Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót dookoła osi OX
compaq: Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót dookoła osi OX funkcji
| | ⎧ | ex; x < −1 | |
| f(x)= | ⎨ | 1; −1 <= x <= 1 |
|
| | ⎩ | arctgx; x > 1 | |
dla x∊<1,
∞>
7 cze 09:33
Leszek: podana funkcja f(x) nie jest ciagla ,nie mozna calkowac
7 cze 12:20
compaq: jak to sprawdzić?
7 cze 12:24
7 cze 12:25
Leszek: z tresci zadania wynika ,ze obracamy cala funkcje f(x) a nie tylko jej fragment bo
f(x)=exp(x) w przedziale x mniejsze od −1 tez jest ciagla
7 cze 12:36
Jerzy:
ma zadany przedział: x ∊ <1,+∞) i obraca tylko tą część funkcji f(x)
7 cze 12:37
jc: "podana funkcja f(x) nie jest ciagla ,nie mozna calkowac"
Dlaczego nie można?
7 cze 12:57
Leszek: patrz np.W.Krysicki i L.Wlodarski "obliczanie objetosci bryl obrotowych"
7 cze 13:44
Leszek: obliczyć objętość bryły powstałej przez obrót dookoła osi OX
dla funkcji f(x) = ex w przedziale x∊(−∞;−1>
−∞ −∞ −∞
V=π∫ f2(x) dx =π∫e2dx =0,5π[e2x] = 0,5π/e2
−1 −1 −1
7 cze 15:32
Leszek: SORRY
przestawiły mi się granice ,powinno być na odwrót
7 cze 15:33
jc: Leszek, a jak złożymy dwa walce o różnym promienu, to już objętości
nie policzymy?
7 cze 16:23
Leszek: tak obliczymy ,ale w tym zadaniu przedziały dla x powinny być domknięte
x=−1 po obu stronach i x=1
po obu stronach
7 cze 16:56