wymierne (granice i inne
6latek : Wyznacz takie x
1<0 aby dla x<x
1 była spelniona nierownosc
2<10
−3+10
−3x
−10
−3x<10
−3−2
x>−1+2*10
3
x>2*10
3−1
Natomiast w odpowiedzi mam x
1 = −2*10
3−1
28 maj 13:25
6latek : Gdzie ja robie blad przy oblczeniach
28 maj 13:26
Jerzy:
Cześć

1) Skąd masz trzecią linijkę ?
2) IaI < b ⇔ − b < a < b
28 maj 13:29
6latek : czesc
Jerzy
pomnozylem obie strony nierownosci przez x+1
28 maj 13:34
Jerzy:
Na jakiej podstawie zakładasz,że : 1 + x > 0 ?
28 maj 13:36
6latek : No bo ε promien otoczenia musi być dodatni
28 maj 13:38
6latek : Te zadania sa oznaczone jako trudne wiec ja mogę się mylic . jeśli tak to powiedz proszse gdzie
robie blad w mysleniu
Wiem ze należy korzystać |m−a|<g
28 maj 13:40
Jerzy:
A skąd ja mam to wiedzieć ?
28 maj 13:40
6latek : A czy to zalozenie 1+x>0 jest nieprawidłowe ?
28 maj 13:42
Jerzy:
skąd mam wiedzieć,że x = ε > 0 ?
28 maj 13:42
6latek : J 
Ty wszystko wiesz
28 maj 13:42
Jerzy:
odnieś się do punktu 2)
28 maj 13:44
6latek : Inaczej może
Powiedz mi dlaczego w tamtych zadaniach takie rozwiązanie dzialao a w tym już nie działa ?
28 maj 13:46
6latek : zaraz odpisze .
28 maj 13:49
6latek : otoczeniem U(A,ε) o promieniu ε punktu A nazywamy odcinek otwarty tej prostej o srodku A i
dlugosci 2ε
Wiec jeśli punkt A ma wspolrzedna a to U(A,ε) jest (a−ε,a+ε)
Teraz odniosie się do punktu 2
|x|<b to −b<x<b
Wiec tak
| 2 | |
| <10 −3 to (wiesz co ? chyba nie mysle |
| x+1 | |
28 maj 14:03
28 maj 14:06
6latek : | | 2 | | 2 | |
ja to bym rozbil na dwie nierownosci |
| <10−3 i |
| >−10−3 |
| | x+1 | | x+1 | |
I mam wlasnie kłopot z rozwiazniem tego
Czy to mozyc przez kwadrat mianownika obie strony czy przenosić wszystko na lewo i przyrownac
do zera i potem dostanie się nierownosc wielomianowa ?
28 maj 14:18
6latek :
28 maj 17:35
Jerzy:
| | 2 | |
A jak byś liczył: |
| < 10 |
| | x+1 | |
28 maj 17:41
6latek : U{2}−10(x+1)}{x+1}<0
(−10x−8)(x+1)<0 itd.
28 maj 17:45
Jack: no to jest ok, co teraz napisales.
28 maj 17:46
Jerzy:
No to teraz zamast 10 , masz 10−3
28 maj 17:47
Jack: jesli nie masz zalozen dotyczacych iksa to rozwiazujesz tak jak teraz, czyli post 17:45.
28 maj 17:47
6latek : Myslalem ze się przespie to będzie lepiej

Tutaj mogbym zapisac tak
ewentualnie
| | 2*103−(x+1 | |
Teraz |
| <0 |
| | 103(x+1) | |
U{(−x+2*10
3−1)(10
3x+10
3)<0
Tu już się pogubie w obliczeniach
28 maj 17:57
6latek : Niech ktoś rozwiaze jedna z tych nierownosci
28 maj 18:02
52: 6latku ale co tu się gubić ?
x=2*10
3 v x=−1
I rysujesz
28 maj 18:15
52: x=2*103−1 v x=−1
28 maj 18:15
6latek : Czesc

Po kiego grzyba ja się pchałem w dalsze wymnazanie tego jak ja mam tutaj postac iloczynowa

Chyba pojde dalej
28 maj 18:25
52: Hej, najpierw skończ

Prześpij się, wróć do tego
28 maj 18:26
6latek : czyli będzie x∊(−∞,−1)U(1999,∞)
28 maj 18:28
52: mhh
28 maj 18:29
Antek: Szukamy x1 ujemnego znacznie oddalonego od zera, więc x+1<0
28 maj 18:41
6latek :

