Pochodne.
Delcik: jak policzyć pochodną z 4√x2
13 cze 21:50
Ajtek:
Zauważ 4√x2=x0,5
13 cze 22:00
Delcik: Na to są jakieś wzory czy coś ;−;
13 cze 22:08
Ajtek:
Na co wzory

Na pochodne, czy na potęgi o wykładniku wymiernym?
13 cze 22:09
Delcik: na pochodne
1/2√x np
13 cze 22:12
Mila:
4√x2=√|x|
13 cze 22:15
Ajtek:
Pewnie że są:
359 <− klik lewym w niebieskie cyferki.
13 cze 22:16
Ajtek:
Witaj
Mila, faktycznie mała pomyłka z mojej strony.
13 cze 22:16
Mila:
Dla x>0 byłoby dobrze.
13 cze 22:23
Mila:
Witaj Ajtku, mało nas...
13 cze 22:24
piotr: | | 0.5 x | |
((x2)1/4)' = |
| |
| | (x2)0.75 | |
13 cze 22:25
Ajtek:
Widzę, Euro pewnie większość ogląda

. Widzę również, ze potrzebujących też nie jest wielu.
13 cze 22:25
Delcik: Nie rozumiem pochodnych na pierwiastkach

np (5
4√x − 3x
2 +
355√x6)'
13 cze 22:32
azeta: najlepiej zamieniaj sobie pierwiastki na potęgi od razu − n√xk=xk/n
13 cze 22:34
Delcik: Możesz to rozpisac?
13 cze 22:36
zef: Dostałeś gotowy wzór
13 cze 22:36
azeta: no np
4√x=x
1/4
korzystając ze wzoru na pochodną (x
n)'=nx
n−1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
pochodna (x1/4)'= |
| *x(1/4−1)= |
| x−3/4= |
| |
| | 4 | | 4 | | 44√x3 | |
13 cze 22:38
Delcik: czyli 54√x2 = x2/4 = x1/2?
13 cze 22:40
Janek191:
Zgubiłeś 5
13 cze 22:42
Delcik: 5x1/2?
13 cze 22:43
zef:
13 cze 22:45
Delcik: czyli ma wyjsc 5/2x − 6x +18/25x?
13 cze 22:47
Delcik: bleeee źle.
ale juz mam
dziekuje
13 cze 22:53