Planimetria
Mia: W trójkącie równoramiennym ABC kąt C między ramionami trójkąta ma miarę 36. Dwusieczna kąta A
przecina bok BC w punkcie D. Uzasadnij, że trójkąty ABC i ABD są podobne oraz wykaż, że
cos72=(√5 − 1)/4.
31 maj 14:24
irena_1:
| | 1800−α | | 1800−360 | | 1440 | |
β= |
| = |
| = |
| =720 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
β=2α
Trójkąty ABC i ABD mają kąty odpowiednio przystające, więc są podobne.
Poza tym trójkąt ACD też jest równoramienny, czyli |CD|=a i c=b−a
Z podobieństwa trójkątów ABC i ABD:
b
2−ab=a
2
a
2+ab−b
2=0
Δ=b
2+4b
2=5b
2
a>0
Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ABD:
a
2=a
2+(b−a)
2−2a(b−a)cos72
0
2a(b−a)cos72
0=(b−a)
2
| | b−a | | a | |
cos720= |
| = |
| (z (1)) |
| | 2a | | 2b | |
| | √5−12b | | √5−1 | |
cos720= |
| = |
| (z(2)) |
| | 2b | | 4 | |
1 cze 09:22
1 cze 09:24
myszka:
2 część zadania można tak:
P(ABC)= P(ABD)+ P(ADC)
| | b2 | | a2 | | ab | |
P(ABC)= |
| *sin36o , P(ADB)= |
| *sin36o i P(ADC)= |
| *sin36o |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
to a
2+ab= b
2 a, b>0
a
2+ab −b
2=0 Δa=5b
2 ,
√Δ =
√5b
| | √5−1 | | a | | √5−1 | |
a= |
| *b to |
| = |
| |
| | 2 | | b | | 2 | |
| | | | 1 | | a | | √5−1 | |
oraz cos72o= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | b | | 2 | | b | | 4 | |
c.n.w
1 cze 23:48