geometria dalej
Benny: Napisać równanie płaszczyzny w której leżą proste:
l
1: x=y=z
l
2: 2x=y=−z
v − wektor kierunkowy prostej l
1
u − wektor kierunkowy prostej l
2
v=[1, 1, 1]
czy vxu − wektor normalny prostej?
Czy zatem moja płaszczyzna będzie dana wzorem: −4x−3y+z=0?
27 maj 16:50
Jerzy:
Punkt : [1,1,1] należy do prostej l1, a czy należy do Twojej płaszczyzny ?
27 maj 16:59
Benny: | | −3 | | 1 | |
Błąd wektor ma współrzędne [−2, |
| , |
| ] zatem równanie płaszczyzny: −4x+3y+z=0 |
| | 2 | | 2 | |
27 maj 17:06
Jerzy:
Ponawiam pytanie
27 maj 17:07
Benny: Należy
27 maj 17:08
Jerzy:
−4*1 + 3*1 + 1 ≠ 0 ... nie należy, a musi

v = [1,1,1]
u = [1,2,−2]
n = [−4,3,1]
teraz masz wektor normalny płaszczyzny i punkt np. [1,1,1] ... i pisz równanie
27 maj 17:11
Benny: Jerzy jesteś pewny, że jest źle?
27 maj 17:12
Jerzy:
−4(x−1) + 3(y−1) + 1(z−1) = 0
27 maj 17:13
Jerzy:
OK .... poprawiłeś .... 17:13 daje wynik: −4x + 3y + z = 0
27 maj 17:14
Benny: Nadal upieram się że mam dobrze
27 maj 17:14
Benny:
27 maj 17:15
Benny: | | x−x0 | | y−y0 | | z−z0 | |
Ogólnie równanie prostej wygląda tak: |
| = |
| = |
| i w tym wypadku |
| | a | | b | | c | |
P=(0, 0, 0) czy się mylę?
27 maj 17:17
Jerzy:
Ni rozumiem pytania

wektor kierunkowy tej prostej: v = [a,b,c] i przechodzi przez punkt [x
0,y
0,z
0]
27 maj 17:18
Benny: Tak, a punkt [x0, y0, z0]=[0, 0, 0] w danej prostej l1, tak?
27 maj 17:22
Jerzy:
Tak
27 maj 17:26
Mila:
v=[1,1,1]
| | 1 | |
u=[ |
| ,1,−1] || [1,2,−2] |
| | 2 | |
[1,1,1] x [1,2,−2]=[−4,3,1] || [4,−3,−1]
(0,0,0)∊π
π: 4x−3y−z=0
==========
27 maj 18:50
Benny:
27 maj 18:58
Jerzy:
Wektor się odwrócił, ale płaszczyzna została
27 maj 19:13
Jerzy:
−4x + 3y + z = 4x −3y −z
27 maj 19:14
Jerzy:
nie to chciałem napisać

