Znajdz najmniejszy dzielnik liczb
Krzysiek: Znajdz najmniejszy dzielnik liczb
2
81+1
2
99−1
2
76+1
Chodzi nawet o sama metode rozwiazania jakos potem dojde jak to sie robi.
https://matematykaszkolna.pl/forum/328288.html
Tu cos probowalismy ale nie wyszlo.
19 cze 09:32
jc: Przecież wyszło? Rozumiem, że interesuje nas najmniejszy dzielnik większy od jeden.
3 dzieli 281+1, 2 nie dzieli
A metoda jakaś też jest: wzory na różnicę potęg.
281 +1 = (2+1)(. . .)
299 − 1 = 211*3*3 − 1 = 833−1 = (8−1)(...)
czy 3 lub 5 mogą być dzielnikami?
276 + 1 = 219*2*2 + 1 = 1619+1 = (16+1)( . . . )
czy 3, 5, 7, 11, 13 mogą być dzielnikami?
19 cze 09:52
jc:
299−1 = (3−1)99 −1 = 3k −1 − 1 nie dzieli się przez 3
299−1 = 2*(5−1)49 − 1 = 5k − 2 − 1 nie dzieli się przez 5
Najmniejszy dodatni dzielnik to liczba 7.
19 cze 11:55
Krzysiek: a moglbys pokazac jak wychodzi dla liczby 7?
19 cze 12:04
Krzysiek: bo mi wychodzi 299−1=3(9−1)33=9k−3−1
I nie wiem czy dobrze robie to
19 cze 12:08
jc: źle, skąd pierwsza równość?
−−−
an−bn= ...,
299 −1 = 833 − 1 = (8−1)(832 + 831 + 830 + . . . + 8 + 1)
Inaczej
(a+b)n = ....
833 − 1 = (7+1)33 − 1 = 7*k
19 cze 12:21
Krzysiek: dobra teraz chyba juz kapuje, a jesli bys mogl sprawdzic
Mam 281+1 czyli
281+1=(3−1)81+1=3K−1+1=3K
Dobrze rozumuje ?
19 cze 13:24