Prosze o zrobienie i wytłumaczenie tego kompletnie nie rozumiem co to za zadanie
1LO PILNE!: : Wykres funkcji f przesuń równolegle o wektor Napisz wzór funkcji g, której wykres
otrzymałeś, jeśli:
a) f(x) = 2x − 4 u = [−4,0]
b) f(x) = −3x +1 u = [0,5]
c) f(x) = 3 |x| u = [ 3,−8]
d)f(x) = 2{x} u = [−1,2]
12 cze 12:26
12 cze 12:38
12 cze 12:38
PILNIE POTRZEBUJE POMOCY ILO: Nie rozumiem tego można prosić o wytłumaczenie pierwszych dwóch przykładów?
12 cze 12:45
PILNIE POTRZEBUJE POMOCY ILO: haloo

12 cze 12:50
12 cze 12:51
Janek191:
a) f(x) = 2 x − 4 zapiszmy y = 2 x − 4
→
u = [ − 4 , 0]
więc
y − 0 = 2*( x − (−4)) − 4
y = 2*(x + 4) − 4
więc
g(x) = 2*(x + 4) − 4 lub g(x) = 2 x + 4
12 cze 12:54
Jerzy:
Jesli f(x) przesuniesz o wektor [a,b] , to masz funkcje f(x − a) + b
12 cze 12:55
6latek:

np. f(x)= 2x−4
Masz go przesunąć o wektor u=[−4,0]
czyli po osi OX masz go przesunąć o (−4) a o 0 po osi OY
f(x)= 2(x−4)−4+0 = 2x−8−4= 2x−12
czarny to f(x)= 2x−4
niebieski to f(x)= 2x−12 czyli f(x) = 2x−4 po przesunieciu o 4 w prawo po osi OX
12 cze 12:56
girl: y − 0 = 2*( x − (−4)) − 4
y = 2*(x + 4) − 4
nie rozumiem tego
12 cze 12:56
6latek: Przepraszam ale napisałem zle
Janek 191 ma dobrze . Pozdrawiam
12 cze 12:58
Janek191:

b) f(x) = −3 x + 1 zapiszmy y = −3 x + 1
→
u = [ 0, 5 ]
więc
y − 5 = − 3*( x − 0) + 1
y − 5 = −3 x + 1
y = −3 x + 6
g(x) = − 3 x + 6
===========
12 cze 12:58
girl: nie no nadal nie czaje
12 cze 13:03
PILNIE POTRZEBUJE POMOCY ILO: nie rozumiem
12 cze 13:04
Janek191:
Niech
→
u = [ a, b]
P = ( x, y)
Przesuwamy punkt P =( x, y) o wektor [ a,b ]
Mamy
x ' = x + a
y ' = y + b
zatem
x = x" − a
y = y ' − b
Niech y = f(x)
Wstawiam za x i za u:
y ' − b = f( x ' − a)
lub
y ' = f ( x ' − a) + b
Opuszczam primy
y = f( x − a) + b gdzie [ a, b ] − wektor przesunięcia równoległego
=============
Np. c) f(x) = I x I
→
u = [ 3 , − 8 ]
Podstawiam do wzoru
y = I x − 3 I + ( − 8) = I x − 3 I − 8
g(x) = I x − 3 I − 8
=============
12 cze 13:07
Janek191:
Miało być : wstawiam za x i za y :
12 cze 13:08
PILNIE POTRZEBUJE POMOCY ILO: w przykładzie a) wyszło mi 2x+6 zle?
12 cze 13:33
PILNIE POTRZEBUJE POMOCY ILO: jednak 2x+4 rozumiem juz dzięki
12 cze 13:47
Janek191:
12 cze 13:48