/
kasiulek6666: Oblicz :
a)(sin 30 stopni + cos 120 stopni) razy tg 930 stopni
b)sin 37/6pi−2cos pi przez 6 <−licznik podzielic przez −tg 5/4 pi <−mianownik
c) sin 5/4 pi− cos pi przez 4 i to podzielic przez tg 4/3 pi
1 cze 17:33
Jack: wzory redukcyjne znane?
1 cze 17:35
kasiulek6666: nie
1 cze 17:50
Jack: ktora klasa lo?
1 cze 18:22
kasiulek6666: 2
1 cze 18:48
Jack: musialas/es miec redukcyjne...
tg 930 = tg 30
tg 30 * (sin 30 + cos 120)
ze wzorow redukcyjnych
| | 1 | |
cos 120 = cos(180−60) = − cos 60 = − |
| |
| | 2 | |
podstawiaj.
1 cze 19:03
1 cze 19:04
Janek191:
= −0,5 +
√3
bo
| | 37 | | π | | π | |
sin |
| π = sin (6π + |
| ) = sin |
| = 0,5 |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 5 | | π | | π | |
tg |
| π = tg ( π + |
| ) = tg |
| = 1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
1 cze 19:37