Uzasadnij, że równanie ma przynajmniej jedno rozwiązanie.
Delcik: Uzasadnij, że równanie ma przynajmniej jedno rozwiązanie.
W(x) = x
3 − 4x +1 = 0
Jak się za to zabrać? Jak to zrobić? Jakim twierdzeniem? Bezouta? Weierstrassa? Pozdrawiam!
28 maj 21:21
Jack: wzory cardano i jechane
28 maj 21:25
Benny: Pokaż, że funkcja w pewnym przedziale jest monotoniczna i zmienia znak.
28 maj 21:26
Jack: mozesz to wykazac np. graficznie
jesli miales pochodne?
28 maj 21:27
28 maj 21:32
Jack: Mozesz to zrobic na podstawie twierdzenia o przyjmowaniu wartosci posrednich (czy jakos tak sie
nazywalo, nie pamietam juz, dawno to bylo)
W(−3) = − 27 + 12 + 1 = −14
W(−2) = − 8 + 8 + 1 = 1
skoro W(−3) < 0, a W(2) > 0
to funkcja W(x) w przedziale <−3;−2> musi miec miejsce zerowe
idac dalej
W(1) = 1 − 4 + 1 = − 2 < 0
W(2) = 8 − 8 + 1 = 1 > 0
skoro W(1) < 0 , a W(2) > 0
to funkcja W(x) w przedziale <1;2> musi miec miejsce zerowe
Skoro wykazalismy ze ma conajmniej 2 miejsca zerowe, to uzasadnilismy ze ma przynajmniej
jedno.
28 maj 21:33
Mila:
Własność Darboux
https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82asno%C5%9B%C4%87_Darboux
f(0)=1>0
f(1)=1−4+1=−2<0
f(x)=x
3−4x+1 jest ciągła zatem w przedziale (0,1) przyjmuje wartość 0.
f(1)=−2
f(2)=8−8+1=1>0 zatem w przedziale (1,2) przyjmuje wartość 0.
f(−3)=−27+12+1>0 zatem w przedziale (−3,0) przyjmuje wartość 0.
równanie ma trzy rozwiązania rzeczywiste.
28 maj 21:38
Jack: Twierdzenie Darboux – twierdzenie analizy rzeczywistej noszące nazwisko Jeana Darboux, które
zapewnia o tym, że każda rzeczywista funkcja ciągła ma własność Darboux; w szczególności:
każda funkcja ciągła określona na przedziale rzeczywistym przyjmuje wszystkie wartości
pośrednie między obrazami krańców przedziału.
Stąd pochodzi inna nazwa twierdzenia, mianowicie twierdzenie o przyjmowaniu wartości
pośrednich lub krócej twierdzenie o wartości pośredniej;
28 maj 21:52
g:
W(−10) = −959, W(10) = 961.
Funkcja jest ciągła, więc dla x ∊ [−10,10] przyjmuje wszystkie wartości pośrednie między
−959 a 961, w tym zero.
Wydawało mi się że tw. Weierstrassa o tym mówi, ale zajrzałem do internetu i widzę, że
tw. Weierstrassa dotyczy czegoś innego − osiągania ekstremów.
Czy ktoś pamięta jak się nazywa to twierdzenie o osiąganiu wszystkich wartości pośrednich?
28 maj 21:54
Jack: @Milu
wyznaczniki oraz macierz odwrotna juz skonczylem.
Teraz biore sie za rownania macierzowe.
Wyznaczniki 4 i 5 stopnia sa masakryczne, znaczy same w sobie dosyc proste, ale masakryczne pod
tym wzgledem, ze zawsze gdzies zrobie blad w obliczeniach.
28 maj 21:55
Mila:
Jack Z wyznacznikami tak jest.
Jeżeli zerujesz element kolumny albo wiersza to sprawdzaj , czy nie zmieniłeś wartości
wyznacznika.
Zaraz podam adres kalkulatora.
28 maj 21:59
28 maj 22:01
Jack: ok, dzieki ; D
28 maj 22:02
Saizou :
Jack a obliczałeś wyznaczniki w R tylko, czy coś poza tym ?
28 maj 22:21
Jack: tylko w R, o zespolonych wiem tyle, ze i2 = − 1 i podstawowe rownanie kwadratowe z ujemna
delta potrafie obliczyc.
Po macierzach ogarne zespolone, potem calki.
28 maj 22:34
Krzysiek: | | 1 | |
Czemu f(x) = |
| nie ma miejsca zerowego? Przecież jest ciągła, a f(−1) = −1 i f(1) = 1, |
| | x | |
więc powinno istnieć miejsce zerowe w przedziale (0;1), a jednak nie ma.
28 maj 23:11
Saizou :
| | 1 | |
od kiedy f(x)= |
| jest ciągła np. z x o=0  |
| | x | |
Rozumiem, myślałem że może bawiłeś się w ciała skończone.
28 maj 23:19
Lewy:

x
3 − 4x + 1 = 0
x
3 = 4x − 1
y = x
3 i y = 4x − 1
28 maj 23:24
Delcik: Dziękuje wam, lecz sam to na spokojnie ogarnąłem

Dziękuję za pomoc
29 maj 14:54