sn:
![rysunek](rys/123941.png)
a)
Możesz narysować wykres w kilku krokach:
| 1 | |
y1=x−1 Miejsce zerowe to |
| , natomiast punkt na osi Y to −1 |
| 2 | |
y
2=(x−1)
2 To co na "dół" od osi X odbijasz na "górę"
y
3=(x−1)
2−3 Przesuwasz o wektor [0,−3]
b)
Drugi podpunkt robisz podobnie
| −1 | |
y1 = x+1 Miejsce zerowe to |
| , natomiast punkt na osi Y to 1 |
| 2 | |
y
2 = |x+1| To jest częściowa symetria względem osi OX, więc to co jest na "dole" od osi X
odbijasz na "górę"
y
3 = |x+1| +2 Natomiast tutaj masz wektor [0,2] i wykres gotowy