Wymierne (obliczanie
6latek : Wyznacz takie δ>0 aby dla x spelniajacego nieronosc
0<|x−x
0|<δ byla spelniona nierownosc
| | 3 | |
b) 2− |
| <−1000 x0=−5 |
| | (x+5)2 | |
28 maj 19:49
6latek : Jak zaczac ?
28 maj 19:56
6latek :
28 maj 22:04
6latek : Może tak
ale dalej ?
28 maj 22:12
6latek : Nie wiem czy dobrze kombinuje ale
|1|=1
|x
2|= x
2
czyli
1>10000x
2
10000x
2<1
x
2<10
−4
dalej jak ?
28 maj 22:42
Saizou :
mamy znaleźć δ takie, że dla x spełniającego nierówność 0<|x−x
0|<δ była spełniona
wiec zacznijmy od rozwiązania
0<|x−x
0|<δ
0<|x|<δ → x \in (−δ,δ)\{0}
| | 1 | | 1 | |
rozwiążmy nierówność |
| >10 000→1>10 000 x2→x2< |
| → |
| | x2 | | 10 000 | |
| | 1 | | 1 | |
→x \in (− |
| ; |
| ) |
| | 100 | | 100 | |
28 maj 22:51
Mila:
| | 1 | |
x2−( |
| )<0 i wzory , parabola skierowana do góry |
| | 1002 | |
28 maj 22:54
6latek : | | 1 | | 1 | |
Bo jesli sobie wezme tak jak zapisalem √ |
| = |
| i ma byc δ>0 wiec to bedie |
| | 10000 | | 100 | |
rozwiazanie
Myli mi sie to ze ja man nierownosc a w odpowedzi podaja rownosc (nie przedzial
28 maj 23:11
6latek : O ile z a) sobie jakos poradzilem to niestety z b ) juz nie
| | 3 | |
|− |
| +7|<−103 i to na tyle |
| | (x+5)2 | |
29 maj 00:07
6latek : Saizou pomożesz w tym tez ?
29 maj 08:36
Saizou :

rozwiązujemy analogicznie

0<|x−5|<δ →|x−5|<δ→x−5<δ i x−5>−δ→x \in (5−δ;5+δ) \{0}
| | 3 | |
|2− |
| −(−5)|<−103 → taki x nie istnieje bo |a|≥0 |
| | (x+5)2 | |
zatem nie istnieje takie δ
29 maj 08:49
Saizou :
nie wiem po co wstawiłem układ współrzędnych
29 maj 08:50
6latek : WItaj z samego rana
| | 3 | |
W Odpowiedzi mam tak δ=√ |
| |
| | 1002 | |
Bardzo zależy mi na obliczeniach krok po kroku (czyli inaczej potrzebuje gotowca z ewentualnym
komentarzem
29 maj 08:54
29 maj 09:08
29 maj 09:12
Saizou :
zasugerowałem się Twoim postem z 29 maja o 0:07
inaczej

0<|x−x
0|<δ x
0=−5, zatem
0<|x+5|<δ
|x+5|<δ→x+5<δ i x+5>−δ →x \in (−δ−5; δ−5) \{0}
teraz rozwiązujemy nierówność:
| | 3 | |
2− |
| <−1000 /*(x+5)2 |
| | (x+5)2 | |
2(x+5)
2−3<−1000(x+5)
2
1002(x+5)
2−3<0
1002(x
2+10x+25)−3<0
1002x
2+10020x+25047<0
Δ=12024
√Δ=6
√334
x \in (x
1 ; x
2)
| | −10020+6√334+10020 | | 6√334 | | √334 | |
δ= |
| = |
| = |
| |
| | 2*1002 | | 2*1002 | | 334 | |
| √3 | | √3 | | √334 | |
| = |
| = |
| |
| √1002 | | √3*√334 | | 334 | |
29 maj 09:13
6latek : Na razie dzięki CI

czyli z tego wniosek jest taki
jeśli się przez tyle lat tego i innych rzeczy nie liczylo to należy siasc sobie na 5 literach
29 maj 09:23
6latek : Jak pojawisz się na forum to będę miał pytanie (może dwa ) do tego
29 maj 10:36