Jak obliczyć minimum i maksimum funkcji trygonometrycznej?
mogolka: Jak wyznaczyć największą i najmniejszą wartość funkcji opisanej wzrorem f(x) = (sin2 x)3 +
(cos2 x)3 ?
1 lip 16:27
Mila:
f(x)=(sin
2 x)
3 + (cos
2 x)
3 przekształcamy wzór
f(x)=(sin
2x+cos
2x)*(sin
4x−sin
2x*cos
2x+cos
4x=
=1*[(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2x*cos
2x−sin
2x*co
2x]=
| | 1 | | 3 | |
=[1−3*(sinx*cosx)2]=1−3*( |
| sin(2x))2=1− |
| sin2(2x) |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
0≥− |
| sin2(2x)≥− |
| /+1 |
| | 4 | | 4 | |
f
maks=1
1 lip 20:29
1 lip 23:13