najmniejszy dzielnik
Krzy: Znajdz najmniejszy dzielnik liczby 281+1
Chodzi tu o to zeby ostatnia cyfre liczby 281 i do niej dodac 1 ? co dalej
18 cze 19:13
6latek : 2+1=3
18 cze 19:28
Krzy: no to wiem ale co dalej? to juz ostateczna odpowiedz?
18 cze 19:30
piotr: 281+1=2417851639229258349412353=35*19*163*87211*135433*272010961
18 cze 19:40
piotr: n81+1 = (n+1) (n2−n+1) (n6−n3+1) (n18−n9+1) (n54−n27+1)
18 cze 19:46
piotr: 4 razy zastosowany wzór n3 + 1 = (n+1)(n2−n+1)
18 cze 19:49
Bogdan:
Zakladam, że nie chodzi tu o dzielnik równy 1.
Można spróbować wykazać, że 2n + 1 jest liczbą podzielną przez 3 wtedy, gdy n jest liczbą
nieparzystą
18 cze 20:03
Krzy: A ta metoda co piotr napisal ? bo wychodzi ze najmniejszy dzielnik to 3 ale nie widze tego w
rozwiazaniu poza tym jak bede mial liczyc liczby 254 albo nawet wieksze bo nastepny
przyklad to 299 bez kalkulatora to chyba podziekuje...
18 cze 20:36
Jack:
299 = (29)11
29 wiesz ile jest,a przynajmniej dosyc prosto mozna policzyc ze jest to 512
zatem ostatnia jest 2, a 211 = 2048 wiec konczy sie osemka.
zatem cala liczba konczy sie osemka.
18 cze 20:44
Krzy: Ale chodzi o najmniejszy dzielnik tej liczby
18 cze 20:46
ICSP: −(281 + 1).
Mniejszego nie ma.
18 cze 21:00
Jack: oj, przepraszam bardzo − przeczytalem ze chodzi o ostatnia cyfre...a najwidoczniej w innej
karcie to mialem napisac.
Przeprasza bardzo raz jeszcze
18 cze 21:01