Mariusz:
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
a>0
√ax2+bx+c=t−
√ax
ax
2+bx+c=t
2−2
√atx+ax
2
bx+c=t
2−2
√atx
2
√atx+bx=t
2−c
x(2
√at+b)=t
2−c
| 2√at2+bt−√at2+√ac | |
t−√ax= |
| |
| (2√at+b) | |
| √at2+bt+√ac | |
t−√ax= |
| |
| (2√at+b) | |
| 2t(2√at+b)−2√a(t2−c) | |
dx= |
| dt |
| (2√at+b)2 | |
| √at2+bt+√ac | |
dx=2 |
| dt |
| (2√at+b)2 | |
| t2−c | | √at2+bt+√ac | | √at2+bt+√ac | |
∫R( |
| , |
| )2 |
| dt |
| (2√at+b) | | (2√at+b) | | (2√at+b)2 | |
∫R
1(t)dt
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
a<0
Tutaj możemy założyć że b
2−4ac>0
w przeciwnym razie trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem byłby stale ujemny
√ax2+bx+c=(x−λ)t
√a(x−λ)(x−μ)=(x−λ)t
a(x−λ)(x−μ)=(x−λ)
2t
2
a(x−μ)=(x−λ)t
2
ax−aμ=xt
2−λt
2
ax−xt
2=aμ−λt
2
x(a−t
2)=aμ−λt
2
| aμ−aλ+aλ−λt2 | | μ−λ | |
x= |
| =a |
| +λ |
| a−t2 | | a−t2 | |
dx=(−1)a(μ−λ)(a−t
2)
−2(−2t)dt
| aμ−λt2 | | (μ−λ)t | | (μ−λ)t | |
∫R( |
| ,a |
| )2a |
| dt |
| a−t2 | | a−t2 | | (a−t2)2 | |
∫R
3(t)dt
Tutaj akurat wygodniej będzie liczyć przez części
Mariusz:
Do tych podstawień przydaje się pewien schemacik
1. deg L(x)≥deg M(x)
Wykonujesz dzielenie wielomianów
| L(x) | | R(x) | |
∫ |
| dx=∫W(x)dx+∫ |
| dx |
| M(x) | | M(x) | |
2. deg R(x)<deg M(x) ⋀ gcd(M(x),M'(x))≠const
| R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
1(x)=gcd(M(x),M'(x))
M(x)=M
1(x)M
2(x)
deg R
1(x)< deg M
1(x)
deg R
2(x)< deg M
2(x)
Wielomiany z licznika R
1(x) oraz R
2(x) znajdujesz za pomocą
metody współczynników nieoznaczonych
(Za współczynniki tych wielomianów przyjmujesz współczynniki literowe i różniczkujesz
powyższą równość)
3. deg R
2(x)<deg M
2(x) ⋀ gcd(M
2(x),M
2'(x))≠const
Załóżmy że M
2(x)=(x−a
1)(x−a
2)*...*(x−a
k)
(x
2+p
1x+q
1)(x
2+p
2x+q
2)*...*(x
2+p
mx+q
m)
R2(x) | | A1 | | A2 | | Ak | |
| = |
| + |
| +...+ |
| |
M2(x) | | x−a1 | | x−a2 | | x−ak | |
| 1 | 1 | |
C1 |
|
| |
| | | x+( (p1)/2) | | 1+( |
| )2 | | √q1−( (p12)/4) | |
| |
| 1 | 1 | |
C2 |
|
| |
| | | x+( (p2)/2) | | 1+( |
| )2 | | √q2−( (p22)/4) | |
| |
| 1 | 1 | |
Cm |
|
| |
| | | x+( (pm)/2) | | 1+( |
| )2 | | √qm−( (pm2)/4) | |
| |