Wymierne (wykresy i inne
6latek : Może ktoś wytlumaczyc ?
| | 4 | |
mam funkcje f(x)= 1+ |
| |
| | (2x+1)2 | |
limx→
∞f(x)=1
Niech ε>0 oznacza promien wybranego otoczenia liczby 1
Mamy nierownosc |f(x)−1|<ε
Naszs x
sy maja być "duże" wiec możemy przyjąć ze 2x+1>0 ⇒x>−0,5
Dla 2x+1>0 mamy
| | 4 | |
|1+ |
| −1|<ε⇔|U{4}{(2x+1)2|<ε⇔U{2}{2x+1|<√ε |
| | (2x+1)2 | |
Wlasnie tego nie rozumiem skad ten ostatni zapis
27 maj 18:26
6latek : Poprawie zapisy
| | 4 | | 2 | |
⇔| |
| |<ε⇔ |
| <√ε |
| | (2x+1)2 | | 2x+1 | |
27 maj 18:28
jc: Załóżmy, że a ≥ 0 i b ≥ 0. Wtedy a > b ⇔ √a > √b.
27 maj 18:33
6latek : | | 4 | | |4| | |
| |
| |= |
| = U{4}{|(2x+1)2| ale w związku z tym ze 2x+1>0 to |
| | (2x+1)2 | | |(2x+1)2| | |
|(2x+1)
2|
=(2x+1)
2
| | 4 | |
czyli możemy zapisac dalej ze = |
| <ε i dalej niby wiem i nie wiem co |
| | (2x+1)2 | |
27 maj 18:36
6latek : Tutaj potraktujemy to pierwiastkiem stopnia drugiego bo mamy kwadrat w mianowniku
natomiast jeśli byłoby w mianowniku (2x+1)3 to nalezaloby potraktować pierwiastkiem stopnia
trzeciego ?
27 maj 18:44
jc:
Masz pokazać, że biorąc odpowiednio duże x, 4/(2x+1)2 będzię
mniejsze od wcześniej pomyślanego ε > 0. Możemy założyć, że x > 0.
Kiedy 4/(2x+1)2 < ε ?
Wystarczy aby x > 1/√ε.
Wykorzystaliśmy oczywistą nierównosć. 4/(2x+1)2 < 1/x2
27 maj 18:47
6latek : | | 2 | |
No to dostaliśmy ze |
| <√ε ⇒2<√ε(2x+1)⇒2<2x√ε+√ε⇒−2x√ε<√ε−2 |
| | 2x+1 | |
| | √ε | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
⇒x> |
| − |
| ⇒x>− |
| + |
| ⇒x> |
| − |
| |
| | −2√ε | | −2√ε | | 2 | | √ε | | √ε | | 2 | |
27 maj 18:56
6latek : jc 
Może nie będzie trzeba potem takich rzeczy liczyc
27 maj 19:04
6latek : Jednak trzeba będzie
27 maj 20:25