x4+4x3+6x2+21x+8 | ||
∫ | ||
x3+x2+4x+16 |
x2+7x+40 | ||
∫(x+3)dx−∫ | dx | |
x3+x2+4x+16 |
1 | ||
x=y− | ||
3 |
1 | 1 | 1 | ||||
(y− | )3+(y− | )2+4(y− | )+16=0 | |||
3 | 3 | 3 |
1 | 1 | 2 | 1 | 4 | ||||||
y3−y2+ | y− | +y2− | y+ | +4y− | +16=0 | |||||
3 | 27 | 3 | 9 | 3 |
11 | 398 | |||
y3+ | y+ | =0 | ||
3 | 27 |
11 | 398 | |||
(u+v)3+ | (u+v)+ | =0 | ||
3 | 27 |
11 | 398 | |||
u3+3u2v+3uv2+v3+ | (u+v)+ | =0 | ||
3 | 27 |
398 | 11 | |||
u3+v3+ | +3(u+v)(uv+ | )=0 | ||
27 | 9 |
398 | ||
u3+v3+ | =0 | |
27 |
11 | ||
3(u+v)(uv+ | )=0 | |
9 |
398 | ||
u3+v3+ | =0 | |
27 |
11 | ||
uv+ | ||
9 |
398 | ||
u3+v3=− | ||
27 |
11 | ||
uv=− | ||
9 |
398 | ||
u3+v3=− | ||
27 |
1331 | ||
u3v3=− | ||
729 |
398 | 1331 | |||
t2+ | t− | =0 | ||
27 | 729 |
199 | 40932 | |||
(t+ | )2− | |||
27 | 729 |
199−√40932 | 199+√40932 | |||
(t+ | )(t+ | )=0 | ||
27 | 27 |
1 | ||
y= | (3√−199+√40932+3√−199−√40932) | |
3 |
1 | ||
x= | (3√−199+√40932+3√−199−√40932−1) | |
3 |
−199+√40932 | ||
u3= | ||
27 |
−199−√40932 | ||
v3= | ||
27 |
398 | ||
u3+v3=− | ||
27 |
11 | ||
uv=− | ||
9 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |