Obszar całkowania
JR: Jak wyznaczyć z tego obszar całkowania:
(x+y)4=ax2y , x>=0, y>=0
27 maj 18:41
JR: up
27 maj 19:49
jc: A może przejdź do nowych zmiennych:
x = x
y = zx
wtedy x ≥ 0, z ≥ 0, x ≤ az /(1+z)4, J = x.
27 maj 19:53
JR: W zadaniu trzeba policzyć całkę podwójną, tj pole tego obszaru. Nwm czy wprowadzenie z mi
pomoże.
27 maj 20:10
jc: W nowych zmiennych:
= ∫
0∞ dz ∫
0az/(1+z)4 x dx =
| | a2 | | z2 | | a2 | | a2 | |
= |
| ∫0∞ |
| dz = |
| (1/7 +1/5 − 1/3) = |
| |
| | 2 | | (1+z)8 | | 2 | | 210 | |
Ale mogłem coś pomylic!
27 maj 20:27
JR: Odp. dobra dzięki wielkie
27 maj 20:28
jc: Czyżby wynik się zgadzał ?
27 maj 20:36
JR: Tak
28 maj 10:20