pochodne czastkowe
stevcio: jaka bedzie pochodna z x i y
x√1+2y+y√1+2x
25 cze 17:35
jakubs: Wiesz jak się liczy pochodne cząstkowe ?
25 cze 19:33
Janek191:
Zapisz porządnie funkcję
25 cze 19:35
stevcio: no jest zapisana porzadnie
chodzi o to, ze to jest funkcja *funkcja?
i ta druga tez tak?
26 cze 09:41
stevcio: ?
26 cze 13:00
jakubs: hmm np:
f(x,y,) = .....
26 cze 13:03
stevcio: no tak to jest ta funkcja, ale z ktorego wzoru mam korzystac?
26 cze 13:29
26 cze 13:38
stevcio: no ok, ja mam caly film e trapeza ale nie ma podobnego przykladu
mam to liczyc ze wzoru funkcja*funkcja?
26 cze 14:41
jakubs: Dlaczego chcesz to liczyć z tego wzoru ?
Najpierw liczysz pochodną po x, później po y i odpowiednio y i x przyjmujesz jako wartość
stałą.
26 cze 14:46
Janek191:
f(x, y) = x
√2 + 2y + y
√1 + 2 x
więc
| | 1 | | y | |
f 'x(x,y) = √2 + 2y + y* |
| *2 = √2 + 2y + |
| |
| | 2 √ 1 + 2 x | | √1 + 2 x | |
26 cze 15:06
Janek191:
Poprawka:
f(x,y) = x
√1 + 2y + y
√1 + 2 x
więc
| | y | |
f 'x (x, y) = √1 + 2y + |
| |
| | √1 + 2 x | |
| | x | |
f 'y (x, y) = |
| + √1 + 2 x |
| | √1 + 2y | |
26 cze 15:09
stevcio: tak wiem, takie same wyniki w wolframie mi wyszly ale jak? Czy ktos moze mi odpowiedziec jak?
Znam zasady co jest stalo kiedy ale nie wiem z jakiego wzoru i jak po kolei
26 cze 16:58
26 cze 19:54
Dziadek Mróz:
O mój boziu. Rozkładamy na czynniki proste:
f(x, y) = x
√1 + 2y + y
√1 + 2x
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
f(x, y) = p + q p = rs r = x s =
√1 + 2y q = tu t = y u =
√1 + 2x
============================================
d/dx[f(x, y)] =
d/
dx[p + q] =
d/dx[p] +
d/dx[q] = *)
d/dx[p] =
d/
dx[rs] =
d/
dx[r]s + r
d/
dx[s] = **)
d/
dx[r] =
d/
dx[x] = 1
| | 1 | |
d/dx[s] = d/dx[√1 + 2y] = |
| * d/dx[1 + 2y] = |
| | 2√1 + 2y | |
| | 1 | |
= |
| * (0 + 0) = 0 |
| | 2√1 + 2y | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
**) = 1 *
√1 + 2y + x * 0 =
√1 + 2y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d/dx[q] =
d/
dx[tu] =
d/
dx[t]u + t
d/
dx[u] = ***)
d/
dx[t] =
d/
dx[y] = 0
| | 1 | |
d/dx[u] = d/dx[√1 + 2x] = |
| * d/dx[1 + 2x] = |
| | 2√1 + 2x | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| * (0 + 2) = |
| |
| | 2√1 + 2x | | √1 + 2x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
***) = 0 * √1 + 2x + y * |
| = y/√1 + 2x |
| | √1 + 2x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
*) =
√1 + 2y + y/√1 + 2x
============================================
Podobnie
d/
dy[f(x, y)]
27 cze 10:59
stevcio: dzieki !
27 cze 13:23