Błagam o pomoc! :'( :( ;(
ja: Naszkicuj wykres funkcji:
a) y= (x− 1)2 − 3
b) y = |x+1| +2
Prosze o wytłumaczenie i rysunki
15 cze 18:09
Mila:

f(x)=(x−1)
2−3 to jest postać kanoniczna funkcji kwadratowej
W=(1,−3) wsp. wierzchołka paraboli
1)
y=x2→T
[1,−3]⇒
f(x)=(x−1)2−3
15 cze 18:41
Mila:

2)
b) y = |x+1| +2
1) rysujesz wykres funkcji
y=|x|
2) przesuwasz równolegle o wektor u=[−1,2] ( jedna jednostka w lewo , 2 w górę)
Otrzymujesz wykres funkcji
f(x)=|x+1| +2
15 cze 18:46
Metis:
15 cze 18:51
pomocyyyyy: nie zabardzo rozumiem dlaczego tak narysowane , ogólnie nie umiem tego rysować
15 cze 19:39
Metis: Poczytaj o przekształceniach wykresów funkcji. Przecież sama wiedza w głowie sama z siebie się
nie pojawi.
15 cze 19:41
pomocyyyyy: Czytam ciągle ,ogólnie wierzchołki wiem skąd są itp. tylko nie umiem narysowac funkcji
pierwszej w sensie tej nieprzekształconej
15 cze 19:44
Metis: y=x2 nie potrafisz narysować?
15 cze 19:45
pomocyyyyy: Jak sie rysuje piersze funkcje (te nieprzekształcone?)
15 cze 19:46
pomocyyyyy: aaaa juz czaje to bedzie ze −1 ma 1 i z drugiej strony to samo oś OY
15 cze 19:48
Jerzy:
y =(x−1)2 − 3
1) y = x2
2) y = (x−1)2 − przesunięcie o 1 w prawo
3) y = (x−1)2 − 3 − przesunięcie o 3 w dół
15 cze 19:48
Jerzy:
y = Ix+1I + 2
1) y = x
2) y = x + 1 − przesunięcie o 1 w lewo
3) y = I x+ 1I − odbicie spod osi OX
4) y = Ix+1I + 2 − przesunięcie o 2 do góry
15 cze 19:50