Rownanie stopnia trzeciego
Oliwia : Udowodnij ze równanie
x
3+3x+2=0
a) nie ma pierwiastka całkowitego
| | p | |
b) nie ma pierwiastka w postaci ulamnka nieskracalnego |
| |
| | q | |
dalszy podpunkt napiszse później jak zrobie te dwa
W a) to według mnie należy sprawdzic dzielniki wyrazu wolnego
W(1)≠0
W(−1)≠0
W(2)≠0
W(−2)≠0
W b) to nie bardzo wiem bo czy p=3? i q=2 ?
Czy należy jakos skorzystać z tw. o pierwiastku wymiernym wielomianu ?
21 maj 12:49
ICSP: ponieważ wielomian jest unormowany to wszystkie jego pierwiastki wymierne są liczbami
całkowitymi. Skoro nie ma pierwiastka będącego liczba całkowitą to nie ma również wymiernego.
21 maj 12:53
Oliwia : dziekuje
następny podpunkt
c) Wprowadz niewiadome pomocnicze u i v spelniajace warunki
{x=u+v
{u*v=−1
POdsatw x=u+v do równania wyjściowego
c1) Rozwiaz układ rownan ze zmiennymi u i v
c2) Oblicz niewymierny pierwiastek równania
x3+3x+2=0
(u+v)3+3(u+v)+2=0
u3+3u2v+3uv2+v3 +3u+3v+2=0
Dalej nie bardzo wiem jak postapic
21 maj 13:02
ICSP: poczytaj o wzorach Cardano.
21 maj 13:02
Oliwia : ICSP
To jest zadanie z 2 klasy liceum i nie ma jeszcze wzorow Cardano
Musi być jakiś inny sposób . Oznaczone jest jako trudne
21 maj 13:06
21 maj 13:06
6latek : Podlacze się pod to zadanie
21 maj 14:09
6latek : A może zrobić cos takiego
u3+v3+3u*v(u+v)+3(u+v)+2=0
u3+v3−3(u+v)+3(u+v)+2=0
u3+v3+2=0 ale dalej nie wiem co
21 maj 14:17
ICSP: Vax jasno napisał :
x3 + 3x + 2 = 0
x = u + v
u3+v3+(u+v)(3uv+3) + 2 = 0
co zajdzie np gdy :
u3 + v3 + 2 = 0
3uv + 3 = 0
u3 + v3 = − 2
uv = −1
u3 + v3 = − 2
u3v3 = − 1
Są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u3 oraz v3, więc :
x = 3√u3 + 3√v3 = 3√z1 + 3√z2
gdzie liczby z1 oraz z2 są rozwiazaniami równania kwadratowego:
z2 + 2z − 1 = 0
21 maj 14:26
6latek : dziekuje CI na razie
Pozniej ewentualnie dopytam
21 maj 15:20
Mariusz:
6latek jakiś czas temu pisałem z Vaxem na ten temat
Przeczytałem text z Sierpińskiego , przeanalizowałem go
i mu przedstawiłem (razem ze sposobem na równanie czwartego stopnia)
Gdy mamy równanie
u3+v3+(u+v)(3uv+3)+2=0
to nie przyrównujemy u+v do zera bo wcześniej założyliśmy że u+v=x
Gdy już znajdziemy parę (u,v) spełniającą układ równań
u3+v3=−2
uv=−1
to pozostałe pary możemy znaleźć używając pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki
e2/3ikπ k=0,1,2
Jeżeli nie chcemy używać zespolonych to powinniśmy użyć trygonometrii
w przypadku gdy wyróżnik naszego równania kwadratowego jest ujemny
a do sprawdzenia pozostałych pierwiastków korzystamy z dzielenia przez dwumian
21 maj 16:03
6latek : Czesc
Mariusz 
W sumie to chciałem zebys się odezwal w tym temacie.
Teraz mysle jako licealista z 2 klasy
Czyli dostaliśmy taki układ rownan do rozwiązania
{u
3+v
3=−2
{u*v=−1
Nie mam w książce do klasy 2 takiego podobnego przykładu rozwiązanego
Skad mam wiedzieć ze to będą wzory Vieta dla jakiegoś rozwiązującego równania kwadratowego ?
z
2+2z−1 =0
Skad takie a nie inne równanie kwadratowe to wiem
21 maj 16:22
Mariusz:
No musisz jeszcze podnieść drugie równanie obustronnie do trzeciej potęgi
(to powinno dać pierwiastki obce więc musisz wybrać tylko te
które spełniają oryginalny układ równań)
Najłatwiej z porównania postaci ogólnej i iloczynowej
21 maj 16:35
6latek : czyli to równanie
(uv)3=−13
u3*v3=−1
Chciałbym zebys dokonczyl ze mna ten przykład
21 maj 16:42
Mariusz:
i mamy układ równań
u3+v3=−2
u3v3=−1
Teraz zapisujemy równanie kwadratowe w postaci ogólnej i iloczynowej
ax2+bx+c=a(x−x1)(x−x2)
Po wymnożeniu nawiasów i porównaniu współczynników
dostaniemy układ równań przy czym każde równanie będzie wzorem Viete
Porównujemy układy równań
u3+v3=−2
u3v3=−1
oraz ten który otrzymujemy po porównaniu postaci ogólnej i wielomianowej
21 maj 17:03
6latek : Możesz napisac dalej jak to zrobić
mam to równanie
z2+2z−1= (z−z1)(z−z2)
21 maj 18:50
6latek : Potrzebuje mieć rozwiązany jeden przykład wtedy zaczaję
21 maj 18:51
Mila:
x
3+3x+2=0
x=u+v
u*v=−1
(u+v)
3+3*(u+v)+2=0
u
3+3*u
2*v+3*u*v
2+3*(u+v)+v
3+2=0
u
3+3*uv*(u+v)+3*(u+v)+v
3+2=0
u
3−3(u+v)+3(u+v)+v
3+2=0
u
3+v
3+2=0
u
3+v
3=−2
u
3*v
3=−1
u
3,v
3 są rozwiązaniami równania kwadratowego
z
2+bz+c=0 gdzie b=2 i c=−1
z
2+2z−1=0
Δ=8
| | −2−2√2 | | −2+2√2 | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=u
3=−1−
√2
z
2=v
3=−1+
√2
u=
3√−1−√2 lub v=
3√−1+√2
x=−
3√1+√2 +
3√−1+√2
21 maj 18:57
6latek : Milu dziekuje Ci

Miałem tak samo to równanie z
2+2z−1=0 rozwizane ale zmylila mnie odpowiedz w książce
x=
3√1+2√2+
3√√2−1
Nie było tam tego (−) i myslaem ze ma obcy pierwiastek
21 maj 19:08
Mila:
Być może mam pomyłkę w obliczeniach.
21 maj 19:17
Mila:
Ciekawe co w odpowiedzi ma Oliwia.
21 maj 19:20
jc: Mila, masz dobrą odpowiedź
21 maj 19:22
jc: Odpowiedź w książce nie może być dobra: suma liczb dodatnich nie da zera.
21 maj 19:24
6latek : Oliwia ma ta sama ksiazke tylko starsze wydanie
I w tym wydaniu z 1987r jest ten (−)
21 maj 19:25
6latek :
28 maj 21:29