Rysunek wykresu funkcji
Karoliiina : Rysunek wykresu funkcji
Mógłby mi ktoś pomóc z narysowaniem wykresu funkcji ?
7 cze 15:43
Jerzy:
Najpierw, to trzeba tą funkcję przeanalizować ... potem szkicowac wykres
7 cze 15:46
zef: Zacznij od Df
7 cze 15:47
Karoliiina : Df=R/(−1)
7 cze 15:52
Karoliiina : msc zerowe − brak
7 cze 15:52
Jerzy:
Policz pochodną , ekstrema, monotoniczność
7 cze 15:54
Jerzy:
Zauważ,że f(x) przyjmuje tylko wartości nieujemne
7 cze 15:55
Jerzy:
upss... tylko dodatnie
7 cze 15:56
Karoliiina : | | x2+2x+25 | |
lim f(x)= lim |
| =x→−∞ |
| | x2+2x+1 | |
x→−
∞ lim U{1+
2x +
25x2}{1+
2x+
1x2=1
7 cze 15:57
Karoliiina : | | −48x−48 | |
pochodna y'= |
| |
| | (x+1)4 | |
7 cze 15:58
zef: Pochodna dobrze ale można skrócić jeszcze:
| −48(x+1) | | −48 | |
| = |
| |
| (x+1)4 | | (x+1)3 | |
7 cze 15:59
Karoliiina : gubię się

ekstrema i monotoniczność?
7 cze 16:00
Karoliiina : oki mam skróconą pochodną
7 cze 16:00
zef: ekstrema− min i maks lokalne
monotoniczność− przebieg zmienności
7 cze 16:01
Karoliiina : W (−∞,−1) funkcja rośnie
w (−1,∞) funkcja maleje
7 cze 16:04
zef: Dobrze
7 cze 16:07
zef: Teraz ekstrema
7 cze 16:07
Karoliiina : i w sumie dalej nie umiem
7 cze 16:14
zef: to nie jest twoja pochodna

Zasugerowałem tylko że można skrócić ale to nie jest ci potrzebne.
To oblicz i ustal czy to będzie minimum czy maksimum
7 cze 16:15
Karoliiina : Łatwiej byłoby chyba wbić mi to młotkiem do głowy
| −48(x+1) | |
| =0/* (x+1)4 |
| (x+1)4 | |
−48(x+1)=0
−48x−48=0//(−48)
x−48=0
x=48
to tak ma lecieć

?
7 cze 16:23
zef: Błąd się wkradł podczas dzielenia przez (−48)
−48x−48=0
−48x=48 //:48
−x=1
x=−1
I teraz czy to maksimum czy minimum ?
7 cze 16:25
Karoliiina : pewnie minimum
7 cze 16:28
zef: Maksimum..
Od minus nieskończoności do −1 rośnie "aż osiąga maksimum w punkcie −1".
Licz drugą pochodną.
7 cze 16:29
zef: Policz jeszcze jaką wartość przyjmie ta funkcja w tym ekstremum czyli
f(−1)=..
Tutaj licz wartość funkcji a nie pochodnej.
7 cze 16:30
Karoliiina : czyli zamiast zera podstawiam −1 ?
7 cze 16:35
zef: Hmm wartości nie policzysz bo −1 nie należy do dziedziny, dopiero teraz to zauważyłem, więc
licz drugą pochodną.
7 cze 16:41
Karoliiina: jak drugą pochodną ? z czego tą pochodną ?
7 cze 16:45
zef: [f'(x)]' czyli pochodna pochodnej
Oblicz to:
7 cze 16:46
7 cze 16:47
Jack: Druga pochodna nie potrzebna.
Chyba ze potrzebuje wiedziec gdzie jest punkt przegiecia.
7 cze 16:48
7 cze 16:58
Karoliiina: to potrzeba czegoś jeszcze do narysowania tego wykresu ?
7 cze 17:13
Karoliiina: to potrzeba czegoś jeszcze do narysowania tego wykresu ?
7 cze 17:13