π | | 1 | | 1 | |
ω1= (3+4i)*(cos |
| +isinU{2π}=(3+4i)*(cos |
| π+isin |
| π)= |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
3*cos0,5π+3isin0,5π+4icos0,5π+4i
2sin0,5π= 3*0+3i*1+4i*0−4= 3i−4=−4+3i
ω
2= (3i−4)*(cos0,5π+isin0,5π)= 3i*cos0,5π+3i
2sin0,5π−4*cos0,5π−4isin0,5π= 3*0−3−0−4i=−3−4i
ω
3= (−3−4i)(cos0,5π+isin0,5π)= −3*cos0,5π−3isin0,5π−4icos0,5π−4i
2sin0,5π= −3i+4
Bedziemy mieli takie pierwiastki
ω
0= 3+4i
ω
1= −4+3i
ω
2= −3−4i
ω
3= 4−3i
jc to bylo w sumie proste
Teraz Cie zapytam wlasnie o to co pisalem wczesniej
Mamy tak np
z
5= 3+4i
5
z=
5√(3+4i)5
zewzoru
n√xn=x
mamy jeden pierwiastek
czyli ω
0=3+4i
| | 2π | | 2π | |
licze ω1= (3+4i)*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
| | 2π | |
Teraz jak policzyc dalej bo |
| = 72o a to juz taka ladna (tzn kazda liczba jest |
| | 5 | |
ladna

ale do policzenia juz nie taka ladna
4 lip 18:41
Mila:
z4 − (3+4i)4=0
[z2−(3+4i)2]*[z2+(3+4i)2]=0⇔
[z2−(3+4i)2]=0 lub [z2+(3+4i)2]=0
(z−(3+4i))=0 lub (z+(3+4i))=0 lub [z2−(3+4i)2*i2]=0⇔(z−i(3+4i))=0 lub z+i(3+4i)=0
z=3+4i lub z=−3−4i lub z=i*(3+4i) lub z=−i(3+4i)
z=3+4i lub z=−3−4i lub z=−4+3i lub z=4−3i
4 lip 19:38
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
| | 2π | |
A co zrobic jak bedzie np ten kąt |
| ? |
| | 5 | |
Co podsatwic za cos i sin ?
4 lip 19:53
Mila:
Trzeba policzyć. Kilka razy liczyłam na forum.
4 lip 21:19
Mila:
Witam ciepło.
4 lip 21:20
jc: @6latku. Rozumiem, że można zamienić + na − lub odwrotnie, pomylić litery,
ale opuścić nawias? z
5= 3+4i
5 ?
z
5 = 1, z = 1 lub z
4+z
3 +z +1 = 0
Wydawalo mi się, że wiesz, jak to policzyć (3.07 17:03).
Na równania z
4 + a z
3 + b z
2 + az +1 = 0 jest taki sposób:
dzielimy równanie przez z
2, wprowadzamy nową zmienną w = z + 1/z,
znajdujemy w, a potem znajdujemy z. Spróbuj

Zauważ, że z + 1/z = 2 cos α, gdzie α = 72
o (rozwiązanie dodatnie)
lub α=144
o (rozwiązanie ujemne).
Sinusy możesz potem znaleźć w zwykły sposób.
4 lip 22:29
6latek: jc ale ja je tak rozwiazywalem
Dostaniemy rownaie t
2+t−1=0
Pozniej wracamy do podstawienia
Dostajemy dwa rownania kwadratowe do rozwiazania
i dostajemy rozwiazania 3.07 17:03
| | 1 | |
Powiem tak . Nie znam na tyle dobrze liczb zespolonych zeby wiedziec ze z+ |
| =2cosα |
| | z | |
Racje mial
PW ze liczb zespolonych nalezy uczyc sie dwa lata a nie dwa miesiace(a juz nie
kilka dni tak jak ja .
Ale moge np policzyc sin18
o bo np wiem ze bok 10 kata foremnego wpisanego w okrag o r=1 ma
dlugosc
| | π | | a10 | | √5−1 | |
sin |
| =18o=sin |
| = |
| =cos72o |
| | 10 | | 2 | | 4 | |
sin72
o=
√1−cos272=
| | √5−1 | | 5−2√5+1 | | 4−2√5 | | 2−√5 | |
cos272= ( |
| )2= |
| = |
| =U{2(2−√5){16}}= |
| |
| | 4 | | 16 | | 16 | | 8 | |
5 lip 20:16
6latek: Za szybko wyslalem
| | 2−√5 | | 8−(2−√5) | | 6+√5 | |
1− |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
Liczenie teraz np na klasowce tego to obled .
No chyba ze tutaj chodzi o co innego
5 lip 20:22
jc:
Równanie z
4 + z
3 + z
2 + z +1 = 0 daje nam różne od 1 rozwiązania równania z
5 = 1.
Dlatego |z| = 1, z = cos α + i sin α, α = 72, 2*72, 3*72, 4*72.
Jeśli z = cos α + i sin α, to 1/z = cos α − i sin α, i dalej z + 1/z = 2 cos α.
Zrób koniecznie rysunek, zobaczysz dalczego tak jest

Nie uważam, żeby 2 lata na liczby zespolone były konieczne.
Są trudniejsze rzeczy, jak indukcja, granica, ...
5 lip 20:32
Mila:

ΔADF∼ΔBCF
|DF|=a
p*(p−a)=a
2
p
2−a*p−a
2=0
Δ=a
2+4a
2=5a
2
| | a−a√5 | | a+a√5 | |
p= |
| <0 lub p= |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 lip 20:41