Zbadaj ciągłość funkcji
compaq: | ⎧ | ex; x < −1 | |
Zbadaj ciągłość funkcji f(x)= | ⎨ | 1; −1 <= x <= 1 | . Wylonaj odpowiedni
|
| ⎩ | arctgx; x > 1 | |
rysunek
7 cze 08:43
Jerzy:
Funkcja nie jest ciągła w punktach: x = −1 oraz x = 1, bo granice lewostronne i prawostronne
są różne
7 cze 08:51
compaq: a jak to rozwiązać?
7 cze 12:01
Jerzy:
liczyć granice w tych punktach
7 cze 12:03
compaq:
![rysunek](rys/123773.png)
Ok widzę to
7 cze 12:43
Jerzy:
żle dla : x < −1
7 cze 12:45
compaq: nie rozumiem. ex jest funkcja, ktora do x=1 jest bardzo zblizona do osi X
7 cze 12:50
Jerzy:
a u Ciebie , to prosta y = 0
7 cze 12:53
compaq: a no tak, dzięki
7 cze 12:57