Teraz mamy druga nierownosc
(x+(2
10
3+1))(10
3x+10
3)>0
x=−2*10
3−1 lub x=−1
x∊(−
∞,−2*10
3−1)U(−1,
∞)
Teraz koniunkcja rozwiazan
x=−2*10
3−1
=============
28 maj 18:46
Antek: Możemy pomnożyć przez mianownik i zmienić zwrot nierówności
28 maj 18:49
6latek : Antek .
To jeśli szukamy x
1 ujemnego czy x+1<0 to x<−1 czy możemy w takim razie zapisac tak
| | 2 | |
| |
| |<10−3 dla x<−1 |x+1|= −(x+1)= −x−1 |
| | x+1 | |
| 2 | |
| <10−3 i to rozwiazac ? |
| −x−1 | |
czy lepiej jest korzystać z własności wartości bezwzgledenej |x|<a −a<x<a ? i rozwiazywac
dwie nierownosci ?
28 maj 18:54
Antek: Korzystanie z własności wartości bezwzględnej jest uniwersalnym sposobem....
nie ma jednej recepty na te przyklady, choć w tych zadaniach chodzi raczej o szacowania i
korzystanie z początkowych założeń
28 maj 19:02
6latek : Dzieki
28 maj 19:04
6latek : No bo jesli moge tak zapisac jak post 18:54 to mam wtedy lzejszse obliczenia
2<10
−3(−x−1)
2<−x*10
−3−10
−3
x*10
−3<−2−10
3
x<−2*10
3−1
28 maj 19:15
Mila:
x<0
| | 2 | | 2 | |
⇔ |
| >−10−3 i |
| <103 i x<0 /*(x+1) |
| | x+1 | | x+1 | |
1)
x∊(−1,0)⇔x+1>0
2>−10
−3*(x+1) i 2<10
−3*(x+1)⇔
−10
−3*x−10
−3 <2 i 10
−3*x+10
−3>2
−10
−3*x <2+10
−3 i 10
−3*x>2−10
−3⇔
x>−2*10
3−1 i x>2*10
3 −1 i x<0
brak rozwiązań w przedziale (−1,0)
2) x<−1
| 2 | | 2 | |
| >−10−3 i |
| <103 i x<−1 /*(x+1) |
| x+1 | | x+1 | |
x+1<0
2<−10
−3*(x+1) i 2>10
−3*(x+1)⇔
−10
−3*x−10
−3 >2 i 10
−3*x+10
−3<2
−10
−3*x>10
−3 +2 i 10
−3*x<−10
−3+2
x<−2*10
3−1 i x<2*10
3 −1 i x<−1
x<−2*10
3−1
28 maj 20:27
6latek : Dziekuje CI bardzo
28 maj 20:33
6latek : Ten przyklad bedzie podobny
Natomiast mam trzeci jeszcze do tego zadania
Robie to tak
| | 3(2x2+1)−4 | |
| |
| −3|<0,01 |
| | 2x2+1 | |
| | −4 | |
| |
| |<0,01 dla 2x2+1>0 zawsze |
| | 2x2+1 | |
Teraz mam pytanie
Muszse rozwiazac dwie nierownosci
2) U{−4}{2x
2+1>−10
−2 ?
28 maj 20:40
28 maj 20:41
Mila:
To którą rozwiązać i jakie są założenia?
28 maj 21:27
6latek : Milu
Takie same zalozenia jak w pierwszej i trzecia
28 maj 21:30
6latek : Miałem się Ciebie pytac w osobnym poscie ale skro już jesteś to zapytam do 1 nierownosci
My rozpatrujemy tutaj dwa przedzialy
1. x∊−1,0)
2 x∊(−
∞,−1)
| | 2 | | |2| | | 2 | |
dlatego ze Mamy mieć x<0 i | |
| |= |
| = |
| |
| | x+1 | | |x+1| | | |x+1| | |
Teraz x+1=0 to x=−1
czyli z wartości bezzglednej z mianownika mamy 2 przedzialy
te które napisalas Tak ?
28 maj 21:39
28 maj 21:40
6latek : Milu z ta sobie poradzę
28 maj 21:43
Mila:
21:39 Tak.
Dla x∊(−1,0) mamy x+1>0
Dla x<−1 mamy x+1<0 i przy mnożeniu obu stron nierówności w tym przypadku zmieniamy kierunek
nierówności.
28 maj 21:43
6latek : To dobrze rozumiem
Nie mam się kogo zapytać dlatego pytam Ciebie tutaj
28 maj 21:45
Mila:
| | 6x2−1 | |
−0.01< |
| −3<0.01 /*(2x2+1) |
| | 2x2+1 | |
−0.01*(2x
2+1)<6x
2−1−3*(2x
2+1)<0.01*(2x
2+1)⇔
6x
2−1−6x
2−3>−0.01*(2x
2+1) i 6x
2−1−6x
2−3<0.01*(2x
2+1)
−4>−0.01*(2x
2+1) /*(−100) i −4<0.01*(2x
2+1) /*100
2x
2+1>400 i 2x
2+1>−400
2x
2−399>0 i 2x
2+401>0 spełnione dla każdego x∊R
| | √399 | | √399 | |
x<− |
| lub x> |
| |
| | √2 | | √2 | |
28 maj 21:54
6latek : Dziekuje CI na razie
28 maj 22:02
Mila:
28 maj 22:03
Mila:
Masz problemy to pytaj, gdy widzę, że masz pomoc,
to nie wtrącam się, aby nie siać zamętu w komentarzach.
28 maj 22:04
6latek : Czasmi sa problemy natury rachunkowej jak np. tutaj
Ja wtedy potrzebuje jak to mowia gotowca gdyż nie pojde do szkoły i nie zapytam się
nauczyciela
Czasami wpadne po podpowiedzi na rozwiązanie ale czasami nie . A nie ma się kogo zapytać
28 maj 22:08
6latek : Ale dobrze ze pomagasz
28 maj 22:09
6latek : Ogarnalem ten trzeci przyklad
| | 399 | |
x1= −√ |
| to jst rozwiazanie |
| | 2 | |
28 maj 22:32