lim
Krzysiek:
lim n√n! =
n−>+∞
27 maj 21:39
jc:
1/n→0, dlatego (1/n!)1/n →0, a więc (n!)1/n → ∞.
27 maj 21:58
g: Czy to nie za szybki wniosek? Np. (1/n)1/n→1
27 maj 22:31
g:
ln(n√n!) = 1/n ∑1n ln(k) ≈ 1/n ∫1n ln(x) dx ≈ 1/n n (ln(n)−1) ≈ ln(n)
n√n! ≈ n ⇒ lim = ∞.
27 maj 22:45
jc:
an > 0, an →0 ⇒ (a1 a2 ... an)1/n →0
(granica nie musi być zerem, ale dowód przeprowadzę dla zera).
−−−−−
Dowód. ε >0. ak < ε dla k > m.
p = a1 a2 ... am
a1 a2 ... an ≤ p εn−k
(a1 a2 ... an)1/n ≤ (p εn−k)1/n →ε
A ponieważ ε jest dowolne (ale większe od 0), więc granica = 0.
27 maj 22:52
jc: Jeszcze inne rozwiązanie
an = (1+1/n)n ciąg rosnący zbieżny do e.
a1 a2 ... an = nn / n!
a1 a2 ... an < en
Dlatego nn /n! < en, (n/e)n < n! , n/e < (n!)1/n
27 maj 23:00
g: Gdybym nie pominął −1 w ln(n)−1, to bym dostał podobnie: n√n! ≈ n/e.
Twój dowód jest oczywiście lepszy, bo nie stosuje przybliżeń.
27 maj 23:12
28 maj 04:35