−4x + 3y + z = 0 ⇔ 4x − 3y − z = 0
27 maj 19:18
Benny: Znaleźć rzut punktu A=(1, −2, 1) na płaszczyznę π: x+2y+z+4=0.
Punkt ten będzie punktem przecięcia prostopadłej do płaszczyzny przechodzącej przez punkt A.
| | x−1 | | y+2 | | z−1 | |
Prostą może zapisać równaniem |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
Zapisujemy y oraz z za pomocą iksa i podstawiamy do równania płaszczyzny i szukamy punktu
przecięcia. Dobrze?
27 maj 19:21
prosta:
dobrze, albo zapisujemy x,y,z za pomocą t i podstawiamy do równania płaszczyzny
27 maj 19:24
Benny: Znaleźć rzut punktu A=(3, 2, 0) na prostą l: x=−1+t, y=−8−t, z=2+2t.
Wektor kierunkowy prostej v=[1, −1, 2] jest wektorem normalnym płaszczyzny π, która przechodzi
przez punkt A.
π:(x−3)−(y−2)+2z=0
π:x−y+2z−1=0
Czy punkt przecięcia prostej z płaszczyzną to będzie rzut?
27 maj 19:39
jc: Tak, to będzie rzut prostokatny
27 maj 19:43
27 maj 19:43
Mila:
A=(1, −2, 1)
π: x+2y+z+4=0
l:
x=1+t
y=−2+2t
z=1+t, t∊R
1+t+2*(−2+2t)+1+t+4=0
1+t−4+4t+t+1+4=0
6t=−2
27 maj 19:49
Benny: Tak samo mi wyszło, dziękuje
27 maj 19:57
prosta:
Znaleźć rzut punktu A=(3, 2, 0) na prostą l: x=−1+t, y=−8−t, z=2+2t.
Wektor kierunkowy prostej v=[1, −1, 2] jest wektorem normalnym płaszczyzny π,
która przechodzi przez punkt A. π:(x−3)−(y−2)+2z=0 π:x−y+2z−1=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
albo trochę inny opis: A'=(x,y,z) to szukany rzut punktu A
wektor AA'=[x−3,y−2,z] jest prostopadły do wektora v=[1,−1,2]
stąd iloczyn skalarny tych wektorów jest równy 0:
(x−3)−(y−2)+2z=0
x−y+2z+1=0 i x=−1+t, y=−8−t, z=2+2t
(−1+t)−(−8−t)+2(2+2t)+1=0
6t+12=0
t=−2
A'=(−3,−6,−2)
28 maj 11:12
prosta:
Znaleźć rzut punktu A=(3, 2, 0) na prostą l: x=−1+t, y=−8−t, z=2+2t.
Wektor kierunkowy prostej v=[1, −1, 2] jest wektorem normalnym płaszczyzny π,
która przechodzi przez punkt A. π:(x−3)−(y−2)+2z=0 π:x−y+2z−1=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
albo trochę inny opis: A'=(x,y,z) to szukany rzut punktu A
wektor AA'=[x−3,y−2,z] jest prostopadły do wektora v=[1,−1,2]
stąd iloczyn skalarny tych wektorów jest równy 0:
(x−3)−(y−2)+2z=0
x−y+2z+1=0 i x=−1+t, y=−8−t, z=2+2t
(−1+t)−(−8−t)+2(2+2t)+1=0
6t+12=0
t=−2
A'=(−3,−6,−2)
28 maj 11:12
Benny: Dzięki
28 maj 11:16
Benny: Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(1, −1, 0) i prostopadłej do płaszczyzny,
w której leżą proste:
l
1: x=2−2t, y=1−t, z=t
| | ⎧ | x−6y−6z+2=0 | |
| l2: | ⎩ | 2x+2y+9z−1=0 |
|
| | 1 | | −3 | | 5 | |
Najpierw wyznaczam prostą l2: x=−3t+ |
| , y= |
| t+ |
| , z=t |
| | 7 | | 2 | | 14 | |
| | 3 | | 1 | |
Wyznaczam wektor normalny płaszczyzny [−2, −1, 1]x[−3, − |
| , 1]=[ |
| , −1, 0] zatem |
| | 2 | | 2 | |
prosta prostopadła to płaszczyzny ma równanie:
| | 1 | |
l3: x= |
| t+1, y=−t−1, z=0 |
| | 2 | |
Ok?
28 maj 13:17
Jerzy:
Jeśli nie ma błędów rachunkowych, to tok postępowania jest OK
28 maj 13:33
Benny:
28 maj 13:34
jc: A może tak:
Szukana prosta będzie równoległa do płaszczyny rozpiętej przez wektory
normalne płaszczyzn z definicji l2: (1,−6,−6), (2,2,9) (dlaczego?)
Poza tym będzie prostopadła do wektora (−2, −1,1).
(1,−6,−6)(−2, −1,1) = −2, (2,2,9)(−2, −1,1) = 3 (to jedyny rachunek w rozwiązaniu)
Szukana prosta ma kierunek: 3(1,−6,−6) + 2(2,2,9) = (7, −14, 0) || (1,−2, 0)
A więc x = 1+t, y = −1 − 2t, z = 0.
28 maj 14:51
Benny: Podoba mi się
28 maj 15:19