Ciagi (rozne
6latek : Zadanie :
a) Na ile części dzieli prosta n punktów ?
b) Oznaczmy przez L
n liczbe części na które dzieli plaszczyzne n prostych z których żadne
die nie sa rownolegle i żadne 3 nie przechodzą przez jeden punkt . Udowodnij
1) wzor rekurencyjny L
n= L
n−1+n
Wskazowka do nr 1 )
Nakresl dwie proste
Ile obszarow przybędzie gdy nakreslisz
I−trzecia prosta
II − czwarta prosta spelniajaca warunki zadania
1 cze 08:52
6latek:

Dwie proste dziela plaszcyzne na 4 części
Jeśli dorysuje trzecia prosta (czerwona ) to przybędzie 3 plaszcyzny
jeśli dorysuje 4 prosta (zielona to przybędzie 4 plaszcyzny
TO z tego można by wyciagnac wniosek ze ze rysując nastepna prosta n=5 przybędzie 5 obszarow
i td
1 cze 09:06
jc: Doskonale
1 cze 09:27
6latek: Witaj

.
Tylko teraz należy to udowdnic
Niby zadanie trudne pisze
1 cze 09:31
6latek: Może poprawie a)
a) Na ile części dzieli prostą n punktów ?
1 cze 10:13
6latek:

do a) już wiem
np. 1 punkt dzieli prosta na 2 części
2 punty dziela prosta a 3 części
3 punkty na 4 części
4 punkty na 5 części itd. to
n punktów dziela prosta na n+1 części
1 cze 10:28
jc:
1 cze 10:39
6latek: Chyba jak zwykle wroce po pracy do tego
1 cze 11:03
6latek: Moglby ktoś wytlumaczyc te wzory rekurencyjne ?
1 cze 22:57
jc:
L0 = 1 (nie prostych, mamy jedną częśc)
Ln = Ln−1 + n
L1 = L0 + 1 = 1 + 1 = 2
L2 = L1 + 2 = 2 + 2 = 4
L3 = L2 + 3 = 4 + 3 = 7
L4 = L3 + 4 = 7 + 4 = 11 itd.
1 cze 23:41