transformata Laplace'a
mileneczka : Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania :
Rozwiąż transformata Laplace'a:
y''+4y'−5y=0
z warunkiem początkowym y(0)=−4/25 y'(0)=−1/5
30 maj 11:27
jc: Wykonujesz transformację obu stron. Wzory w Wikipedii.
Wyliczasz L{y} = funkcja wymierna
Rozkładasz prawą stonę na ułamki proste.
Odgadujesz y. Te same wzory z Wikipedii.
30 maj 11:34
Leszek: rozwiazuje rownanie charakterystyczne:
r2 + 4r − 5 = 0 ; Δ=36 ; r1 = −5 ; r2 = 1
rozwiazanie ogolne ma postac
y=C1*exp(−5x) + C2*exp(x) ; y' = −5*C1*exp(−5x) + C2*exp(x)
y(0)=C1 + C2 =−4/25 ; y'(0) =−5*C1 + C2 = −1/5
C1=1/150 ; C2=−1/6
30 maj 13:59
Mariusz:
Leszek tylko że to miało być metodą operatorową
jc może zamiast zaglądać do wikipedii powinna(powinien)
scałkować transformatę pochodnej przez części
30 maj 21:44
jc: Masz coś przeciwko wikipedii? Opisałem wszystkie kroki. Zabrakło czegoś?
Oczywiście mogłem sam wykonać wszystkie rachunki ...
Studenci lubią metodę operatorową, ja wolę liczyć tak, jak Leszek.
30 maj 21:59
Mariusz:
∫0∞f''(t)e−stdt=f'(t)e−st|0∞+s∫0∞f'(t)e−stdt
∫0∞f''(t)e−stdt=0−f'(0+)+s(f(t)e−st|0∞+s∫0∞f(t)e−stdt)
∫0∞f''(t)e−stdt=−f'(0+)−sf(0+)+s2∫0∞f(t)e−stdt
∫0∞f'(t)e−stdt=−f(t)e−st|0∞+s∫0∞f(t)e−stdt
∫0∞f'(t)e−stdt=0−f(0+)+s∫0∞f(t)e−stdt
∫0∞f'(t)e−stdt=−f(0+)+s∫0∞f(t)e−stdt
Tak tylko że z treści zadania wynika że trzeba jej użyć
30 maj 22:14
30 maj 22:21
jc: Mariusz Cały urok metody polega na sprowadzeniu analizy do algebry.
Żadne całki nie są potrzebne. Ze wzorów, które wyprowadzasz, po prostu się
korzysta.
Przy okazji.
Historia matematyki Juszkiewicza, strona 161 (o Diofantesie).
30 maj 22:25
Mariusz:
Do wikipedii każdy może pisać a jeśli nauczymy się wzorów na pamięć to
możemy je zapomnieć więc lepiej wiedzieć jak w razie potrzeby je sobie wyprowadzić
30 maj 22:47
jc: Metodę operatorową stosujemy z tablicą wzorów po ręką.
30 maj 22:50
Leszek: calka i pochodna tez jest operatorem liniowym bo jest to operacja jednorodna
i addytywna.
31 maj 10:15