Ile wynosi fazą początkowa w ruchu harmonicznym jesli w chwili początkowej ciało
konrad_21: Ile wynosi fazą początkowa w ruchu harmonicznym jesli w chwili początkowej ciało znajduje sie w
odległości od położenia równowag równej amplitudzie
Mateusz: x(t) = A sin(ω*t + φ) ale tu jest mały haczyk bo amplituda to 2A
x(0) = 2A
x(t) = A sin( ωt + φ)
i nie znajdziemy takiego φ bo zbiór wartosci funkcji sin to <−1,1> co łatwo sprawdzic tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/426.html
jak dla mnie to zadane jest bez sensu chociaz jest do rozwiązania gdy
x(t) = X + A sin( ωT + φ)
oczywiscie X = A
czyli x(0) = A + A sin(φ)
| | π | |
czili sin(φ) = 1 no i wtedy φ = |
| sprawdz odpowiedzi albo niech np Jakub sie wypowie |
| | 2 | |
albo ktos kto sie zna lepiej ja fizyke miałem 2 lata temu na studiach i nie pamiętam
niektórych rzeczy