Dana jest funkcja
angel754: Dana jest funkcja f(x)= −2 * (x−1)2 + 3
a) Narysuj jej wykres.
b) Podaj jej zbiór wartości oraz przedziały monotoniczności.
c) Wyznacz najmniejszą i największą wartość tej funkcji w przedziale <112;10>
d) Dla jakich wartości parametru m równanie |f(x)|−3= m ma dokładnie cztery rozwiązania?
31 maj 19:24
angel754:
1 cze 09:59
6latek: y=a(x−p)2+q jest to postac kanoniczna funkcji kwadratowej
TY masz postac −2(x−1)1+3
Co mozes z tej postaci odczytac ? A mozes dużo rzeczy odczytac .
1 cze 10:09
6latek: poprawie
ma być masz postac f(x)= −2(x−1)2+3
1 cze 10:15
6latek: Przeciez jakies wiadomości musisz mieć (chodzisz przecież na lekcje
1 cze 10:29
angel754:

f(x)= −2(x−1)
2+3
y= −2(x
2−2*x*1+1
2)+3
y=−2x
2+4x−4+3
y=−2x
2+4x−1
Δ=b
2 − 4ac
Δ= 4
2− 4* (−2) * (−1)
Δ= 16 −8
Δ=8
√Δ =
√8
p=
−b2a
q=
−Δ4a
p=
−44=−1
q=
−816= −
12
nie wiem czy dobrze zaczynam... i w sumie nie wiem tez co dalej
1 cze 10:46
angel754: "jakieś wiadomości" mam ... ale nadrabiam dużą zaległość po chorobie i niestety nie umiem
wszystkiego sobie sama wytłumaczyć. Chcę wrócić chociaż z nadrobionymi pracami domowymy, a
pozniej bede prosila nauczycieli o poswiecenie mi chwili by wytłumaczyc funkcje. Tym bardziej
ze z matmy jestem bardzo słaba. Mniejsza o to... dzięki za pomoc i jeśli mozesz mi cos jeszcze
podpowiedziec bede wdzieczna.
1 cze 10:53
6latek: No trochę nie
Zobacz
masz ta postac y=−2(x−1)2+3
To z tej postaci odczytujesz wspolrzedne wierzchołka paraboli
czyli p=1 (lub inaczej xw=1 i q=3 (lub inaczej yw=3
Masz już jeden punkt do naszkicowania wykresu
Ale z tej postaci również odczytujesz to ze a=−2 <0 i ramiona tej paraboli będą skierowane w
dol
czyli już nie musisz liczyc p i q ( co nawiasem mowiac policzylas zle
Zajmujemy się teraz caly czas podpunktem a
czyli do narysowania wykresu brakuje jeszcze miejsc zerowych i będziemy już mieli punkty
szcegolne do narysowania wykresu
To mamy
y=−2(x−1)2+3
y= −2(x2−2x+1)+3
y=−2x2+4x−2+3
y=−2x2+4x+1
licz teraz x1 i x2
1 cze 11:02
1 cze 11:04
angel754: x1=−4+√84=
x2=
1 cze 11:24
angel754: x1=−4+√84=−1+√8
x2=−4−√84= −1−√8
yyy chyba coś pokręciłam ?
1 cze 11:27
6latek:

Tak teraz widać ze naprawdę masz kłopoty rachunkowe
Δ=b
2−4*a*c= 4
2−4*(−2)*1=16+8=24 \
√24=
√4*6=
√4*
√6= 2
√6=
√Δ
| | −b−√ Δ | | −4−2√6 | | −4 | | 2√6 | | √6 | | √6 | |
x1= |
| = |
| = |
| − |
| = 1− |
| = 1+ |
| |
| | 2a | | −4 | | −4 | | −4 | | −2 | | 2 | |
≈2,22
| | −4+2√6 | | √6 | |
x2= U{−b}+√Δ}{2a}= |
| = 1− |
| ≈−0,22 |
| | −4 | | 2 | |
Zobacz ze to się zgadza na rysunku
Teraz zobacz ze fukcja ta rosnie dla x∊(−
∞,1> a maleje x∊<1,
∞)
Zbior wartości odcztujesz po osi OY
Z
wf= (−
∞,3>
Ogolnie
jeśli a>0 to Z
wf= <q ,
∞)
jeśli a<0 to Z
wf = (−
∞,q>
1 cze 11:42
6latek:
1 cze 11:46
6latek: Pocieszseniem dla Ciebie jest to ze nie tylko TY je masz ja również

Przy obliczeniach korzystamy z takiej własności
Przykład prosty
| 12+6 | | 12 | | 6 | |
| = |
| + |
| + 4+2=6 |
| 3 | | 3 | | 3 | |
1 cze 11:50
angel754: dzięki bardzo... ratujesz mi życie
nigdy bym sama tego nie ogarnęła

Czyli podpunkt a i od razu b mamy. A co z c i d? Podpowiesz jak to sprawdzić?
1 cze 11:51
angel754: małe pocieszenie.... po Tobie nie widać zebyś miał problemy z matmą
1 cze 11:59
6latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/3413.html
Pomoge CI teraz ale naprawdę zapoznaj się z tym tutaj
c)
Mamy taki przedzial x∊<1,5,10 >
Patrz teraz na wykres 11:46
Funkcja ta osiąga swoja najwieksza warosc dla x=1 i wynosi ona 3 .
ALe nasze x=1 nie należy do tego przedzialu x∊(1,5,10> bo 1 nie należy d tego przedzialu
Wiec będziemy musieli policzyć warosc tej funkcji dla x=1,5 i x=10
liczymy
f(1,5)= −2(1,5)
2+4*1,5 +1= −2*2,25+6+1= −4,5+6+1= 2,5
f(10)= −2*10
2+4*10+1= −2*100+40+1= policz to
Ta która jest mniejsza to wartość najmniejsza w tym przedziale a która wieksza to wartość
najwiesza w tym przedziale
1 cze 12:03
6latek: Bardzo się mylisz
1 cze 12:04
6latek: Z tego najtrudniejszy to jest ostatni punkt
1 cze 12:05
6latek:

Należy zrobić następny wykres
y=|f(x)|−3=
y=|−2x
2+4x+1|
Z własności wartości bezwzględnej a mianowicie z tej ze jest ona zawsze nieujemna
to co na wykresie
y=−2x
2+4x+1 jest pod osia OX musi powedrowac nad os OX
TO będzie wykres f(x)= |−2x
2+4x+1|
Jeszcze musimy go obnizyc o 3 jednostki w dol bo mamy y= |−2x
2+4x+1|−3
Narysuje go w następnym wpisie
1 cze 12:12
angel754: Jeszcze raz dziękuje

bardzo mi pomogłeś ! Głowa do góry i powodzenia

obiecuje, że sie przyłożę !
1 cze 12:12
6latek:

To jest wykres y=|f(x)|−3
teraz patrz dla y∊(−
∞,−3) nie ma rozwiazan
Prosta y=m nigdzie nie przecina tego wykresu
dla y=−3 prosta ta przecina wykres w dwóch niejscach (mas dwa rozwiązania
Teraz y∊(−3,0) prosta y=m przecina ten wykres w 4 miejscach (masz tutaj 4 rozwiązania
Dla y=0 mmasz 3 rozwiązania
dla y=(0,
∞) masz 2 rozwiązania
1 cze 12:19