przebieg zmienności funkcji
piotrek: zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)=x3−6x2+9x+2
12 sty 12:51
12 sty 12:52
Jerzy:
zacznij od pochodnej
12 sty 12:55
piotrek: Dziedzina= zbiór liczb rzeczywistych
Asymptota pozioma w x=2
brak asymptoty pionowej
i nie wiem jak obliczyć ukośną
12 sty 17:46
Jerzy:

o czym ty mówisz ?
12 sty 17:47
piotrek: bo mam zbadać przebieg zmienności i narysować wykres w ten sposób 1 wyznaczyć dziedzinę 2
obliczyć granice 3 punkty przecięcia z osiami 4 pochodna i jej ekstrema, monotoniczność 5
pochodna od pochodnej 6 wypukłość wklęsłość
12 sty 17:55
piotrek: a i mam jeszcze właśnie obliczyć asymptoty
12 sty 18:00
Jack: tak tak, standardowe zadanko z rysowania...
1) dziedzina
2) msca zerowe z osiami iks i igrek
itd...
12 sty 18:05
piotrek: to jak to zrobić ?
12 sty 18:09
Jack: tak jak napisalem...
Dziedzina ...
2) Miejsca przeciecia z osiami
wpierw dajesz x = 0
i obliczasz jaki wyjdzie igrek
potem y = 0 i sprawdzasz jaki wyjdzie iks
3) granice w nieskonczonosciach...(w sensie w + i w minus nieskonczonosci)
widze ze asymptoty ukosnej tu raczej nie bedzie to nawet nie ma co...
pionowych tez nie bedzie...
no to co
4) pochodna

dziedzina pochodnej
przyrownujesz pochodna do zera
monotonicznosc...
ekstrema...
12 sty 18:13
Janek191:
f(x) = x3 − 6 x2 + 9 x + 2
Df = ℛ
f '(x) = 3 x2 − 12 x + 9 = 3*(x2 − 4 x + 3) = 0 ⇔ ( x − 1)*(x − 3) = 0 ⇔ x = 1 lub x =
3
oraz f '(x) > 0 gdy x < 1 lub gdy x > 3
f '( x) < 0 gdy x ∊ ( 1 ; 3)
zatem funkcja f rośnie w ( − ∞; 1) , maleje w ( 1 , 3), i znowu rośnie w ( 3; + ∞)
oraz osiąga maksimum lokalne dla x = 1 równe ymax= f(1) = 6
osiąga minimum lokalne dla x = 3 równe ymin = f(3) = 2
12 sty 18:14
Janek191:
f(x) = x3 − 6 x2 + 9 x + 2
Df = ℛ
f '(x) = 3 x2 − 12 x + 9 = 3*(x2 − 4 x + 3) = 0 ⇔ (x −1)*(x − 3) = 0 ⇔ x = 1 lub x = 3
oraz f '(x) > 0 gdy x < 1 lub gdy x > 3
f '( x) < 0 gdy x ∊ ( 1 ; 3)
zatem funkcja f rośnie w ( − ∞; 1) , maleje w ( 1 , 3), i znowu rośnie w ( 3; + ∞)
oraz osiąga maksimum lokalne dla x = 1 równe ymax= f(1) = 6
osiąga minimum lokalne dla x = 3 równe ymin = f(3) = 2
12 sty 18:15
piotrek: Zrobiłem tak:
1.D=R
2. Granice
lim x3−6x2+9x+2=oo
x−−>+oo
lim x3−6x2+9x+2= −oo
x−−>−oo
3 Asymptoty
brak asymptoty poziomej pionowej i ukośnej
4 punkty przecięcia z osiami
OX OY
f ' (x)=3x2−12x+9 Yo=9
X1=1 X2=3
5 monotoniczność pochodnej
funkcja rosnąca w (−oo,1): (3,+oo)
funkcja malejąca w (1,3)
Xmax=1 Xmin=1 Ymax=0 Ymin=−18
6.Pochodna od pochodnej
f '' (x)= 6x−12
X=2
13 sty 08:40
Jerzy:
Co to jest p 4. ?
13 sty 08:48
piotrek: miejsca zerowe pochodnej
13 sty 09:03
piotrek: dobrze to zrobiłem?
13 sty 09:11
Jerzy:
a do czego potrzeby Ci punkt przeciecia wykresu pochodnej z osią OY ?
13 sty 09:41
piotrek: racja nie potrzebny a tak wszystko dobrze czy czegoś brakuje?
13 sty 09:58
Jerzy:
co oznacza zapis; Xmax = 1 Xmin =1 Ymax = 0 Ymin = − 18 ?
13 sty 10:04
piotrek: X max =1 ekstrem lokalny a X min =3 minimum lokalne
13 sty 11:01
Jerzy:
czy Ty masz wogóle pojęcie , co robisz ?
13 sty 11:02
piotrek: zbadać przebieg zmienności i narysować wykres w ten sposób 1 wyznaczyć dziedzinę 2
obliczyć granice 3 punkty przecięcia z osiami 4 pochodna i jej ekstrema, monotoniczność 5
pochodna od pochodnej 6 wypukłość wklęsłość
13 sty 11:06
Jerzy:
popatrz co napisał Janek191 , tam masz wszystko , oprócz punktów przecięcia z osiami
oraz wklęsłości i wypukłości funkcji
oblicz punkty przecięcia z osiami
wiesz kiedy funkcja jest wklęsła, a kiedy wypukła ?
13 sty 11:16
piotrek: Rozwiąż układ równań Camera
2x−z+t=−1
−x+y−t=0
x+2y+z=3
2x+3y−2z=−2
29 sty 11:20